U LABINU

Prva presuda za ništetnost kamata u kreditu s valutnom klauzulom u eurima!

 AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Udruga Franak je na svojem profilu na Facebooku objavila da je donesena prva presuda za ništetnost kamata u kreditu s valutnom klauzulom u eurima. Općinski sud u Labinu donio je presudu protiv OTP banke za dva ugovora s valutnom klauzulom u eurima i jedan ugovor s klauzulom u švicarskim francima, piše HRT.

Predstavnici Udruge Franak u 11 sati sjeli su za stol s predstavnicima Hrvatske narodne banke (HNB) kako bi zatražiti precizne izračune i procjene posljedica konverzije svih kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u kunske, kao i odgovore na 20-ak pitanja iz njihova zahtjeva za pristup informacijama upućenog središnjoj banci u veljači.

Iz te su udruge i prije naglašavali kako konverziju svih kredita vezanih uz 'švicarac' u kunske kredite, i to prema tečaju franka i kamatnoj stopi koji su vrijedili u trenutku odobravanja kredita, vide kao jedino prihvatljivo dugoročno rješenje za problem dužnika koji imaju takve kredite.









Središnja je banka pak potkraj siječnja objavila izračun prema kojem bi primjena takvog modela utjecala na smanjenje hrvatskih međunarodnih pričuva za oko 30 posto, odnosno za 3,2 milijarde eura. Ako bi se konverzija u kunske kredite primijenila na sve kredite s valutnom klauzulom, izračunali su u HNB-u, međunarodne bi se pričuve smanjile za više od 70 posto, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:59