ŽESTOKI PREGOVORI

SASTANAK O ŠVICARCIMA BEZ DOGOVORA 'Možemo prestati plaćati kredite pa da vidimo kako će to ispasti...'

 Davor Pongračić / CROPIX

S velikom pozornošću iščekivani prvi sastanak radne skupine za pronalaženje dugoročnog rješenja za kredite u švicarskim francima nije donio konkretnije pomake. Sudionici sastanka koji je trajao oko sat i pol nisu bili raspoloženi govoriti o detaljima rasprave, samo je predstavnik Udruge Franak rekao kako oni ostaju pri stajalištu da ne pristaju na podjelu među dužnicima prema socijalnim kriterijima.

- Ako banke ne popuste, imamo i drugačije modele rješavanja ovog problema, a jedan je da prestanemo plaćati kredite pa da vidimo kako će sve ispasti - rekao je Denis Smajo, koordinator Udruge Franak novinarima ispred Ministarstva financija, gdje je održan sastanak radne skupine u kojoj su i predstavnici tog ministarstva, HNB-a i poslovnih banaka.

Svoje početne pozicije uoči sastanka iznijeli su Udruga Franak i Hrvatska udruga banaka, a koje su izgledale teško pomirljive. Zahtjev dužnika je da se svi krediti konvertiraju u kunske po tečaju i kamatnoj stopi koji su vrijedili u trenutku odobravanja kredita.

ILI PRODAJTE DUG DRŽAVI ILI NAM VRATITE STAN! Bankari ponudili svoja idealna dva rješenja za 'švicarce'

Poslovne banke, pak, predlažu dva modela, u prvoj fazi samo za socijalno ugrožene dužnike. Onima koji više ne mogu vraćati kredit banka bi oprostila dugove, a oni bi joj vratili stan, dok dužnici koji i dalje otplaćuju kredit, ali uz velike teškoće, stan mogu prodati nekoj od državnih agencija i u njemu ostati u najmu s pravom prvokupa.

Vrijednost nekretnina pritom bi se određivala prema današnjoj tržišnoj vrijednosti, a banke bi na sebe preuzele razliku do ukupnog iznosa duga pojedinog dužnika koja je nastala zbog aprecijacije franka i pada vrijednosti nekretnina. Kako su rekli u HUB-u, taj oprost može premašiti 50 posto ukupnog zaduženja, ovisno od slučaja do slučaja.

Predstavnici banaka smatraju da je provedba ovih modela moguća do kraja ove godine, do kada je Vlada fiksirala tečaj franka. O rješenju za ostale dužnike u francima, smatraju, tek bi se trebalo razgovarati. Novi sastanak radne skupine zakazan je za ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:33