NADZORNI ODBOR INE

SEDAM SATI RAZGOVARALI O RAFINERIJI 'Donijet ćemo novu strategiju, a tek onda odlučiti'

 Mate Piškor

ZAGREB - Odluka o sudbini rafinenerija Sisak i Rijeka odložena je za barem mjesec dana. Članovi Nadzornog odbora Ine na jučerašnjoj skoro sedmosatnoj sjednici odlučili su da se prije donošenja odluke o budućnosti rafinerije Sisak mora raditi Strategija razvoja kompanije, a u sklopu toga i strategija razvoja rafinerijskog biznisa.

Kako neslužbeno saznajemo, protiv takvog prijedloga je bila članica Nadzornog odbora koja predstavlja radnike. Doradu strategije predložili su mađarski članovi Nadzornog odbora nakon što su uvidjeli da im neće proći njihov prijedlog da Nadzorni odbor predloži Upravi da što prije donese odluku o zatvaranju sisačke Rafinerije jer stvara velike financijske gubitke.

Prema dostupnim informacijama, doradu Strategije bi trebala napraviti Uprava tvrtke, odnosno izvršni direktori. Na taj način na kratko se odgodila odluka o Rafineriji Sisak. Naime, teško je vjerovati da će mađarski MOL odustati od svojeg zacrtanog plana o gašenju sisačke rafinerije.

Usprkos čvrstom stavu hrvatskog premijera i predsjednika da se rafinerija ne smije zatvoriti, iz MOL-a su proteklih dana stizale jasne poruke njihovih čelnika kako rafinerija u Sisku nema budućnost. Dapače, prema neslužbenim informacijama, MOL je već pripremio oko 400 milijuna kuna za otpremnine za radnike koji bi u tom slučaju bili tehnološki višak.

Na sjednici Nadzornog odbora donijeta je još jedna važna odluka. Dioničarima tvrtke je upućen prijedlog da glasaju o prijedlogu o ukidanju izvršnih direktora kompanije. Naime, hrvatski članovi Uprave su tražili da se ukinu izvršni direktori jer smatraju kako je njihova uloga protuzakonita.

Sada je Nadzorni odbor odlučio da o tome odluku donesu vlasnici kompanije na Glavnoj skupštini tvrtke.

Pozicija izvršnih direktora konstantan je prijepor u upravljačkoj strukturi Ine. Hrvatski članovi Uprave i predstavnici hrvatske Vlade, kao drugog najvećeg vlasnika tvrtke, tvrde kako je njihova pozicija protuzakonita i da oni ne mogu obavljati poslove Uprave, dok s druge strane predstavnici MOL-a u tome ne vide nikakav problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:38