BRANE GA UČENICI

SKANDAL U ELITNOJ GIMNAZIJI 'Naš razrednik Barbaroša nije seksualni zlostavljač!'

Potaknuti posljednjim događajima u zadarskoj gimnaziji Jurja Barakovića, 22 bivših učenika (danas su to mahom studenti) samoinicijativno su se organizirali i napisali otvoreno pismo podrške nekadašnjem profesoru engleskog jezika i razredniku Nevenu Barbaroši.

SKANDAL U ELITNOJ GIMNAZIJI Učenica tužila profesora iz Zadra za seksualno uznemiravanje

Pojedinac čini razliku

Krajem prošle školske godine, naime, Barbaroša je optužen za omalovažavanje prilikom ocjenjivanja, te za seksualne aluzije u komunikaciji s učenicom, s čime ga bivši učenici, kako kažu, nikako ne mogu povezati. U ime nekadašnjeg razreda Jutarnji je kontaktirala mlada Zadranka Jana Morović navodeći da svi zajedno žele poručiti kako je Barbaroša „jedan od profesora kojem je zaista stalo do učenika i koji ih je uvijek učio da pojedinac čini razliku“.

Bez odgovora

Podsjetimo, Barbarošu je pri kraju školske godine, kad se zaključuju ocjene, optužen za “nepravedno ocjenjivanje, ponižavanje i seksualno uznemiravanje”, a proces je pokrenula majka učenice, danas maturantice kojoj je Barbaroša tri godine predavao engleski.

Majka i kći dale su iskaz dječjoj pravobraniteljici, ona je kontaktirala zadarsko tužiteljstvo, ono pak nadležne krim inspektore koji su ovo ljeto sve strane pozvali na obavijesne razgovore. Odvjetništvo je potom odbacilo navode, i 13. rujna izdalo rješenje zaključujući da “nema osnova za pokretanje kaznenog postupka”. Barbaroša je, međutim, već dobio upozorenje pred otkaz. Pismo ministru Željku Jovanoviću poslao je 6. rujna, a istodobno je, kaže, zvao pomoćnicu ministra, SDP-ovku Sabinu Glasovac, nekadašnju kolegicu iz Gimnazije. Na njezin mu se broj telefona, naveden na stranicama Ministarstva,uporno nitko ne javlja, tvrdi.

Iz nadležnog ministarstva, kaže, ni s jedne razine nije stigao odgovor.

Otvoreno pismo

Slučaj u je međuvremenu pokrenuo brojne internetske rasprave o današnjem položaju profesora i nastavnika kad je riječ o pritiscima prilikom ocjenjivanja, a njegovi bivši učenici napisali su otvoreno pismo podrške koje donosimo u cijelosti.

Pismo učenika: I mi smo s njim na hodniku razgovarali, ali nije zadirao u našu privatnost

“Obraćamo se u ime 4.e razreda generacije 2011/12. Jednoglasno smo odlučili dati podršku nekadašnjem razredniku i profesoru, Nevenu Barbaroši. Nemamo namjeru pojačavati tenzije između zaraćenih strana ni poticati struju novih polemika, nego samo želimo - kao neovisan subjekt - iznijeti u javnost naš dio priče. I sprati ljagu s imena poštenog čovjeka, ali i dati podršku svim profesorima koji su se našli ili će se naći u ovakvoj situaciji. Svi smo se nalazili u istim klupama kao i učenica koja je optužila profesora Barbarošu i najbolje znamo kakva je njegova komunikacija s učenicima.

Nije lako biti učenik gimnazije, i nije lako osvjetlati onaj pridjev ‘elitna’ koji su svi voljeli pridijevati ispred imena naše gimnazije, a profesori ga nastojali zadržati. Dijete koje dođe iz osnovne škole stavljeno je u novo okruženje i treba imati pravog razrednika da u taj novi život uplovi kako treba. Profesor Barbaroša je svakako bio prava osoba koja je nastojala riješiti sve probleme koje smo mu stavljali pred oči i mi mu dugujemo veliku zahvalnost na podršci, a pogotovo na znanju koje nam je pružio - ne samo iz engleskog jezika, jer on je uvijek u predavanja znao ubaciti činjenice iz opće kulture, književnosti, znanosti, umjetnosti - ali i neke stvari o životu i svijetu koji te čeka kad iziđeš iz gimnazije. Želimo doskočiti argumentu iz članka koji optužuje našeg razrednika da se on sastaje po hodnicima s učenicima činjenicom da smo ga i mi sami vukli za rukav kad bismo ga vidjeli na hodniku, tražeći savjete za eseje, postavljanje prema drugim profesorima ili podršku oko državne mature. Stoga se nikako ne bismo složili oko toga da on na tim hodnicima vodi ozbiljne razgovore koje zadiru u privatnu sferu učenikova života.

Ovo pismo želimo završiti sa zahvalom bivšem razredniku Nevenu Barbaroši, velikom čovjeku, krasnoj osobi i vrhunskom prosvjetnom radniku koji nas je vodio kroz naš put u srednjoj školi i naučio nas da se red, rad, disciplina i pristojno ponašanje uistinu kriju iza imena riječi elita.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:23