OPERACIJA BUKOBRAN

Škorić je u Remetincu i ne može dolaziti na posao u Ceste; Pitali smo ih što misle o tome, odgovor je hit

Glasnogovornica Hrvatskih cesta na naš je upit odgovorila da ‘u ovom trenutku g. Škorić koristi sav preostali godišnji odmor za tekuću godinu‘

Josip Škorić

 Damjan Tadic/Cropix

Josip Škorić, bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta uhićen u subotu, nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor zbog sumnje na primanje mita, i dalje je zaposlen u Hrvatskim cestama kao savjetnik te koristi godišnji odmor.

Glasnogovornica Hrvatskih cesta na naš je upit odgovorila da "u ovom trenutku g. Škorić koristi sav preostali godišnji odmor za tekuću godinu. Uprava Društva pravovremeno će donijeti odluku o radnom statusu g. Škorića, sukladno važećim internim aktima i pravilnicima te po eventualno postavljenom zahtjevu odvjetnika g. Škorića, koji još nije zaprimljen".

image

Akcija USKOK-a ispred kuce Josipa Škorića, bivseg predsjednika HC-a

Vlado Kos/Cropix

Na pitanje kada je Škoriću počeo teći godišnji odmor i kada završava iz Hrvatskih cesta su nam odgovorili da je to osobni podatak i da nam nisu u mogućnosti ustupiti traženo. Tako nam nije poznato jesu li Škoriću godišnji odmor prekinuli djelatnici USKOK-a ili ga je počeo koristiti baš od jučer.

U Hrvatske ceste uputili smo upit kako će se Uprava tvrtke postaviti prema činjenici da g. Škorić u sljedećih mjesec dan neće dolaziti na posao. U odgovoru stoji da "nastavno na prethodno iznesene činjenice u ovom trenutku nije moguće donijeti meritornu odluku, budući nisu poznati svi potrebni parametri za donošenje iste".

ČITAJTE VIŠE: Tko je Josip Škorić?

image

Josip Škorić

Vlado Kos/Cropix

Josip Škorić iznenada je podnio ostavku 22. kolovoza na mjesto predsjednika Uprave HC-a, gdje je primao mjesečnu plaću od 4889,81 eura neto, iz kako je rekao osobnih razloga. Točno mjesec dana poslije na vrata su mu pokucali pripadnici USKOK-a i uhitili ga. USKOK ga tereti da je od svog bratića Zorana Škorića, prvog čovjeka Osijek-Koteksa, i Sande Bajtl, direktorice osječke tvrtke Structivo, primio mito od 122,681,74 eura. Zauzvrat je, prema USKOK-u, predsjednik Uprave HC-a odobrio Osijek-Koteksu poslove rekonstrukcije državne ceste Baćin - Rešetari vrijedne 8,1 milijun eura bez PDV-a te izgradnju dodatnih zidova za zaštitu od buke uz južnu osječku obilaznicu. Taj je posao vrijedan 1,7 milijuna eura bez PDV-a.

image

Josip Škorić s istražiteljima USKOK-a

Vlado Kos/Cropix

U priopćenju USKOK navodi da je J. Škorić "koristeći svoje ovlasti predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, osigurao žurno provođenje postupka javne nabave za rekonstrukciju jedne državne ceste, znajući da su za izvođenje tih radova zainteresirani društvo iz Osijeka i TD", odnosno Osijek- Koteks i tvrtka Structivo. Riječ je o natječaju za rekonstrukciju državne ceste Baćin - Rešetari koji je za hrvatske prilike završen u enormno kratkom roku. U samo tri mjeseca. Natječaj je objavljen 16. veljače 2023., a ponude su predali Osijek-Koteks i Strabag. Procijenjena vrijednost posla bila je 6,338.800,00 eura bez PDV-a i obje ponude su bile iznad toga. Ponuda Osijek-Koteksa bila je za samo 85.471,71 euro odnosno za nešto više od 10 posto manja od Strabagove. Zanimljivo je da tijekom natječaja potencijalni ponuditelji nisu postavili niti jedno pitanje te nije bilo razloga za odgodu otvaranja ponuda.

ČITAJTE VIŠE: Za što se terete Škorići i Bajtl?

U prilog tezi da je sve teklo iznimno brzo pokazuje i sljedeći podatak. Ponude su otvorene 23. ožujka, kada je utvrđeno da su sve iznad procijenjene vrijednosti. Odmah je od Sektora za održavanje i promet zatraženo očitovanje imaju li potrebna dodatna sredstva. Direktor Sektora Dubravko Kos, nakon mjesec dana, već 24. travnja, odgovara da je osigurano dodatnih 1,81 milijun eura dodatnih sredstava.

Tri tjedna poslije, 17. svibnja, Josip Škorić potpisuje Odluku o odabiru ponude Osijek-Koteksa kao ekonomski najpovoljnije. Naime, u Zapisniku o pregledu i ocjeni ponuda stoji da je Osijek-Koteks za propisane kriterije dobio najviše mogućih 100 bodova. Nije navedeno koliko je ukupno bodova dobio Strabag, što je također neobično. U dokumentu stoji da je za kriterij "jamstvo" Strabag dobio maksimalnih 20 bodova, dok broj bodova koji je Strabag dobio za financijski dio ponude nije naveden. Na konačnu odluku o dodjeli posla Osijek-Koteksu Strabag se nije žalio te je njegova realizacija mogla početi.

ČITAJTE VIŠE: Kako je pala ekipa u ‘aferi Bukobran‘?

I drugi natječaj zbog kojega je Josip Škorić osumnjičen proveden u iznimno kratkom vremenu. Riječ je o natječaju za izgradnju dodatnih zidova za zaštitu od buke uz južnu obilaznicu grada Osijeka, dionica koridor VC - čvorište Tenjska. Natječaj je objavljen 17. srpnja 2023., a Škorić je odluku o davanju posla Osijek-Koteksu potpisao 5. listopada. Dakle, sve je riješeno u dva i pol mjeseca. I u ovom natječaju nekoliko je gotovo bizarnih momenata.

image

Privođenje Škorića i Bajlt

Marko Todorov/Cropix

Ponude su predali Osijek-Koteks i Fracasso Production iz Rijeke. Obje su bile ispod procijenjene vrijednosti i praktički identične. Ponuda Osijek-Koteks bila je niža za 787,24 eura, odnosno oko 0,05 posto! Zbog tih 787,24 eura Fracasso Production pri ocjenjivanju zadanih kriterija je dobio 0,04 boda manje od Osijek-Koteksa, koji je dobio maksimalnih 100 bodova. U cjelokupnoj ponudi Osijek- Koteksa nema ni spomena o podizvođaču. Tvrtka Structivo u cijelu je priču ušla nakon što je Osijek-Koteks dobio posao.

Imali prednost od 0,04 boda na natječaju

I drugi natječaj zbog kojega je Josip Škorić osumnjičen proveden u iznimno kratkom vremenu. Riječ je o natječaju za izgradnju dodatnih zidova za zaštitu od buke uz južnu obilaznicu grada Osijeka, dionica koridor VC - čvorište Tenjska. Natječaj je objavljen 17. srpnja 2023., a Škorić je odluku o davanju posla Osijek-Koteksu potpisao 5. listopada.

Dakle, sve je riješeno u dva i pol mjeseca. I u ovom natječaju nekoliko je gotovo bizarnih momenata. Ponude su predali Osijek-Koteks i Fracasso Production iz Rijeke. Obje su bile ispod procijenjene vrijednosti i praktički identične. Ponuda Osijek-Koteks bila je niža za 787,24 eura, odnosno oko 0,05 posto! Zbog tih 787,24 eura Fracasso Production pri ocjenjivanju zadanih kriterija je dobio 0,04 boda manje od Osijek-Koteksa, koji je dobio maksimalnih 100 bodova.

U cjelokupnoj ponudi Osijek- Koteksa nema ni spomena o podizvođaču. Tvrtka Structivo u cijelu je priču ušla nakon što je Osijek-Koteks dobio posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 12:37