CAJTNOT U SABORU

Oporba čini sve da se ponovi natječaj za šefa HRT-a, a evo kako planiraju spriječiti izbor

U prvoj polovini ovog tjedna HDZ će svoga favorita Šveba ipak, kako se čini, pokušati postaviti na čelo HRT-a
Vladajući HDZ nije uspio prošli tjedan za ravnatelja HRT-a izabati Roberta Šveba (na fotografiji)
 Damjan Tadic/Cropix

U četvrtak, 21. listopada, istječe propisani rok predviđen za izbor ravnatelja HRT-a. U predstojeća tri dana Sabor ga mora izabrati, a ne izabere li ga, natječaj će se morati ponoviti.

Vladajući HDZ nije uspio prošli tjedan provesti svoj naum da za ravnatelja HRT-a izabere Roberta Šveba, jer je oporba posegnula za nesvakidašnjim oblikom parlamentarne borbe - fizički je svojim tijelima zapriječila pristup saborskoj govornici kako bi spriječila raspravu i izbor Šveba, kojeg je Odbor za medije predložio u neregularnoj proceduri. Tom nesvakidašnjom intervencijom, oporba je natjerala vladajuće da sazovu sjednicu Odbora za ustav i poslovnik, koji je u petak jednoglasno zaključio da je Odbor za medije predložio Roberta Šveba u proceduri koje nije bila u skladu sa saborskim Poslovnikom, te kako se sjednica Odbora za medije mora ponoviti. U prvoj polovici ovog tjedna HDZ će svoga favorita Šveba ipak, kako se čini, pokušati postaviti na čelo HRT-a, ali sada u ponovljenoj, regularnoj proceduri.

Ujedinjena oporba

Za danas je zakazana nova sjednica Odbora za medije. Na njoj bi taj Odbor trebao ponovno raspraviti i Saboru predložiti kandidata za ravnatelja HRT-a. Kako u Odboru vladajuća koalicija ima većinu, posve je moguće da će ponovno predložiti Roberta Šveba, kojeg oporba na čelu HRT-a nipošto ne želi. Oporba je u raspravi isticala da je Šveb trebao biti eliminiran iz samog natječaja za ravnatelja jer njegove privatne tvrtke posluju s HRT-om i predstavljaju mu izravnu konkurenciju.

Sjednica Odbora trebala bi početi nešto prije podneva, a prije toga će se na inicijativu zeleno-lijevog bloka u Saboru održati okrugli stol, na kojem će se raspravljati o tome kakav je radiotelevizijski javni servis Hrvatskoj potreban i kakav je ravnatelj potreban tome servisu. Na njemu će, kako doznajemo, uz saborske zastupnike, sudjelovati i zainteresirana javnost - medijski stručnjaci koji se bave javne televizijom, predstavnici cehovskih udruga. Rasprava bi trebala uroditi i zaključcima.

Ako Odbor za medije, u kojem HDZ ima većinu, i na ponovljenoj sjednici predloži Roberta Šveba, te ako ga u srijedu pokuša većinom glasova izabrati, oporba, kako doznajemo, namjerava upotrijebiti sve raspoložive načine parlamentarne borbe kako bi osujetila njegov izbor. Zanimalo nas je planiraju li ponovno tijelima prepriječiti pristup saborskoj govornici kako bi još jednom spriječili raspravu o Švebu, a time i glasanje o njemu. "Ne. Taj model opstrukcije oporba može primijeniti u Saboru iznimno, kad većina očigledno krši propisanu proceduru, kao što je bilo neregularno održavanje sjednice Odbora za medije na kojoj su predložili Šveba, a potom namjeravali održati raspravu i izabrati ga. Kad vladajući krše proceduru propisanu Poslovnikom, onda je opstrukcija za kojom smo posegnuli bila jedini način da se neregularnosti zaustave.

Opstrukcija rada

No, taj model opstrukcije fizičkog sprečavanja pristupa govornicu ne možemo koristiti protiv većine u slučajevima kad ona poštuje propisanu proceduru predlaganja i odlučivanja, jer bi to predstavljalo neopravdanu opstrukciju rada parlamenta", kazalo nam je ovaj vikend više zastupnika SDP-a i zeleno-lijevog bloka.

NOVA TAKTIKA

Beskrajnom raspravom spriječiti izbor

Ako vladajući ustraju na Švebu, produžavat će koliko je god moguće saborsku raspravu o njemu, kako Sabor u srijedu o njegovu izboru ne bi mogao provesti glasanje, a srijeda je posljednji dan zakonskog roka u kojem se ravnatelj mora izabrati.

U oporbi su, međutim, svjesni da im privremena epidemijska saborska pravila, u kojima je skraćeno vrijeme izlaganje zastupnika, ne idu na ruku.

U parlamentarnim strankama od centra prema lijevo smatraju bi od svih kandidata koji su se javili na natječaj za ravnatelja HRT-a najkvalitetniji bio Dario Špelić, jedan od dugogodišnjih HRT-ovih urednika emisija iz povijesti, uz ostalo i serije o NDH, koja se nakon dugotrajnog odlaganja emitira na HRT-u.

Špelića podržavaju zaposleni na HRT-u, te cehovske novinarske udruge u toj kući, sindikat i HRT-ov ogranak HND-a.

Neslužbeno, međutim, doznajemo da nakon prošlotjednog skandala s pokušajem neregularnog izbora Roberta Šveba, i u dijelu HDZ-ovaca pada entuzijazam vezan uz toga kandidata, kojeg snažno zagovara ministrica kulture i medija Nina Obuljen.

Ako Sabor do srijede ne izabere ravnatelja HRT-a, natječaj će se ponoviti. To znači da će HRT u iduća tri mjeseca i dalje biti bez ravnatelja. Prethodni ravnatelj Kazimir Bačić prije tri i pol mjeseca završio je u Remetincu pod sumnjom da je sudjelovao u višemilijunskoj korupcijskoj aferi, vezanoj uz mešetarenje vrijednim nekretninama u Zagrebu, u mandatu bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:44