POTRES U DALMACIJI

Seizmolog Kuk: ‘Ovo je bio jak potres, ali ne očekujemo izrazitije materijalne štete‘

‘Potres je bio u 21.57 sati, epicentar je bio 20-ak kilometara istočno od Sinja, to je na granici Hrvatske i BiH‘, rekao je Kuk
Ilustracija
 Pluto/Alamy/Alamy/Profimedia

Dalmaciju je srijedu oko 22 sata pogodio snažan potres, piše HTV. Dežurne službe javljaju da su zaprimile velik broj poziva zabrinutih građana. Potres se osjetio u Splitu, Makarskoj, Šibeniku, Hvaru, Visu, Dubrovniku, Kninu, Imotskom, Sinju te dijelovima Bosne i Hercegovine.

- Potres je bio u 21.57 sati, epicentar je bio 20-ak kilometara istočno od Sinja, to je na granici Hrvatske i BiH, u blizini Buškog jezera. Magnituda potresa je iznosila 4.6 po Richteru i osjetio se na širem području. To je jak potres. Intenzitet u epicentru je VI stupnja EMS ljestvice. Takav potres može izazvati materijalne štete, doduše ne velike, ovisi o kvaliteti građevina. Prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete i mi ih ne očekujemo, makar ne izrazitije - rekao je seizmolog Krešimir Kuk za HTV.

Upitan kolike su šanse da se potres ponovi, Kuk je rekao da su već zabilježili nekoliko naknadnih potresa.

- Najjača su bila dva nešto poslije 22 sata, magnituda 2.6 i 2.3. Ova serija će trajati neko vrijeme. Kolike će biti jačine, ne možemo govoriti unaprijed. Obzirom na jačinu ovog prvog potresa, svi naknadni potresi su dosta slabiji - rekao je Kuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:03