KRIVOTVORILI POTVRDE

Sedmorka na optuženičkoj klubi zbog kupovanja lažnih svjedodžbi o završenoj srednjoj školi: ‘Dao sam tom čovjeku 13.000 kuna...‘

Par puta smo bili na kavi, ispunjavao sam papire, dao mu domovnicu, rodni list, svjedodžbu za mesara i novac, otkriva jedan optuženi

Ilustracija

 Horázný Josef/Čtk/Profimedia

Što zajedničko mogu imati jedan mesar, dvojica automehaničara, autoprijevoznik, strojobravar, građevinar i šumarska tehničarka? Srednjoškolsku svjedodžbu. I to one krivotvorene o završnom ispitu dvije zagrebačke i jedne karlovačke srednje škole. S potezima ‘veličanstvene sedmorke‘ pozabavilo se zagrebačko tužiteljstvo koje je nakon prikupljenih dokaza zbog krivotvorenja podignulo optužnicu protiv Valtera K. (33) i Željka K. (43), Franje C. (59), Đure J. (41) Vedrana J. (42), Matilde Š. (46) i Predraga D. (51).

Pa su tako Valter i Željko K. 14. siječnja 2021. poslali e-mailom na adresu računovodstva Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije zahtjeve za izdavanje licencije za šumarske radove za vlastiti obrt u Gorskom kotaru. Pritom su kao dokaz o svojoj stručnoj osposobljenosti priložili neoriginalne svjedodžbe Drvodjelske škole iako su bili svjesni da tu školu nikad nisu pohađali.

Istu šprancu, na istu adresu sa istom krivotvorenom svjedodžbom iste škole, a sve kako bi ishodili licence za šumarske radove za vlastite obrte, koristili su još i Franjo C., Đuro J., Vedran J. te Vedran D. Karlovačku svjedodžbu je, pak, 2017. priložila, na identičan način, Matilda Š., a Predrag D. 2018. za Industrijsko-strojarsku.

Tužiteljstvo za sedmorku predlaže uvjetne kazne i plaćanje sudskih troškova, a u prilog im ne idu očitovanja Drvodjelske te Industrijsko-strojarske škole iz Zagreba i Šumarsko-drvodjelske iz Karlovca.

- Robert E., kojeg sam upoznao u restoranu u Karlovcu, rekao mi je da radi u Drvodjelskoj školi, a kako me vidio da sam bio obučen za sječu, pitao me imam li šumarsku školu. Rekao sam da nemam, pa ga je zanimalo bi li je htio imati. Odgovorio sam potvrdno na što je rekao da se može riješiti. Par puta smo bili na kavi, ispunjavao sam papire, dao mu domovnicu, rodni list, svjedodžbu za mesara i 13.000 kuna, a on je u svjedodžbi stavio da sam položio 2009. i rekao da sve ide po protokolu. Da sam znao da je to lažno ne bih to ni koristio. Izvarao me. On je sad pokojni i ne mogu ga tužiti. Svjedodžba izgleda originalno s potpisom i pečatom. Bilo je to negdje 2014/2015, bilo nas je par, održao je predavanja desetak puta po sat i pol, nešto u školi, nešto kod njega doma - branio se Valter K., navodeći i da je bio položio nekih šest, sedam ispita, ali da završni polagali nisu.

Željko K. je, pak, ispričao da se 2004. zaposlio u Šumariji u Delnicama, pa su ga poslali na osposobljavanje za šumskog radnika traktoristu.

- U Karlovac sam išao na neka predavanja i upoznao Roberta E., koji nam se predstavio kao profesor u Šumarskoj školi. Rekao mi je da mu donesem svjedodžbe prva tri razreda srednje škole, svjedodžbu mature i da popunim prijavnicu. Predavanja je bilo desetak i to u vatrogasnom domu – prisjetio se Željko K., koji je Robertu, tvrdi, predao 13.000 kuna.

I Franjo C. je imao objašnjenje za činjenicu da je na predavanja odlazio u Karlovac, iako je želio i dobio diplomu Drvodjelske škole u Zagrebu.

- Taj profesor kojem se ne sjećam imena rekao mi je da imaju neki ugovor sa zagrebačkom školom. Svjedodžbu sam platio na dvije rate oko 2000 kuna. Predavanja su bila većinom subotom – pojasnio je Franjo C.

Đuro J. je otkrio da predavanja nikakvih nije bilo nego da mu je Robert E., koji se predstavio kao direktor ili profesor Šumarske škole u Karlovcu, dao skripte te da se pet puta susreo sa Robertom, koji mu je šesti put dao diplomu, a za uzvrat mu je poklonio 5000 kuna.

Vedran J. navodi da je s njegove strane sve legalno bilo, da je odlazio na predavanja nekih osam mjeseci i polagao ispite, a da je plaćao preko uplatnice i ništa na ruke. Također je spomenuo profesora Roberta E., koji mu se predstavio kao ravnatelj srednje škole u Karlovcu i koji im je predavao sve predmete. Uplatio je, misli, 12.000 kuna, a za navedenu školu saznao je od Željka K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 04:36