MAJA GRBA BUJEVIĆ

ŠEFICA KRIZNOG STOŽERA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA 'Imamo 29 novozaraženih koronavirusom. Unatoč potresu, držite razmak jedni između drugih!'

Maja Grba Bujević
 Marko Todorov / CROPIX

Šefica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević obratila se građanima nakon potresa u Zagrebu i poručila da je i dalje važno držati razmak zbog epidemije koronavirusa. Dala je građanima i druge upute, posebice onima koji su sada zbog zemljotresa vani.

- Dobro se obucite, izbjegavajte socijalni kontakt sukladno svim uputama. Stavite kape, rukavice, šalove na usta da vas hladan zrak ne pothladi jer ćemo onda imati još veći problem. Poštujte sve upute stožera, ne nasjedajte svim vijestima na društvenim mrežama, one su lažne i uzbuđuju narod bespotrebno. Čuvajte sebe i druge oko sebe. Budite vani, ali distanca i dalje ostaje. Obucite se dobro, debele zimske jakne, hlače debele, šal preko usta zbog hladnog zraka, da nemamo još veći problem. Teško je svima, mi razumijemo, svatko ima potrebu okupiti se u teškoj situaciji, ali držite se mjera koje smo propisali. Teško je, ali sve su službe na terenu, svi rade maksimalno, sve će biti u redu. Želim vam dati još nekoliko informacija: sa mnom je gospodin Krešimir Kuk iz Seizmološke službe Hrvatske.

Ljudi, budite mirni, proći će i ova nevolja, rekla je Maja Grba Bujević.

Krešimir Kuk iz seizmološke službe je rekao da je moguće da osjetimo još manjih potresa te dao nekoliko upozorenja ljudima.

- Valja voditi računa, postojeće zgrade koje su oštećene su opasne jer s njih pada žbuka, crjepovi i cigle... Prilikom naknadnih potresa, prvo se toga treba čuvati. Ne boraviti uz zgrade i objekte s kojih se nešto može srušiti. Građevinska struka će što prije reći koje zgrade je potrebno evakuirati. Ne treba paničariti, treba voditi računa da je korona još uvijek tu. Ljudi su uplašeni i drže se skupa, ali neka maksimalnio izbjegavaju bliske kobtakte. Prehladit će se, svi će pomisliti da imaju koronu, ali ne treba dolaziti u bolnice, pratiti upute struke i nadležnih tijela..., poručio je Kuk.

Dodao je i da je važno ne bježati iz zgrada u trenutku kad se počne tresti, već nakon što trešenje prestane.

- Najvažnije je u trenutku kada potres započne, kad se počne tresti, ne bježati iz visokih zgrada, ne ići u liftove i stepeništa, to je najopasnije. Onaj tko ne može odmah izići, treba se skloniti u dio zgrade za koji se smatra da je najsigurniji, neki unutarnji čvrsti zidovi i štokovi. Nakon trešnje izići iz zgrade, ne za vrijeme. Pazite i na plin, može doći i do eksplozije. Zatvoriti plin u zgradama, pratiti što se objavljuje, trebamo biti mirni i držati se uputa, poručio je Kuk.

Dodao je da je nakon prvog najjačeg potresa zabilježeno još nekoliko slabijih.

- Ne možemo procjenjivati kada i koliko će se toga događati, sada je već bilo nekoliko desetaka, oni su uglavnom slabi, osim prvog naknadnog potesa. Zabilježeno je još desetak potresa magnuitude 3-4. To nisu potresi koji bi izazivali štete. Ne treba radii paniku, treba se čuvati predmeta i dijelova zgrade koji bi mogli padati', poručio je Kuk.

Maja Grba Bujević se osvrnula i na situaciju s koronavirusom.

- Od jučer u 16 sati imamo 235 oboljelih, to je 29 više nego jučer u 16 sati. Nije broj tako jako porastao, ajmo svi zajedno, možemo mi to. Još jednom ponavljam, ako imate neki problem, nazovite telefonom, ne idite okolo, ne grupirajte se. Pomoć telefonska je u punom pogonu, sve su službe na terenu. Brinemo o vama, ne kupite dezinformacije sa mreža. Nemamo još nikog smrtno stradaloog, imamo jednog teže ozlijeđenog pacijenta i nekoliko lakše ozlijeđenih. Sve službe su na raspolaganju svim građanima i mi ćemo to riješiti, poručila je Grba Bujević i dodala da je jedno dijete teže ozlijeđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:40