OMJER NIKAD NEPOVOLJNIJI

NEODRŽIV SUSTAV Novi crni rekord: Na jednog umirovljenika samo 1,2 radnika

Da bi mirovinski sustav bio održiv, jednu mirovinu svojim uplatama doprinosa trebaju pokrivati tri radnika

ZAGREB - Omjer umirovljenika i radnika nikada nije bio lošiji - jednu mirovinu svojim plaćama mora pokriti samo 1,2 radnika! Istovremeno, prosječna mirovina iznosi tek 2145,48 kuna, što pokriva 39,06 posto prosječne plaće.

Da bi mirovinski sustav bio održiv, jednu mirovinu svojim uplatama doprinosa trebaju pokrivati tri radnika.

Nerealan scenarij

Taj je scenarij u Hrvatskoj nerealno očekivati: da bismo to ostvarili, Hrvatska bi na aktualnih 1,214.715 umirovljenika trebala imati 3,644.145 zaposlenih. Prema statistici HZMO-a, u veljači je mirovinski doprinos uplatilo 1,454.695 radnika. Da bismo došli do održivoga mirovinskog sustava, morali bismo pronaći radna mjesta za 342.451 nezaposlenog te uvesti i zaposliti još više od dva milijuna radnika!

Ovisnost o dotacijama

Omjer broja radnika i umirovljenika urušava se iz mjeseca u mjesec i posljedica je uglavnom gašenja radnih mjesta zbog krize. U silaznoj putanji taj je omjer točno četiri godine. U ožujku 2008. jednu je mirovinu “servisiralo” 1,39 zaposlenih, što je ujedno i najpovoljniji omjer od rata. Kako je početkom godine najavljeno da bi Hrvatska u 2012. mogla izgubiti čak 50.000 radnih mjesta, pa omjer 1:1,2 vjerojatno neće biti najlošiji ove godine.

Zbog izrazito loših omjera, sve je veće opterećenje na državni proračun. Prošle godine iz proračuna je za isplatu mirovina uplaćeno 16,3 milijarde kuna, dok je 2009. za urednu isplatu mirovina Vlada iz proračuna morala namaknuti 14,5 milijardi kuna.

Drugim riječima, ovisnost mirovinskog sustava o dotacijama iz proračuna u samo te dvije godine porasla je za čak 1,8 milijardi kuna. Zbog starenja stanovništva, sve duljeg radnog vijeka i sve manje rođenih, s ovim se problemom susreću baš sve europske zemlje u većoj ili manjoj mjeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:14