OSJETILI I SLOVENCI

POTRES SE OSJETIO DILJEM HRVATSKE Varaždin se dobrano zatresao, u Karlovcu zabilježena samo manja šteta, iz NE Krško poručuju: 'Radimo i dalje'

 Damjan Tadić / CROPIX

Po prvim dojavama i saznanjima u Varaždinu u jutrošnjem potresu nije bilo ozlijeđenih niti oštećenja, a gradonačelnik Ivan Čehok poziva građane da ostanu mirni te da se drže pravila zaštite od zarazom koronavirusom.

Stožer Civilne zaštite dobio je informaciju da sve službe normalno funkcioniraju, a po prvim dojavama i saznanjima nema većih oštećenja na zgradama i kućama u Varaždinu.

"Pozivam građane da ostanu mirni i pribrani, molimo vas da se držite pravila zaštite od zarazom koronavirusom. Potres je iza nas, nastavljamo sa sprječavanje širenja zarazom", poručio je Čehok i pozvao građane da ostanu u kućama.

"Gradom će cijeli dan prolaziti ophodnje vatrogasaca, civilne zaštite i policije, slušajte njihova upozorenja", poručio je varaždinski gradonačelnik.

Manja šteta u Karlovcu

U Karlovcu je potres uzrokovao samo manje štete, a gradonačelnik apelira na građane da u slučaju ponovnog potresa poštuju mjere protiv širenja zaraze novim koronavirusom.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić priopćio je da potres koji se jutros snažno osjetio i u Karlovcu nije prouzročio veće štete.

Zamolio je građane da u slučaju potrebe za napuštanjem domova zbog potresa, poštuju mjere koje su na snazi zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Oko šest sati i trideset minuta podrhtavanje tla osjetili su i građani Novske, uz tutanj koji je dolazio iz daljine lagano su se zatresle stambene zgrade i obiteljske kuće.

Ponovno podrhtavanje tla u Novskoj i njenoj okolici osjetilo se i minutu-dvije nakon sedam sati. Zasad nema podataka o bilo kakvoj šteti.

Osjetilo se i u Sloveniji

Jutrošnji jak potres s epicentrom nedaleko Zagreba osjetio se u cijeloj Sloveniji, a vijesti o mogućim štetama nema.

Slovenska agencija za okoliš i prostor objavila je da su seizmografi u 6.24 zabilježili potres magnitude 5,3 u blizini Zagreba, 110 kilometara istočno od Ljubljane i da su ga osjetili "stanovnici cijele Slovenije".

"Upravo sam se probudila i otvorila prozore da prozračim, kad je počelo tresti. Udar je bio jak, tresao se regal u dnevnoj sobi, nešto tako još nisam doživjela", izjavila je stanovnica Ljubljane koja živi u centru grada za portal dnevnika "Slovenske novice".

"Ovako nešto još nismo doživjeli, izbacilo nas je iz kreveta, pomicala su se svjetla i sve stvari oko nas", ispričao je za portal "24ur.com" Milan iz Ptuja.

Potres se osjetio i u Lendavi, Vrhniki, Krškom, Kranju i u zapadnoj Sloveniji, no za sada nema vijesti o ozlijeđenima ili materijalnoj šteti.

NE Krško radi i dalje

Jutrošnji jak potres s epicentrom blizu Zagreba osjetio se širom Slovenije, pa i u Krškom koji je blizu granice s Hrvatskom, ali u samom gradu nema materijalnih oštećenja zgrada i nuklearka Krško nastavlja sa sigurnim radom.

"Nuklearna elektrana radi sigurno i pouzdano", kazala je u izjavi za javnost glasnogovornica elektrane Ida Novak, no unatoč tome provest će se preventivni pregled sistema i opreme, dodala je.

Ministarstvo za infrastrukturu u objavi na Twitteru priopćilo je da stručnjaci u nuklearci Krško obavljaju analize u skladu s predviđenim protokolima.

"U ovom trenutku nema razloga za zaustavljanje rada nuklearke, a isto vrijedi i za hidrocentrale", navode u ministarstvu.

S početkom epidemije koronavirusa u Sloveniji su određeni posebni protokoli za održavanje sigurnosti cijelog energetskog sustava, kako bi se osigura normalna opskrba električnom energijom, kako u tehničkom pogledu tako i glede zdravstvene sigurnosti osoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:01