KADA ĆE U REMETINEC?

Sanader pristao na brzo izručenje Hrvatskoj

Ako Sanader pristane na izručenje Hrvatskoj, postupak si se mogao izvršiti za nekoliko dana, a u slučaju da odbije, počinje postupak tako da Ministarstvo pravosuđa RH šalje spis i cijeli predmet sucu u Austriju.
Former Former Croatian Prime Minister Ivo Sanader, second left, walks into a courthouse in Salzburg, northern Austria, Friday, Dec. 10, 2010. Sanader was arrested Friday on an international warrant a day after he left his home country amid a corruption probe. Sanader was taken into custody on the expressway connecting the provinces of Salzburg and Carinthia and then brought to the detention facilities of the Salzburg provincial court, said Alexander Marakovits, a spokesman for the Austrian Federal Office of Criminal Investigations.(AP Photo/Doris Wild)
 AP / Wildbild

<<<< NOVO >>>> SALZBURG - U 18 sati pred reportere je izašao Sanaderov odvjetnik Werner Suppan i izjavio da se njegov klijent ne protivi izručenju Hrvatskoj. Dodao je da ga je angažirao bivši premijer Ivo Sanader koji se osjeća dobro.

- Bio sam na sudu i razgovarao sam s gospodinom Sanaderom. Bio je na putu natrag u Zagreb. Njegovi odvjetnici u Zagrebu su u kontaktu s predstavnicima vlasti i gospodin Sanader želi raščistiti sva pitanja što je prije moguće te surađivati s hrvatskim vlastima', izjavio je odvjetnik Suppan na Novoj TV dodavši da će se sutra u 10 sati održati saslušanje.

'Gospodin Sanader će na saslušanju čuti što hrvatske vlasti imaju protiv njega. On se želi što je prije moguće vratiti u Zagreb kako bi raščistio sva pitanja jer se ne osjeća krivim', dodao je odvjetnik Suppan.

Budući da se Sanader ne protivi izručenju, mogao bi u Hrvatskoj biti već za sedam dana.

Tom izjavom postalo je očigledno kako su se Sanader i njegov odvjetnik postavili u postupku.

Budući da se Sanader ne protivi izručenju izvjestan je tzv. skraćeni postupak izručenja. Da se Sanader protivio izručenju ekstradicijski postupak mogao se razvući ne samo tjednima, već i mjesecima posebice da se odlučio za zahtjev za politički azil.

Nakon noći provedene u pritvorskoj ćeliji, zajedno s jednim austrijskim optuženikom za imovinske delikte, bivši hrvatski premijer danas ujutro izveden je na saslušanje kod dežurnog istražnog suca Zemaljskog suda u Salzburgu.

Pročitajte što se u Zemaljskom sudu u Salzburgu događalo tijekom dana:

Kako je za Jutarnji list izjavio potpredsjednik suda dr. Philipp Bauer dežurni je sudac upoznao Sanadera s njegovim pravima.

- Saslušanje je trajalo vrlo kratko jer je gospodin Sanader izjavio da želi angažirati branitelja. Ne znam kojeg je odvjetnika izabrao, ali je zbog takvog njegovog zahtjeva saslušanje odgođeno za nedjelju. Bit će mu omogućeno da se prije ponovnog saslušanja sastane i porazgovara sa svojim odvjetnikom - izjavio je dr. Bauer, napominjući da će najvjerojatnije istoga dana, dakle, sutra, nadležni sudac, ovisno o obimu drugih poslova, donijeti odluku o daljnjem tijeku postupka, prvenstveno o Sanaderovu boravku u pritvoru.

Tijekom poslijedpodnevnih sati je Sanadera u pritvoru posjetio odvjetnik koji je navodno iz Beča. Ne zna se još je li to odvjetnik koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti ili ga je angažirao Sanader

SVE O UHIĆENJU IVE SANADERA PRATITE NA SPECIJALU JUTARNJEG.HR!

Sanader je nakon uhićenja na autoputu, na naplatim kućicama St. Michael stitinjak kilometara južno od Salzburga, u petak navečer priveden na Zemaljski sud u Salzburgu. Izveden je pred dežurnog suca koji je zapravo samo utvrdio istovjetnost uhićenika, te ga je zadržao u pritvoru.

- Određivanje pritvora kod nas regulirano je malo drugačije nego u Hrvatskoj. Kada se nekoga zadrži u pritvoru, već nakon 14 dana mora se ponovno razmatrati postoje li i dlaje osnove za njegovim pritvaranjem. Pritvor se tada može produžiti za još mjesec dana - izjavila je glasnogovornica tužiteljstva u Salzburgu dr. Barbara Feichtinger, potvrdivši da je državno odvjetništvo jutros predalo sudu zahtjev da se Sanaderu odredi ekstradicijski pritvor do zaprimanja hrvatskog zahtjeva za njegovim izručenjem.

Kako će se Sanader i njegov austrijski odvjetnik postaviti u predstojećem postupku moglo bi se nazrijeti već sutra.

Moguć je tzv. skraćeni postupak izručenja, ali samo ako Sanader bude pristao da ga se izruči Hrvatskoj. S druge strane, ukoliko se bude protivio izručenju, ekstradicijski postupak mogao bi se razvući ne samo tjednima, već i mjesecima. Možda čak i duže, ako se odluči koristiti mogućnostima koje nisu izravno vezane za postupak izručenja, ali bi se na njega odrazile. Primjerice, zahtjevom za političkim azilom.

Upravitelj zatvora u Salzburgu Dietmar Knebel izjavio je za HTV kako bivši hrvatski premijer u zatvoru nema poseban tretman. APA navodi da Sanader zatvorsku ćeliju dijeli s zatvorenikom osumnjičenim za krađu.

Budući da se pritvor nalazi u skoplu suda, samo u drugom krilu zgrade, njegovo odvođenje istražnom sucu odvijalo se daleko od očiju javnosti. No, okupljene novinarske ekipe ispred sudske zgrade izazivale su pozornost rijeke turista koji su stalno u grupama prolazili prema središtu Salzburga. Mnoge je zanimalo koga se to čeka.

- Ah, Sanader, hrvatski premijer, zar je stvarno uhićen? - čuli smo više puta, dok je bio velik broj i onih koji su samo konstatirali da su za to već čuli na televiziji. Pred sudom se pojavilo i nekoliko građana iz Hrvatske i BiH na privremenom radu u Salzburgu. Jedan od njih u šali je čak i pozvonio na vrata suda te je pitao portira može li bivšem premijeru ostaviti neke stvari poput cigareta i slično.

U ponedjeljak kod liječnika na pregled

Ivo Sanader u ponedjeljak će, kako je izjavio voditelj zatvora Dietmar Knebel, biti podvrgnut liječničkom pregledu. Knebel je naglasio da je to redovita procedura, jer se svaki pritvorenik pregledava pri zaprimanju u zatvor. Dodao je kako je sa Sanaderom u petak navečer razgovarala medicinska sestra, ali da nije bilo nikakvih vidljivih psihičkih ili fizičkih problema. Sanader je samo tražio da mu se omogući uzimanje lijekova koje je imao kod sebe i koje redovito uzima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:04