IZ PENZIJE NA POSAO

Šeks na jedan dan postao umirovljenik kako bi sačuvao povlaštenu mirovinu!

Potpredsjednik HDZ-a i Sabora otišao je u mirovinu na jedan dan kako bi osigurao pravo na povlaštenu mirovinu od najmanje 9 tisuća kuna i nakon što ih nova Vlada ukine. No, Šeks nije jedini
 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem otkrio je kako je 46 zastupnika prethodnog saziva Sabora predalo zahtjeve za mirovinom. Među tim zastupnicima našao se i Vladimir Šeks , koji je na jedan dan aktivirao umirovljenički status i vratio se na posao u Sabor.

- To vjerojatno upućuje da ti isti zastupnici mogu ili jesu zatražili saborske mirovine po povlaštenim uvjetima... Meni ne pada na pamet tražiti mirovinu, ali je činjenica da svi oni koji su u ovom mandatu aktivirali mirovinu na jedan dan imaju pravo na to. Prepuštam građanima da sami zaključe o čemu je tu riječ - zaključio je Šprem u emisiji ' Na Markovom trgu' Hrvatskog radija .

Među tih 46 zastupnika nalazi se i sedam zastupnika iz ovog saziva Sabora, a među njima su HDZ-ovi Vladimir Šeks, Stjepan Milinković, Ivanka Roksandić i Ana Lovrin, HDSSB-ovac Boro Grubišić te Furio Radin i Deneš Šoja iz manjina. Oni su predali zahtjev za mirovinom, koja može doseći i 15 tisuća kuna, da bi nakon jednog dana mirovine istu zamrznuli i vratili se u Sabor. Na taj su način zadržali pravo na povlaštenu mirovinu kojoj nova vlada najavljuje skoro ukidanje, unatoč tome što su se aktivno nastavili baviti politikom. Time navedeni zastupnici nisu prekršili niti jedan zakon.

- To mene ne tangira jer imam previše mandata, ali sam to učinio iz mjere predostrožnosti da ne bi došlo do neke zakonske promjene prema kojima bi mi smanjili mirovinu. Već tri godine se takvo nešto najavljuje. Nemam što osporavati, ja priznajem. To je moje pravo. Imam 43 i pol godine radnog staža. Te promjene bi ugrozile moj status. To nije neprirodno ni amoralno - komentirao je za Hrvatski radio aktiviranje svog umirovljeničkog statusa Vladimir Šeks.

Ukidanje povlaštenih mirovina za državne dužnosnike bilo je jedno od predizbornih obećanja sada vladajuće Kukuriku koalicije .

Šprem je rekao da se ova informacija dosad nije skrivala nego ga nitko od novinara nije zatražio da objavi tko su ti zastupnici. Zato je imena onih koji su zatražili pravo povlaštenih mirovina objavio i na internetskim stranicama Sabora.

Tko je sve podigao zahtjev za saborsku mirovinu pogledajte OVDJE .

Screenshot

Hrvatska vlada je na svom službenom Twitter profilu, odgovarajući na pitanje jednog od građana, izjavila kako je potez Vladimira Šeksa i još šest 'jednodnevnih' saborskih umirovljenika 'izigravanje sustava'.

- Mi ostajemo pri odluci da treba ukinuti povlaštene mirovine - poručuje Vlada na svom Twitter profilu.

Onima koji su već u povlaštenim mirovinama ništa se neće promijeniti. Kao niti ovoj sedmorici

Na ovoj sjednici Sabora dosadašnji model povlaštenih mirovina odlazi u povijest. Kukuriku Vlada priprema njihovo ukidanje i za sada su igri dva scenarija. Prema jednom bi takve mirovine bile potpuno ukinute i zastupnicima bi mirovina bila izračunata prema Zakonu o obveznom mirovinskom osiguranju ovisno o uplatama u mirovinski fond kao i svim drugim građanima. A prema drugom će ići po općim uvjetima, ali bi im se ipak za svaki mandat proveden u Saboru isplaćivao određeni dodatak i to iz proračuna. Nova pravila vrijedit će već za ovaj i sve buduće sazive Sabora. Onima koji su već u povlaštenim mirovinama ništa se neće promijeniti kao niti ovoj sedmorici koja su otišli u mirovinu na jedan dan. (Suzana Barilar, Rozita Vuković)

Lesar: Nešto što formalno pravno jest zakonito, nije ni pošteno ni moralno

U obranu HDSSB-ovog Bore Grubišića stao je stranački kolega Dinko Burić, koji je ne vidi ništa sporno u njegovom zahtjevu za mirovinom.

- Kolega Grubišić, koliko znam, ima 60 godina života, 38 godina radnog staža, od toga 33 godine na poslovima kirurga, i četiri godine kao pripadnik specijalne policije. Vrlo je aktivan zastupnik, i u njegovim godinama, ako je stekao uvjete za saborsku mirovinu, mislim da nije učinio ništa što nije u skladu sa zakonima ili propisima, niti je nešto što bi se moglo okarakterizirati kao nemoralno - smatra Burić. Situaciju je potpuno drugačije komentirao zastupnik Dragutin Lesar, već godinama kritičar povlaštenih mirovina.

- Ovo je dokaz da nešto što formalno pravno jest zakonito, nije ni pošteno ni moralno. Napraviti nešto takvo, mogao bih razumjeti da su uzeli tu povlaštenu mirovinu i doista otišli u mirovinu. Što onda rade u Saboru, doista ne znam. Kada već pojedinci nešto tako naprave, bilo bi interesantno čuti politički stav njihovih stranaka o takvom ponašanju - izjavio je Dragutin Lesar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 23:07