ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Sinoć u Saboru smo vidjeli pritisak nalik političkoj agresiji. Pjevušili su, čitali s mobitela. To nije demokracija‘

Što se tiče epidemioloških mjera pogodili smo mentalitet. Prosvjed kod Beroševe kuće? Dok nema nasilja, dobro je, rekao je
Andrej Plenković
 Tomislav Kristo/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Zaprešiću je održao sastanak Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Nakon sastanka u obraćanju novinarima komentirao je slučaj Fimi media i referirao se, na zamolbu novinara, na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je sugerirao da je tajming presude u slučaju Fimi media neobičan te da je presuda očito napisana ranije. "Kao da ih je netko ucjenjivao", rekao je Milanović

- Ne doživljavam to kao ucjenu. To je pravni proces koji traje desetak godina. Ono što na tu temu želim reći je da čestitam gospodinu Dobroniću na izboru predsjednika Vrhovnog suda. Vjerujem da će raditi dobro svoj posao, poručio je.

Odgovorio je i na upit novinara je li bilo na sastanku riječi o smanjivanju broja županija.

- Ne, niti od jednog župana nisam čuo da bi to bila tema, jasno smo to rekli i kazali više puta. Smatram da su županije dobra međurazina upravljanja u Hrvatskoj. Imaju svoju povijesnu i geografsku funkciju i ovo partnerstvo je potpora projektima i ide u smjeru da građani od nje imaju koristi.

Prosvjed ispred Beroševe kuće

Pitali su ga i za reformu zdravstva.

- Ministar Vili Beroš je neki dan govorio o tome. Kada cijeli paket bude gotov o tome ćemo izvijestiti javnost. O tome je govorio i ministar Božinović. Empirijski je dokazano da moramo pojačati suradnju u krizi, poručio je.

Govorio je i o prosvjedu ispred kuće ministra Beroša.

- Ministar Davor Božinović i Beroš su o tome govorili. Policija je došla tamo. Nije prvi put, a sigurno nije ni ugodno za ministrovu obitelj. Dok nema nasilja, dobro je. U kontekstu epidemioloških mjera smo jako dobro pogodili mentalitet. Gledali smo u medijima loše rezultate u ostalim zemljama. Mi smo bili razumni i racionalni, a sada, je li to nekome dovoljno, ne znam, rekao je pa dodao:

- Od 70.000 zdravstvenih djelatnika samo dvoje ih se ne želi testirati. Ne vidim da je to neki veliki problem. Ne čini mi se da ima nekog stvarnog opravdanja.

Jučerašnju opstrukciju rada Sabora od strane oporbe vezano za izbor Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a smatra histeričnom.

'Nepoštivanje procedure'

- Jučer smo vidjeli demonstraciju nepoštovanja procedure. Odbor za Ustav je odlučio da se treba zbog tehničkog propusta ponoviti sjednica. Ako nije bilo danas na dnevnom redu Sabora, bit će idući tjedan. Očekujem da nemamo više barikada pred saborskom govornicom. To bi bilo quid pro quo, rekao je.

- Oporba napada kandidata kao da imaju neki mehanizam koji bi bio suprotan zakonu. Kada malo dulje sagledate situaciju, nije to stvar tehničkog karaktera. Ovdje su očite naznake da oni naprave neke daljnje korake. Mi idemo na izbore svake četiri godine, ja sam često protiv izvanrednih situacija, nepoštivanja zakona, da imamo neke pritiske koji su više nalik političkoj agresiji, vidjeli smo to jučer, ujedinjeni od krajnje desnih do krajnje lijevi, tamo su nešto pjevušili, čitali s mobitela, za mene to nije demokracija. Mi ćemo se držati procedure i zakona, predložit ćemo, imamo većinu koja je stabilna, ja ne mogu oporbi pomoći, izgubili su na izborima. Ne znam što je toliko problematično s ovim kandidatom da se fizički sprječava ta točka sjednice, rekao je.

Na pitanje može li i hoće li HDZ promijeniti način na koji se bira ravnatelj HRT-a, odgovorio je:

- Ne vidim zašto nama ne bi bio interes neki bolji model koji može dovesti do boljeg funkcioniranja javnog servisa. Nisam primijetio sve ove godine da se na HRT-u govori samo dobro o HDZ-u. Mislim da su glavne političke emisije ne objektivne, nego često i protiv HDZ-a. Malo mi je to nategnuto, rekao je.

Govorio je o mogućnosti smanjenja PDV-a,

- Imamo situaciju u cijelom svijetu rasta cijena energenata. Mislim da smo mi kao država na sigurnoj strani do proljeća glede cijena plina i struje. Reagirali smo ispravno, pravodobno, brzo, agilno, baš kako treba. Imamo dosta alata. Ići ćemo za tim da ne ugrozimo životni standard građana. Koja je filozofija Vlade? Ako smo najveću krizu zdravstvenu, ekonomsku, financijsku, uspjeli riješiti bez velikih valova otpuštanja, plaće su, mirovine su tu i zadržali investicijski rejting, onda u fazi ekonomskog oporavka nećemo dopustiti da nam pada standard i da ljudi nemaju za režije, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 01:36