BIVŠI PREMIJER ŽALI SE NA ZATVORSKE MUKE

Sanaderu je teško: Teško mi se pripremiti za obranu u teškim pritvorskim uvjetima. U ćeliji nisam sam. Nemam dovoljno prostora...

- Više nemam nikakav politički interes. Danas mi je jedini interes obrana vlastite nevinosti. Ali teško mi se pripremiti za obranu u tako opsežnim slučajevima u teškim pritvorskim uvjetima. U ćeliji nisam sam. Nemam dovoljno prostora, a ni uvjeta za pripremu obrane - požalio se bivši premijer Ivo Sanader prijatelju Herwigu van Staau, predsjedniku tirolskog zemaljskog parlamenta i Kongresa Vijeća Europe, koji ga je jučer posjetio u remetinečkom pritvoru .

Apel Bruxellesu

Razgovor između dva prijatelja prepričala nam je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković koja je svjedočila, kaže, drugom njihovu susretu. Prvi put susreli su se dok je Sanader bio u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu. Van Staa je rekao Sanaderu da će pokušati internacionalizirati njegov slučaj te izvijestiti nadležna tijela u Bruxellesu kako bi mu se omogućilo što pravednije suđenje.

Želi slušati glazbu

- Van Staa je u tom razgovoru - prepričava odvjetnica - izrazio sumnju da će Sanader u Hrvatskoj imati pravedno suđenje. Pritvor smatra drastičnom mjerom te drži da čovjek koji mora pripremati obranu u pet teških i opsežnih slučajeva to ne može kvalitetno odraditi u takvim uvjetima.

Odvjetnica također tvrdi da Sanader nema uvjete za pripremu obrane. Kaže da je nedavno ćeliju napustio Sanaderov dotadašnji zatvorski cimer te da je bivši premijer samo nekoliko dana bio sam. Dokumentacija u Sanaderovim slučajevima je toliko opsežna da je on ne može ni kvalitetno proučiti u takvim uvjetima. Na pitanje jesu li zatražili da mu se dopusti korištenje kompjutora, odvjetnica je odgovorila da to nisu ni tražili jer se natežu oko nekih znatno banalnijih stvari.

- Natežemo se oko nekih CD-ova s glazbom, pa i CD playera, a kamoli da bi nam dopustili kompjutor. To nismo ni tražili. Iako bi nam to svima olakšalo postupak. Uvjeti u haaškom pritvoru mnogo su bolji - primijetila je. I zdravstveni problem s nogom još uvijek muči bivšeg premijera. Propustio je ovih dana i nekoliko terapija zbog odlazaka na sud.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 12:28