IZVJEŠTAVA DUŠAN MILJUŠ

VIDEO Sanader se svađao sa sucem! Turudić ga upozorio da se tužiteljici ne obraća sa 'ona'

Bivši premijer se izjasnio da nije kriv nakon što su mu pročitane optužnice za predmete Hypo i Ina-MOL objedinjene u jedan slučaj
 Damjan Tadic / CROPIX

NOVO >>> Sanaderov odvjetnik prokomentirao je zašto je njegov klijent bio nervozan tijekom današnjeg ročišta:

- Našeg branjenika je iznenadila brzina kojom se zadnjih dana procesni postupak odvijao. No, nakon što mu je objašnjena procedru, bilo mu je jasnije i shvatio je da time ništa ne gubi - rekao je Prodanović te dodao kako smatra da je obrana ipak u nešto težoj situaciji jer nisu imali dovoljno vremena za pripremu strategije oko spojene optužnice.

______________________

Suđenje je za danas završilo. Nastavak će biti 17. i 18. studenog.

11:45 - Snimka može biti korištena u odnosu na zaštitu imovine i osoba koje se tamo nalaze, niti u jednu drugu svrhu. Prema Pravilniku provođenja privatne zaštite, traži se da svaka prostorija u kojoj se snima, mora postojati jasno upozorenje da postoji video nadzor, a takve oznake tamo nije bilo. Prema zakonu o zaštiti osobnih podataka, svaki podatak koji predstavlja identifikaciju, može biti prikupljen samo s tom svrhom. Ovo je snimanje bilo u svrhu snimanja objekta. Dokazi koji su pribavljeni kršenjem zakona ne mogu biti korišteni u kaznenom postupku - rekla je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

11:38 - Sanaderova se obrana ne protivi dokaznim prijedlozima tužiteljstva, no smatra kako snimke iz restorana Marcellino nezakonit dokaz, no tužiteljica ga je demantirala.

11:20 - Sudsko se vijeće danas neće očitovati o dokaznim prijedlozima jer još treba pričekati iznošenje istih od strane obrane, a to je najavljeno za petak.

11:05 - Tužiteljica Laptoš navodi dokumente koje želi pročitati pred sudom jer su dokazi optužbe. Predloženo je i da se Drago Vidaković ispita u svojstvu svjedoka, u vezi predmeta s Hypo bankom. Isto tako, predlaže se da i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec također bude ispitan, pogotovo nejasnoće oko njegova imenovanja i uloge u pregovorima s MOL-om. Robert Ježić najavljen je kao krunski svjedok.

Ostali svjedoci USKOK-a bit će Olgica Spevec iz Zavoda za zaštitu tržišnog natjecanja, Stephan Hurlimann, Mario Čerhak i vlasnik restorana Marcellino.

10:52 - Laptoš je sudu predala dokaze koje je nabavio USKOK-od podizanja optužnice. U spisu se nalaze podaci o vlasničkoj strukturi tvrtki s britanskih Djevičanskih otoka i Cipra, ali i video snimke sastanka Sanadera i Hernandija u Marcellinu. Tu se nalazi i zapisnik o ispitivanju vlasnika navedenog restorana.

Sudac Turudić verbalno opomenuo Sanadera da nije lijepo od njega da tužiteljici govori 'ona' te da ju ubuduće naziva 'zamjenica ravnatelja USKOK-a'. Sanader se potom ispričao tužiteljici Laptoš.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a odbacila je tvrdnje Sanaderove obrane da su selektivno prikupljali dokaze. Navela je i da je istraga protiv Hernardija i dalje u tijeku i da on ima status osumnjičenika.

- Ovo je nova vijest za obranu. Mi smo informirani da je predmet ustupljen mađarskom pravosuđu, mi smo i sami rekli zašto se njega nije optužilo u odsutnosti. Nismo znali da se protiv njega i dalje vodi istraga - rekao je Prodanović.

10:44 - Tužiteljica Laptoš počela s iznošenjem dokaznih prijedloga. Obrana je, međutim, zatražila dozvolu da dokaze pripremi za sljedeći put.

10:23 - Ja ću biti vrlo striktan ako pređete procesnu granicu, onda ću Vas zaustaviti. Nalazite se u fazi postupka kada nije ni Vaša obrana ni uvodni govor. Vodite računa o tome – upozorio je sudac Turudić Sanadera.

- Hvala lijepo na upozorenju. Obzirom da je državna ovjetnica iznijela vrlo teške optužnice na moj račun dužan sam iznijeti neke činjenice. Želim izraziti moj oštar prosvjed na činjenicu da je održano žalbeno vijeće, da je u utorak održano izvanraspravno vijeće koje je prihvatilo spajanje optužnice. Sinoć sam razgovarao sa svojom odvjetnicom Jadrankom Sloković koja mi je rekla da danas neće biti ništa – izjavio je Sanader.

- Mene ne zanima što ste vi razgovarali sa svojom braniteljicom! To je odnos stranke i klijenta! Zaustavite se! – rekao je sudac.

- Kad je riječ o njezinom iznošenju optužnica, budući da je ona ponovila ono što je ona ponovila točku jedan ponovo ću se osvrnuti na točku jedan. S indignacijom odbacujem optužbe. Odbacujem i drugu točku optužnice jer je riječ o konstrukciji na temelju iskaza jednog čovjeka koji ima svoje radnje i probleme sa državnim odvjetništvom i mora izaći iz te situacije optužujući nekoga tko nema sa tim veze. Odnos Hrvatske Vlade i MOL-a je determiniran sa tri činjenice - kazao je Sanader i tu ga je opet prekinuo sudac.

- Vi koristite ovu situaciju, dajte dopustite da vam kažem nešto, da vam pomognem ako vam je potrebno pomoći. Nema potrebe da to ponavljamo. Kad ste se osvrnuli na točku dva (INA-MOL), počeli ste sa iznošenjem obrane, a to nije sada predmet postupka. Vrlo brzo ćete se uvjeriti da nije ništa na Vašu štetu – istaknuo je Turudić.

Sanader: Mogu li ja postaviti jedno pitanje?

Turudić: Niste u poziciji da postavljate pitanja.

Sanader: Ali, meni su uskraćena moja prava. Zašto mi predbacujete.

Turudić: Ja vam ništa ne predbacujem. Nemojte uvoditi moralne kategorije, ja ne želim polemizirati s Vama. Ako imate reći nešto recite.

Sanader: Ja poštujem sud, sve respektiram, ali želim ponoviti ono što je ona rekla. Imam reći to, da je moja Vlada naslijedila....

Turudić: Ne, ne, ne, ne dopuštam Vam to. Shvatite da niste u fazi iznošenja svoje obrane. Nije vrijeme da iznosite svoju obranu.

Sanader: Mogu li najaviti u kojem pravcu će ići obrana?

- To će biti predmet uvodnog govora. Dobro, samo malo - kazao je sudac Turudić i nastavio diktirati zapisnik.

Ivo Sanader sjedio je prekriženih ruku i gledao suca Turudića dok diktira. U jednom trenutku ispravio ga je i rekao da je sjednica raspravnog vijeća bila u ponedjeljak, a ne u petak. Kad je sudac Turudić završio diktat odredio je petominutnu stanku da se Sanader konzultira sa svojim odvjetnicima.

10:00 - Sanader se ne smatra krivim u oba slučaja. Ističe kako je optužnicu razumio, kad je riječ o vokabularu tužiteljice, ali ne i kada je riječ o njezinom smislu. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović počeo je govorom.

- U odnosu na točku 1. rekli ste da se ne smatrate krivim. Smatrate li se krivim u odnosu na točku 2 optužnice - pitao je sudac Ivan Turudić Ivu Sanadera. - Ne smatram se krivim.

- Kakav je Vaš izbor u odnosu na iznošenje obrane - pitao je Turudić Sanadera. Obzirom da nije održano pripremno ročište, pozvao je Sanaderove branitelje da se očituju o optužnici.

U odnosu na drugu točku optužnice, a što će biti obrazloženo detaljnije u uvodnoj riječi, obrana g. Sanadera prigovara optužnici iz dva osnovana segmenta. Prvi je da je optužnica podignuta bez da je istraga dovršena na kompletan način. Sanaderu se stavlja na teret uzimanje i primanje mita. Taj čin se zasniva na jendom jedinom iskazu svjedoka Roberta Ježića iz kojeg iskaza i iskaza svjedoka Hurlimana, koji je pregovarao o primanju mita.

Da je nakon navodnog dogovora sa Zsoltom Hernadijem da je osoba po imenu Fazakaš posredovala u realizaciji mita na sastancima u Švicarskoj. Ta osoba nije ispitana tijekom istrage. Svjedok Hurliman je švicarski državljanin je dao iskaz pred USKOK-om u Zagrebu.

- Naša teza je da se oni iskazi koji terete g. Sanadera se pribavaljaju, a oni koji ga ekskulpiraju oni se nisu ni na koji način pokušali pribaviti. Ne moramo posebno podsjećati da USKOK mora sa istom pažnjom prikupljati i dokaze koji idu u prilog okrivljenika - kazao je odvjetnik Čedo Prodanović.

On je prigovorio što nisu ispitani ni Zsolt Hernadi i Imra Fazekas. Potom je govorio o tvrdnji što je to navodno Sanader poduzeo kako bi uvjerio članove HDZ-a i Vlade da dignu ruku za poptisivanje dodataka ugovorima koji MOL-u omogućuju kontrolu nad Inom i izdvajanje plinskog biznisa.

- U optužnici kaže da je g. Sanader poduzeo sve da bi se realizirala ova dva navondo štetna ugovora za Republiku Hrvatsku, vezano za INE i poslovanje MOL-a nismo vidjeli što je to sve on poduzeo. Nije dokazano čime su ti ugovori štetni. Proteže se teza da je on imao takav autoritet da su svi prisutni koji su bili na sastancima glasali za ugovore, jer ih je neprikosnoveni autoritet onemogućavao u vlastitu razmišljanju i da su udovolljavali njegovim željama iako one nisu bile ničim prikazane.

Sve tehničke poslove oko realizaicje tog ugovora obavio je svjedok Damir Polančec, koji je i dan danas stajališta da su ti ugovori povoljni za Hrvatsku. Osim puke tvrdnje da su ti ugovori štetni za Hrvatsku i poražavajuće činjenice za ministre, članove Predsjedništva HDZ-a i koalicijske partnere da su glasovali sa figom u džepu mi nemamo ništa, kazao je Sanaderov branitelj odvjetnik Čedo Prodanović u očitovanju na optužnicu koja ga tereti da je za 10 milijuna eura omogućio MOL-u da stekne kontrolu nad Inom i izdvajanja plinskog biznisa.

09:54 - Tužiteljica Laptoš iščitava optužnicu za primanje mita u slučaju Ina-MOL, što je druga točka objedinjene optužnice.

9:49 - Zbog spajanja optužnice za Hypo i INA-MOL suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu jutros je počelo iznova čitanjem obiju optužnica. U 9.41 sati Tamara Laptoš, zamjenica ravantelja USKOK-a počela je čitanjem optužnice za Hypo.

Raprava je počela u 9.40 sati a sudac Ivan Turudić ustvrdio je da je u sud došao svjedok Vinko Šunde, koji će danas biti ispitan u slučaju "Hypo". Turudić je upoznao stranke da je 8. studenog izvanraspravno vijeće donijelo odluku o spajanju postupaka za Hypo i INA-MOL. Formalno, ni jedna strana nije stavila ni primjedbe na sastav vijeća pa je suđenje moglo početi.

Prema optužnici za Hypo Sanader je za Zsoltom Hernaijem, predsjednikom Uprave MOL-a dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura omogućiti MOL-u većinski udjelu INI i izdvajanju plinskog biznisa koji je bio neprofitan. Početkom studenog 2008. godine na Predsjedništvu HDZ-a nametnuo je bitne elemente izmjene ugovora prema kojima će Vlada prepustiti MOL-u kontrolu nad poslovanjem INE i omogućiti izdvajanje plinskog posla. Neistinito je prikazao da je takav ugovor u interesu Hrvatske, pa su članovi Predsjedništva HDZ-a prihvatili stav Sanadera, a onda je Vlada 24. prosinca 2008. i 29. siječnja 2009. godine dala suglasnost na zaključenje takvih ugovora. Bili su u uvjereni da je takav ugovor u interesu Hrvatske, pa je već 30. siječnja 2009. godine zaključen po Hrvatsku štetan ugovor.

U cijelosti su bili prihvaćeni svi zahtjevi MOL-a, a mito je pokriveno fiktivnim o savjetodavnim ugovorima između MOL-ovih ciparskih tvrtki i Ježićeve švicarske tvrtke Xenoplast&Shiping. Prvi iznos od pet milijuna eura isplaćen je u lipnju 2009. godine. Drugih pet milijuna eura nije isplaćeno jer je ugovor raskinut, ali USKOK tvrdi da je Sanaderu još pet milijuna eura isplaćeno na nepoznat način.

Nakon što mu pročitaju optužnice Sanader će se izjasniti o krivnji.

9:39 - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader je ušao u sudnicu Županijskog suda. U rukama, kao i na prijašnjim suđenjima, drži zeleni fascikl.

Kako su predmeti Hypo i Ina-MOL protiv bivšeg premijera Ive Sanadera spojeni u jedno suđenje današnje ročište počinje optužnice za prvi slučaj.

____________________________________________

ZAGREB - Suđenje Ivi Sanaderu nastavlja se danas u 9.30 sati na Županijskom sudu u Zagrebu. Obzirom da su predmeti Hypo i Ina-MOL protiv bivšeg premijera Ive Sanadera spojeni u jedno suđenje, postupak će početi iznova, a Sanaderu će se pročitati optužnica.

Za danas je zakazan nastavak ispitivanja svjedoka optužbe u slučaju Hypo, no suđenje po obje točke će krenuti ispočetka. No, to ne znači da će se troje prošlog tjedan ispitanih svjedoka morati ponovno pozivati na sud. Ako se zastupnica optužbe i obrana Ive Sanadera slože, svi do sada provedeni dokazi mogu se samo pročitati.

U slučaju Ina-MOL Sanadera terete za uzimanje deset milijuna eura mita od čelnika MOL-a u zamjenu za upravljačka prava u INA-i.

Tužitelji i obrana bi trebali iznijeti uvodne govore i predložiti dokaze.

Ivi Sanaderu je podsjetimo, suđenje za ratno profiterstvo počelo 3. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 06:28