7. TRIPALOVI DANI

Skandal u Sinju: Gradonačelnik Bulj napustio skup zbog nagrade Borisu Dežuloviću

‘Ne želim sudjelovati u ovome! I Tripalo bi se stidio da je u njegovo ime nagrađen netko tko je rekao "Jebo vas Vukovar"‘

Miro Bulj; Boris Dežulović

 Jakov Prkic, Nikola Vilic/Cropix

U četvrtak su u Alkarskim dvorima održani 7. po redu Tripalovi dani, koji su ove godine pokušali dati odgovor na temu “Vrijednosti Hrvatskog proljeća za europsku budućnost Hrvatske”, piše Slobodna Dalmacija.

Domaćin i ovogodišnjeg sinjskog okupljanja u organizaciji Centra “Miko Tripalo” su poduzetnik Branko Roglić, dugogodišnji prijatelj Mike Tripala i predsjednik Nadzornog odbora Centra i njegova supruga Vjekoslava. Pečat ovom eminentnom skupu dao je sinjski gradonačelnik Miro Bulj, koji je u pozdravnom govoru verbalno napao Centar “Miko Tripalo” zato što su godišnju nagradu dodijelili novinaru Borisu Dežuloviću, poslije čega je demonstrativno napustio simpozij.

Na otvaranju skupa “Tripalovi dani u Sinju 2022.” pozdravne riječi okupljenima uputili su Vedran Đulabić, potpredsjednik Upravnog odbora Centra, Branko Roglić, Miro Bulj i Boris Filipović Grčić ispred Viteškog alkarskog društva.

U svom izlaganju Roglić je kazao da trenutak nije sjajan jer donedavno je agresija Rusije na Ukrajinu bila nezamisliva, a danas smo, kazao je, njezini svjedoci i ta agresija urušava svjetsku ekonomiju. Pozdravio je skori ulazak naše zemlje u eurozonu i Shengen, što će Hrvatsku udaljiti od zapadnog Balkana i smjestiti gdje pripada, među narode zapadne Europe.

Svoj pozdravni govor Bulj je počeo riječima da je Sinj dao brojne ugledne ljude, “koji su preteča Domovinskog rata i slobode Hrvatske” pa je uz Tripala u tom kontekstu spomenuo braću Marka i Vladu Veselicu.

Podsjetio je na to da se Tripalo ustrajno zalagao za suradnju i međusobno razumijevanje hrvatskih građana, neovisno o različitostima, i da je na svaki način pokušavao spriječiti podjele. Tripalo je, kazao je, ostavio veliki trag te će Bulj stoga, obećao je, kao gradonačelnik učiniti sve da se Tripalo u Sinju ne zaboravi.

U tom je kontekstu podržao i održavanje Tripalovih dana u Sinju da bi potom žestoko udario po Upravnom odboru Centra:

- Neprihvatljivo mi je da se na “Tripalu” danas dijele i da se inzistira na dijeljenju. Zar je moguće da se u Mikino ime dodijeli nagrada nekome tko je napisao “Jebo vas Vukovar” - upitao je Bulj i nastavio:

- To je sramotno, to je ponižavajuće za taj simbol hrvatski, temelj Hrvatske. Tamo su ginuli sinovi partizana i ustaša, tamo su ginuli i ljudi srpske nacionalnosti. To je za mene sramota, to je ljaga. Vukovar i svetinje da bilo tko spomene, ne ulazeći u novinarske slobode... Mika Tripalo bi se, uvaženi organizatori, stidio toga da je netko rekao “Jebo vas Vukovar” i dobio nagradu u njegovo ime. Zbog toga i samo zbog toga ne želim sudjelovati na ovome - kazao je Bulj i potom demonstrativno napustio dvoranu u Alkarskim dvorima.

Još dok je Bulj izlazio iz dvorane, uzvratio mu je Vedran Đulabić koji je rekao kako bi bilo dobro da Bulj čuje obranu prozvanih, drugu stranu, kao i da tekst pod naslovom “Jebo vas Vukovar” treba pročitati i razumjeti.

Ovome treba dodati da je prije Bulja u dvoranu došao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i sjeo u prvi red, sasvim lijevo. Kada je Bulj došao, pozdravio se s nekoliko osoba, uključujući i ženu koja je sjedila u prvom redu, ali nije pozdravio niti je pogledao Mesića.

Poslije ovakvog uvoda držane su dvije panel rasprave. U završnoj riječi Tvrtko Jakovina i Branko Roglić još jednom su naglasili neprolazne vrijednosti političke ostavštine rođenog Sinjanina Tripala, naročito Hrvatskog proljeća koje je bilo politička vodilja stvaranja samostalne i međunarodno priznate Republike Hrvatske, a koje poruke su i danas aktualne kada je u pitanju (ne)uređenost socijalnih i sveukupnih društvenih odnosa u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:11