EPICENTAR POTRESA

U Trilju se snažno treslo: ‘Čula se grmljavina i zvuk sličan eksploziji, svi smo pobjegli van‘

Potres nije prouzročio štete na stambenim i drugim objektima, ali bilo je padanja pojedinih predmeta, škripe i ljuljanja lustera
Trilj, panorama
 Paun Paunovic/Cropix

Na području cijelog cetinskog kraja potres je u srijedu navečer izazvao veliku uznemirenost i strah. Zadrmalo je jako i dugo je trajalo. Brzo se proširila informacija da je epicentar ispod Kamešnice, na dubini od 5 kilometara, 39 kilometara od Splita i 19 kilometara od Livna s magnitudom 4,6. Kasnije je precizirano da je epicentar bio u triljskom naselju Jabuka, piše Slobodna Dalmacija.

Iako je u vrijeme potresa padala jaka kiša, mnogi građani Sinja, Trilja i cijelog cetinskog kraja izišli su van u strahu da ne bi došlo do nove snažnije trešnje. Oni najstrašljiviji koji žive na višim katovima stambenih zgrada odlučili su ne vraćati se u svoje stanove, već će noć provesti spavajući u automobilima.

Potres, koliko je zasad poznato, nije prouzročio štete na stambenim i drugim objektima, ali bilo je padanja pojedinih predmeta, škripe i ljuljanja lustera. Više će se znati za danjeg svijetla u jutarnjim satima četvrtka.

Gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin rekao je za Slobodnu Dalmaciju kako mu je potvrđeno da je epicentar bio u naselju Jabuka. Građani Trilja su, kaže Bugarin, u velikom broju napustili svoje kuće i izišli van. Neposredno poslije potresa oglasila su se zvona na triljskoj župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela. Zasad nema nikakvih vijesti o mogućim štetama. Prijavljen je samo manji odron na cesti Trilj-Bisko koji su djelatnici cestarske službe odmah otišli sanirati.

- Sjedili smo u kafiću. Prvo se čula grmljavina i zvuk sličan eksploziji. Jako je zatreslo i svi smo pobjegli van. U tom trenutku nestalo je javne rasvjete, a onda su se začule sirene - rekao je mještanin Trilja za portal Dalmacija Danas.

Društvenim mrežama širi se i snimka iz Dicma na kojoj se vidi popucala fasada jedne kuće.

Otok je naselje koje je bilo najbliže epicentru.

- Nema ozbiljnije štete. Teško je sad biti siguran. Nije vidljivo na većini kuća, iako je treslo nevjerojatno jako. Sad tek možemo shvatiti kako su se osjećali ljudi iz Petrinje. Imamo sreće da ovaj potres nije bio jači - izjavio je načelnik Dušan Đula.

Nakon glavnog potresa zabilježeno je i nekoliko slabijih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:14