SUČELJAVANJE U OTVORENOM

Šišljagić: ‘Kakve je Osijek imao koristi od vladavine HDZ-a?‘; Radić: ‘Zaboravljate da ste 8 godina bili župan‘

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno u utorak navečer sučelili su se kandidati za gradonačelnika Osijeka na predstojećim lokalnim izborima
Sučeljavanje u Otvorenom
 Hrt

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno u utorak navečer sučelili su se kandidati za gradonačelnika Osijeka na predstojećim lokalnim izborima.

Urednica Zrinka Grancarić ugostila je Vladimira Hama (HNS - liberalni demokrati), Katarinu Kruhonju (Možemo!), Gorana Kušeca (SDP), Berislava Mlinarevića (Domovinski pokret, Most), Ivana Radića (HDZ, NL Ante Đapića, ANU, HSU, BUZ, HSLS, DHSS) te Vladimira Šišljagića (Snaga Slavonije i Baranje).

Iseljavanje iz Slavonije

Prva tema sučeljavanja bilo je iseljavanje iz Slavonije i kako zaustaviti taj negativan trend.

- Mladima treba transparentan način komunikacije, to je problem koji rezultira drugim problemima. Treba realizirati njihove ideje za daljnji životni razvoj. Tu su programi APN stanova, poticanje IT industrije..., izjavio je Ham.

- Želim Osijek kao grad koji će biti po mjeri građana, dobro organiziran grad. Ne smije biti važno da imate partijsku knjižicu da biste se zaposlili. Neće biti kadroviranja po političkoj liniji, imat ćemo uređene vrtiće, škole i smještaj za starije. Takav grad će privući i zadržati ljude, rekla je Kruhonja.

- Problem depopulacije je uzrokovan općom situacijom u zemlji. Imamo klimu klijentelizma i nepotizma te nepravednosti. Uređenje Grada, da se građani više odluče u odlučivanje, to je najbolja depopulacijska mjera, uz osiguranje radnih mjesta, kaže Kušec.

- Složio bih se, mladima treba posao za osnovu i temelj života. Treba im pomoći pri kupnji stanova, graditi vrtiće i sve što mladi trebaju, poručio je Mlinarević.

- Trebamo rast gospodarstva i otvaranje radnih mjesta, privlačenje investitora... Trebamo izaći prema županijskom ili državnom proračunu i prema fondovima EU, smanjiti izdvajanja iz gradskog proračuna, po primjeru Dubrovnika izgraditi stanove za najmlađe, istaknuo je Radić.

- Treba osigurati stipendijama i poticajima kvalitetno školovanje. Problem je gospodarstvo, bez njega nema nikakve šanse za mlade. Investicije i potpore poduzetnicima koji otvaraju radna mjesta. Vrtića nema dovoljno, treba ih izgraditi, poručio je Šišljagić.

O projektu tvrtke Žito

- Založit ću se da se to zaustavi, da se vidi je li bilo pogodovanja i da se taj dio grada koji je centralni dio naše šetnice proglasi opet zelenom zonom i nađu rješenja kako to riješiti. Niz je pokazatelja da je bilo pogodovanja i to sigurno nije dobro. To bi zaustavilo protok koji sada imamo tamo, rekla je Kruhonja.

- Razgovarao sam s građanima, saznao sam zanimljive stvari. Pravi primjer kako to ne bih radio je bez prave i iskrene komunikacije s ljudima, bez obzira radi li se o velikoj tvrtki. Imamo tu inicijativu građana koju sam saslušao, oni imaju i sudske procese i to sada, kako se meni čini, stoji. Podržat ću građane, zaustaviti projekt dok ne vidimo što će reći struka, poručio je Kušec.

- Đapić je tu zakomplicirao situaciju četiri dana prije kraja svog mandata i to je dočekalo novu vlast koja isto nije djelovala po ljudskim principima. Nisam za to. Mi tu vidimo projekt visokog raslinja, park, za sve građane Osijeka, produžetak šetnice, istaknuo je Mlinarević.

- Imamo krezubu gradnju koja nije nikomu na ponos. U našem programu je pet tematskih igrališta za djecu. Drava je žila kucavica Osijeka. Podržavam inicijativu, izjavio je HDZ-ov Radić.

Mlinarević ga je potom pitao što misli o Đapićevom potpisivanju ugovora koji nije pogodan za Osječane i građane s prostora Bijele lađe.

- To morate pitati gospodina Đapića. Ne bih na to trošio repliku, odgovorio mu je Radić.

Mlinarević: to mislite o potpisivanju Đapića ugovora koji nije pogodan za građane Osijeka i prostora Bijele lađe.

- GUP Osijeka donesen je 2016. i osam puta je mijenjan, redovito zbog nekih osobnih i parcijalnih interesa, da ne kažem tajkuna. Ne podržavam ih i namjeravam donijeti novi GUP koji će imati preseljenje na lijevu obalu, novi dravski cestovni most te pješački most na Istoku, istaknuo je Šišljagić.

- Ovo je skandalozan primjer, događalo se niz godina, nitko u Gradskom vijeću nije izišao javno i zauzeo se za javno dobro, a tu je bilo niz koraka, ne jedan, rekla je Kruhonja.

- Jasno i glasno, mi smo prvi kad se ta priča našla na dnevnom redu rekli - ne. Razgovarao sam s ljudima, treba pričekati ishod suda. ali i sjesti s investitorom, a Grad ga treba otkupiti, rekao je Kušec.

- Ham kaže da se nije stavilo to područje na Gradsko vijeće, no to je zato što su građani stavili nogu u vrata, napravili peticiju, raspisali javnu diskusiju od sedam dana, nisam čula da je Vijeće reagiralo dok građani nisu stavili nogu u vrata, rekla je Kruhonja.

- Nema smisla čekati sud, neka rade svoje, kaznene prijave su išle, ne znam sadržaj, ali nemaju utjecaj na GUP. Neka institucije rade svoje, ali izmjene GUP-a neće ići, poručio je Šišljagić.

- Donesnea je i mjera da se sa zemljištem ne smije raspolagati, dodao je Ham.

- Takvu izmjenu i dopunu koja je predložena ne mogu prihvatiti. Donijet ću novi GUP, obećao je Šišljagić.

Kupalište Copacabana

- Naš plan je proširenje akvaparka ili centra vodenih sportova. Mjesto koje ne mora raditi samo preko ljeta, nego i šire. Planiramo napraviti i zip-line, jednu multifunkcionalnu visoku građevinu gdje će se moći zip-lineom otići u Tvrđavu, to će biti turistička atrakcija, međunarodna stvar, mamac za cijelu regiju, lijepo okupljalište, rekao je Ham.

- To je grandiozan turistički projekt koji bi se trebao sadržavati od mosta do zoološkog vrta, utvrda, instalacije autokampa, zatvorenog bazena... Mora privlačiti goste u Slavoniju i biti broj jedan kupalište, izjavio je Mlinarević.

- S razlogom nosi ime najpoznatije plaže na svijetu. Upozoravao sam da kredit od 15 milijuna kuna neće biti dovoljan, plaža je zatvorena. Ove će se godine nasuti dravska obala Copacabane. Treba spojiti cijeli dio sa dravskim bazenom, rekao je Radić.

- Zanima me zašto Hrvatske vode nisu prije na to reagirale nego su čekale vaš poziv. Je li se i to smatra kampanjom, vi ste to mogli kao saborski zastupnik i prije pokrenuti. Želite li reći da oni to neće napraviti ako ne pobijedite, upitao je Kušec Ivana Radića.

- Volio bih da netko iz vaše koalicije reagira, a ja sam reagirao. Drago mi je da sam mogao pomoći, prije to nisam mogao jer nisam bio zastupnik, kaže Radić.

- Ne vidim zašto me stalno povezujete s ovom vlašću u zadnje četiri godine, nisam s time imao veze, branio se Kušec.

- Ne znam kako se nasipava dravska obala i zašto to raditi, imamo predivnu obalu, treba ju zazeleniti. Za vrijeme trajanja ove sezone bez bazena, vidim drugačije tu pješčanu obalu, rekao je Mlinarević.

- Kušec, Radić, pa vi ste bili u vlasti. O čemu pričamo? Od 2013. do 2017. ste podržavali Vrkića, imali ste vremena i za Copacabanu i sve projekte, poručio je Šišljagić.

- Hrvatske vode funkcioniraju tako da su servis svih građana, financira se iz poreza, a sad će to ispasti projekt HDZ-a jer je Raić nazvao tamo. Takav stil vladanja ne želim, rekao je Kušec.

- Copacabana i ova situacija je odgovornost gradske uprave koja ne zna osigurati novce, to nije jedini problem, radovi stoje, natječaji se usporavaju. Što s njom? Treba ju kompletno obnoviti, to je preko 60 milijuna kuna, treba izgraditi zatvoreni olimpijski bazen i cijeli taj dio pretvoriti u ŠRC, kaže Šišljagić.

- Drago mi je da prepoznajete sve projekte na koje sam reagirao. Htio bih naglasiti da u proteklih četiri godine HDZ nikada nije bio u vlasti, rekao je Radić.

- Pa vi na državnoj razini obnašate vlast. Najavljuju se silni projekti, o čemu vi govorite. HDZ obnaša vlast već ne znam ni ja koliko godina i kakve je koristi Osijek imao od toga, upitao je Šišljagić.

- Da, žao mi je što se Šišljagić kao zastupnik nikada na to nije reagirao, imamo pučku kuhinju, novi KBC... Zaboravlja da je osam godina bio župan, uzvratio je Radić.

- O čemu vi pričate? Pa imate tri rupetine koje stoje u bolnici, najavili ste otvaranje hitnog prijema u lipnju i najavili novi KBC. Pa dajte, k'o Copperfield se ponašate, rekao je Šišljagić.

- O toj bolnici slušamo već četiri godine, Radić to predstavlja kao svoje projekte. Lovu ste potrošili na projektnu dokumentaciju, mogli ste za to sagraditi još jedno krilo. Slušamo, a ništa se ne događa, kaže Kušec.

- To su neistine. Kako je Šišljagić vodio županiju, rekli su građani. Za bolnicu se potpisalo 400 milijuna kuna, za zračnu luku, za obnovu HNK, kolodvor..., nabrojao je Radić.

- Ovo sve što čujemo je očiti primjer kako se nama zabija moć političke stranke koja je na vlasti i kaže - dobit ćete ako mi dobijemo vlast. To je nedopustivo, rekla je Kruhonja.

- Smiješno mi je šlepanje na stare županijske projekte. Svaki puta se projekti povezuju uz župana, premijera, kaže Mlinarević.

- Za 8 godina napravljeno je puno, oko osam škola, dogradili tri, 11 dvorana, 126 igrališta i terena, puno cesta, centar za autizam, nabrojao je Šišljagić.

- Kasni se s Copacabanom, ne mogu dokučiti zašto se te greške ponavljaju. Treba je urediti jer je omiljeno izletište, treba spojiti riječni dio s bazenskim, imamo prekrasan primjer u Novom Sadu, poručio je Ham.

- Copacabana je primjer gdje možemo vidjeti kako završavaju stvari kad se kadrovira na temelju partijske knjižice. Tko je odgovoran što je kupalište zapušteno? Oni koji vode gradske bazene i vodovod, postavljeni su po podobnosti. Ja sam za to da bude javno kupalište, rekla je Kruhonja.

- Samo zbog čistoće medijskog prostora rekao bih da je to prostor koji vodi gradski ured za graditeljstvo, to je investicija Grada, kaže Ham.

- A tko je bio odgovaran za održavanje, upitala je Kruhonja.

- Održavanje nema veze, ne možemo održavati puknute cijevi, voda odlazi u zemlju, astronomske cifre, potrebne su ogromne ivesticije, kaže Ham.

- Pa 50 godina to postoji, gdje je bilo to održavanje!? Imamo krah sustava, netko tu treba snositi odgovornost, poručio je Kušec.

Prometna politika

- Aviolinije i low cost kompanije su bitne, ali opstojnost aerodroma nije samo na tim linijama. Cargo terminal može nositi cijeli aerodrom. Naša zračna luka je trenutno prazna, ljudi koji su tamo nisu to koristili, mogli su naplaćivati avionima da tamo stoje. Sve je stalo na mitu i korupciji. Tražili su novce, posvađali se među partnerima tko će primiti milijun eura, poručio je Mlinarević.

- Drago mi je da ide nastavak izgradnje koridora 5C, riječni promet ide, izgradnja terminala luke za rasuti teret, otvorili smo putničko pristanište, ide obnova željezničkog kolodvora od 40 milijuna kuna, a zračni promet može i mora biti bolji, ide rekonstrucija od 40 milijuna kuna, nabrojao je Radić.

- Osijek je geostrateški dobro povezan, autocestom, zračnom lukom, HŽ-om... Ali, Zračna luka je 55 posto u državnom vlasništvu, HŽ državna, autoceste državne... Mi se možemo pobrinuti za lokalne ceste i parkove, kaže Šišljagić.

- Glavnina toga jest u državnoj funkciji, low cost kompanije su tražile novce da bi slijetali u Osijek, to je za gradski budžet neodrživo i tu se mora uključiti državna kompanija. Željeznice su prespore, kritizirao je Ham.

- Zračni promet je bitan, zbog mnogo mladih ljudi koji su izvan Hrvatske, ali i zbog gospodarstva. Pitat ću g. Radića na kakvu povezanost i kojom prugom misli uvesti brzi vlak, upitala je Kruhonja.

- Infrastruktura je takva kakva jest. Neka povezanost postoji. I tu je problem kadroviranja i upravljanja. Imali smo primjer Zračne luke gdje smo imali slučaj da se ide po babama i stričevima, rastjerivanje kompanija koje su nas povezivale. Sada dolazi novi čovjek koji opet nema veze sa zračnim prometom. Nas je pretekla jedna Tuzla, rekao je Kušec.

- Taj bi vlak išao na Strizivojnu, to bi bilo oko 2 i pol sata do Zagreba. Raspisan je natječaj, rekao je Radić odgovarajući Kruhonji.

- Prvi put čujem da se radi rekonstrukcija, rekla je Kruhonja.

- Ne, radi se rekonstrukcija Zagreb-Okučani, kaže Radić.

Bitka s komarcima

- To je javnozdravstveni i gospodarski problem, mora se riješiti. Drago mi je da je premijer obećao pomoći kao i 2019.,vidjeli smo kako se to rješava u drugim gradovima u Njemačkoj. To je velik problem, rekao je Radić.

- Problem kojeg će riješiti Plenković, a nije rješavao... On se mora uključiti, ili tko god, jer to je sustavan problem koji se rješava i na nacionalnoj razini. Sigurno ću osigurati ne dva, nego osam milijuna kuna. Ali za županiju se mora osigurati 35 milijuna kuna i tu se mora uključiti država, rekao je Šišljagić.

- Ma, imali smo mi i deset milijuna, ali to nema smisla ako se ne ulaže kako treba, to se mora raditi na potezu cijele Slavonije, Baranje i Srijema. Pa mi živimo u močvarnom području, to nije ništa novo. Postoje rješenja, ali grad to ne može sam, kaže Ham.

- Da, to je problem cijele regije i tako treba biti i rješavan, treba imati trajno rješenje, a ne vatrogasne mjere, rekla je Kruhonja.

- Razglabali smo o tome mnogo puta. Je, to je problem, ali treba ga rješavati na široj razini. Ovo je močvarno područje, bez povezivanja s Mađarskom i Srbijom od toga nema ništa. Svaki put se tretira prema preporukama HZZO-a. Ovaj primjer u Francuskoj i Njemačkoj je prava stvar, kaže Kušec.

- Sve jedinice lokalne samouprave moraju to riješiti za sva vremena, a ne nakon što nas komarci izgrizu. Otkako sam bio maleni postoji taj problem. To treba rješavati na vrijeme. Već sad dok pričamo komarci rade svoje. Nadam se da će premijer i budući župan ili županica to rješavati na vrijeme, poručio je Mlinarević.

Naplata parkinga

- Građani su nezadovoljni, parkiralište nije uređeno, nije primjereno, svako parkiralište koje je u funkciji naplate treba urediti. Sve je divlje, puno blata, treba revidirati ugovore i napraviti dobru procjenu. Ako Grad može prihoditi, naravno da to treba, kaže Šišljagić.

- Osijeku nedostaje parkinga i moraju se graditi, podzemni ili nadzemni. Ti novci moraju doći iz te priče. Tri su modela, a jedan je da gradska tvrtka preuzme zaj posao, drugi da se osnuje nova tvrtka, a treći da se preinači koncesijski ugovor, predložio je Ham.

- Svi znamo da je to problem i treba dugoročno planirati tu situaciju. To se treba odnositi na svako naselje jer imate parkiranje po ulicama, pločnicma, zelenim površinama..., rekla je Kruhonja.

- Ja ugovor između Grada i koncesionara nisam vidio, ali nisam zadovoljan. Koliko puta sam izišao iz auta na parkingu koje se naplaćuje pa se toliko isprljao da se nisam mogao pojaviti na nekim sjednicama. Treba slušati struku. Treba nam primjereni parking po poštenim cijenama, rekao je Kušec.

- Ugovor treba reviziju. Grad ništa ne priječi da ga raskine. Osobno bih vidio isplativost i dao tu djelatnost gradskim tvrtkama. Zaštio bi to privatnik zaradio, kaže Mlinarević.

- Godine 2024. istječe Ugovor, a mi ćemo ga vratiti Osijeku pod gradsku tvrtku GPP. Smanjit ćemo im subvencije. Osim parkinga, Osijeku treba i pauk služba, nevjerojatno je da četvrti grad po veličini to nema i ima samo četiri komunalna redara, rekao je Radić.

O drugom krugu

- Ovo neće biti potop HNS-a u Osijeku. Ankete nam nikad nisu bile sklone i na to smo navinkuti. Rejting je u respektabilnim sferama. HNS će biti u sastavu idućeg Gradskog vijeća, ustvrdio je Ham.

- Koje su mi kvalifikacije? Prvo, odlučila sam se ući u ovu priču jer je car gol. Ovakvim načinom upravljanja, da se politički kolač dijeli, a ne upravlja naš novac i ne čuva opće dobro... Ja sam osoba koje imam iskustvo kao liječnica, timski rad i pacijent u sredini, to je najvažnije, a građani mogu utjecati i donijeti promjenu, tu ću biti..., rekla je Kruhonja.

- Ja jesam u SDP-u već nekoliko godina, ali nisam baš politički aktivan. Moj izborni stožer je GO SDP-a, kasno sam ušao u politiku. Želim biti gradonačelnik za sve, jedini imam dvije nestranačke osobe, žene, kao zamjenice. Orijentiran sam na svoje sugrađanke i sugrađane, istaknuo je Kušec.

- Gradom se ne može upravljati kao s privatnom tvrtkom, građanima treba dati na upravljanje ono što je njihovo. Profit treba kanalizirati da dobro bude svim građanima. Puno sam radio i napredovao, mogao bih to raditi i u Osijeku, rekao je Mlinarević.

- Predstavljam županijske projekte kad gradske ne mogu jer nisam bio na vlasti. Kada preuzmem odgovornost za Osijek predstavit ću i njih. Želim suradnju sa svima. Proteklih godina sukobi horizontale i vertikale nisu nikome donijele ništa dobro, rekao je Radić.

- Bio sam u vlasti i nisam primijetio sukob s vertikalom, sa Milanovićem i Šišljagićem smo super surađivali, rekao je Ham.

- Ne znači da niste mogli predstaviti neke zanimljivije projekte. To vas ne sprječava da izađete sa svojim idejama. Horizontalu vašu nismo vidjeli, a vertikala je vrlo neučinkovita, kaže Kušec.

- Aposlutno sam za vertikalu i horizontalu. Mi smo za suradnju. Pročitajte moj program, koji postoji, za razliku od vašeg, uzvratio je Radić.

- Kolega Kušec, koja vertikala? Pozivati se na političku vertikalu, ako HDZ ili SDP ne dobije Osijek, Osijek neće prosperirati? To su gluposti! Potrebna je suradnja na državnoj i lokalnoj razini, to žele svi naši građani, rekao je Šišljagić.

- U Osijeku HDZ nikad nije bio na vlasti, ne znam zašto bi sad zato trebao biti na vlasti, Osječani dobro znaju o čemu se radi. Eto vertikale u Đakovu, WC za 4-000 eura po kvadratu, izjavio je Kušec.

- Znate gdje imate vertikalu? Sjajna je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od starta HDZ na vlasti, Vinkovci, isto jedan grad koji je nazadovao, kaže Šišljagić.

- Što se tiče drugih gradova, mi pričamo u Osijeku. Kušec i Šišljagić imali su prilike i za horizontalu i vertikalu, kaže Radić.

- Druge županije su isto bez vertikale pa savršeno funkcioniraju, vlast mora imati oponente da bi bolje funkcionirala, a ne da se vraćamo u komunizam gdje smo imali vertikalu, poručio je Mlinarević.

O prioritetima

Kandidati za osječkog gradonačelnika zaključno su nabrojali svoje prioritete.

- Otvaramo Grad mladima, treba zaustaviti njihovo iseljavanje, a tu je i digitalizacija grada. Pomlađivanje gradske uprave je prioritet, rekao je Ham.

- Transparentno upravljanje, okrenutost prema javnom dobru kroz stvarne javne natječaje, bolja organizacija, imamo dovoljno ljudi, a vrlo hitno bih uvela svoju snagu i financije u rekonstrukciju i dogradnju vrtića, obećala je Kruhonja.

- Korjenita promjena, želim biti interaktivni gradonačelnik, bez obzira na stranačke i ideološke predispocizije, izraditi dugoročnu strategiju i GUP za 50 godina, a ne da se mijenja osam puta u jednom ili dva mandata. Uljepšati i modernizirati grad, kaže Kušec.

- Htio bih povući sredstva, potaknuti gospodarstvo i IT industriju te zaustaviti iseljavanje mladih i dati gradu potencijal. Bez mladih grad umire, otišlo je 20 tisuća ljudi, u idućih deset godina izgubit ćemo još toliko mladih, pesimističan je Mlinarević.

- U fokusu je gospodarstvo, stvaranje pretpostavki za nova radna mjesta, stvaranje pobjedničkog mentaliteta, otvaranje gradske uprave prema građanima, digitalizacija, brže dozvole, vrtići, starački domovi..., kaže Radić.

- Reorganizacija i digitalizacija gradske uprave, ona mora biti brza i djelotvorna, ured za komunikaciju s građanima, te smanjenje prireza i komunalnog doprinosa te smanjenje cijene javnog prijevoza za učenike, studente, nezaposlene i umirovljenike, izjavio je Šišljagić.

- Šišljagić nabraja populističke mjere koje obilježavaju 30 godina u Osijeku. Te mjere tako neće ići, kaže Mlinarević.

- Otkuda to gospodarstvo i kakvo gospodarstvo hoćemo? Nitko ne govori o zelenom i održivom..., rekla je Kruhonja.

- Grad nije u tako katastrofalnom stanju, drugi smo po povlačenju EU sredstava nakon Rijeke, a ja ću se potruditi da budemo prvi, rekao je Kušec za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:19