I DALJE HODA SA ŠTAKOM

Sanader danas prvi put oči u oči sa sucem Turudićem: Suđenje za ratno profiterstvo počinje 28.10.

 Drago Sopta / CROPIX

NOVO 13:35 - Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović po izlasku iz suda obratio se novinarima te izjavio kako se Sanader ne osjeća krivim po svim točkama USKOK-ove optužnice za ratno profiterstvo. Dodao je kako je sud odbio njihove prijedloge svjedoka te da će se o njima raspravljati još tijekom suđenja. O identitetu svjedoka obrane Prodanović nije želio govoriti. S druge strane, sud prihvatio svih 19 USKOK-ovih svjedoka.

- Gospodin Sanader nije počinjeno kazneno djelo, a tužiteljstvo poseže za Zakonom o nezastarjevanju kaznenog djela ratnog profiterstva zbog ratnog stanja. Da je i hipotetski počinjeno kazneno djelo, ono nema nikave veze sa ratnim stanjem.Tto nije samo činjenično pitanje nego i pravno, i mi ćemo na tome inzistirati - izjavio je Prodanović.

Suđenje Sanaderu počinje 28. listopada u velikoj dvorani Županijskog suda u Zagrebu, a osim tada Sanader će se pred sucem Ivanom Turudićem naći i 3., 4., 10., 11., 17., i 18. studenog. Sva ročišta počinju u 9,30 sati.

Prvi svjedok tužiteljstva, kojeg je pozvao USKOK, bit će Mate Granić koji je, u vrijeme navodnog Sanaderovog primanja provizije, obavljao funkciju ministra vanjskih poslova. Svjedočit će i tadašnji premijer Nikica Valentić.

11:30 Na sud je Sanader stigao u tamnom odijelu, bijeloj košulji i crvenoj kravati. I dalje hoda uz pomoć štake, ali izgleda dobro, javlja 24sata . Sanader se danas prvi put našao pred sucem Ivanom Turudićem, koji je nakon saslušavanja obrane i tužiteljstva, što je trajalo oko sat i pol, odredio početak suđenja za 28. listopada.

9:32 - Bivši premijer Ivo Sanader oko 9 sati je doveden iz Remetinca na Županijski sud u Zagrebu. Doveden je u pravosudnom kombiju, u pratnji policijskih vozila, na stražnji ulaz suda u Petrinjskoj ulici, javlja HTV.

______________________________________________________________

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer Ivi Sanader danas će se na Županijskom sudu u Zagrebu naći pred sucem Ivanom Turudićem na pripremnom ročištu u postupku u kojem ga se tereti za ratno profiterstvo .

Podsjetimo, Sanadera se tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.

Suđenje je zatvoreno za javnost.

Sanader je ranije odbacio sve otpužbe da je ratni profiter dodavši kako je u vrijeme navodnog uzimanja provizije borio za Hrvatsku i da je imao čin pukovnika.

Članovi njegove obrane ističu kako su najavili sudu da će predložiti da se ispita još desetak svjedoka koje USKOK nije ispitao tijekom istrage te da se u spis unese i dodatna dokumentacija.

Bivši bi se premijer na ročištu trebao ponovno očitovati o optužnici, a sudac Tudurić će odrediti datum početka suđenja kao i dokaze i svjedoke koji će se ispitati. Također, sudac može, uz suglasnost stranaka, ukinuti istražni zatvor ili ga zamijeniti blažom mjerom i protiv takve odluke žalba nije dopuštena. Očekuje se da početak suđenja bude krajem listopada ili početkom studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 12:22