ŠTO NISMO ZNALI

Ekskluzivno: Bivši premijer planirao je postati predsjednik Sanader

Već je imao napisan govor za objavu kandidature, a onda ga je Mirjana nagovorila na ostavku. Ta informacija dodatno komplicira misterij Sanaderova odlaska

Bivši predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader do posljednjeg trenutka nije znao hoće li se prije godinu i pol dana privremeno povući iz politike ili će se kandidirati za predsjednika države. Premda je prošle godine tvrdio da je odluku o ostavci na mjesto premijera i predsjednika HDZ-a te o odlasku iz aktivne politike donio nakon duljeg promišljanja, sada se pokazuje da to uopće nije točno.

Jutarnji list je, naime, saznao da je Ivo Sanader u lipnju prošle godine, dakle neposredno uoči objavljivanja odluke o povlačenju, od jednog svog bliskog suradnika iz doba dok su još zajedno radili u Ministarstvu vanjskih poslova, zatražio da mu napiše govor u kojemu bi naciji i članovima HDZ-a objavio kandidaturu za predsjednika države. I da stvar bude još nevjerojatnija, nesuđeni autor nastupnog govora tek je pred televizijskim ekranom saznao da se uzalud trudio: u čudu je, kao uostalom i većina građana, gledao kako Sanader obznanjuje da odlazi iz političkog života. Sanader ga, naime, uopće nije obavijestio o svojoj odluci da se neće kandidirati za predsjednika države te da više ne treba raditi na inauguracijskom govoru.

SPECIJAL: SVE O BIJEGU I UHIĆENJU SANADERA

Ta informacija dodatno komplicira misterij Sanaderova odlaska, a možda zapravo konačno i demistificira. Ta informacija pokazuje, naime, da se bivši premijer dugo kolebao, da ni sam nije znao što mu je bolje, jedino je bio siguran da se želi povući s mjesta premijera. A konačnu odluku o odlasku iz politike donio je, tek se sada vidi, doista u posljednji trenutak. Prije toga, a potvrđuje to i angažiranje pisca govora, odlučio se kandidirati za predsjednika države.

Jedan njegov dugogodišnji prijatelj i politički suradnik smatra da je tada zapravo Ivo Sanader počeo tonuti iz pogreške u pogrešku, koje su ga napokon dovele do konačne propasti.

“Tragično je i potpuno neobjašnjivo kako se Ivo Sanader ponaša sve ovo vrijeme. Dok se još može razumjeti da se želio povući sa zahtjevne i naporne funkcije premijera, potpuno je nejasno zašto se nije kandidirao za predsjednika države. Imao je karizmu, uživao je autoritet i mogao je bez problema pobijediti. Ili se možda uplašio predizborne kampanje u kojoj bi ga čerečili zbog vile, satova, “Malo vitra”, kćerina studija u inozemstvu. Čini mi se da je u toj odluci važnu ulogu imala i njegova supruga Mirjana”, kaže naš izvor.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 18:50