SKUPI NAJAM

SABORSKA ZASTUPNICA REAGIRA NA TEKST U JUTARNJEM 'Zavod za vještačenje smješten je u prostorima koje nisu primjerene za osobe s invaliditetom'

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

HDZ-ova saborska zastupnica Ljubica Lukačić u utorak je, vezano za preseljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, istaknula potrebu prilagoditi prostor u Zavodu za pristup osobama s invaliditetom, ističući da je upravo takav prostor nalazi u zgradi Zagrepčanke.

Lukačić je u izjavi novinarima u Saboru neprimjerenim ocijenila tekst u Jutarnjem listu da će se Zavod iz državnog, gdje ne plaća najam, preseliti u skupi prostor u Zagrepčanki čiji će najam mjesečno koštati oko 400.000 kuna.

Upozorila je da je Zavod sada smješten na tri lokacije u Zagrebu, od kojih nijednu ne smatra nije primjerenom za osobe s invaliditetom.

"Zaposlenici koji tamo rade nemaju primjerene uvjete za rad. Zavod za vještačenje nema dovoljno vještaka, a u prvim mjesecima ove godine pristiglo je više desetaka tisuća predmeta hrvatskih branitelja za vještačenje. Kada se tome pridoda vještačenje osoba s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi i svim drugim sustavima, Zavod za vještačenje godišnje izvještači oko 120.000 ljudi i to treba učiniti u primjerenom prostoru", poručila je.

Lukačić je podsjetila da Zavod djeluje od 2014. pa su osobe s invaliditetom očekivale za njih primjeren prostor i brzo vještačenje, što do danas nisu dobili. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, dodala je, taj je problem imalo u i Splitu, gdje sada ipak postoji nova zgrada u koju osobe s invaliditetom mogu primjereno doći na vještačenje.

"Očekujemo da će to uskoro biti i u Zagrebu, a jedini prostor u gradu koji je tome prilagođen je onaj Zagrepčanke", ustvrdila je.

Ministarstvo državne imovine, kaže, dalo je mišljenje da nijedan drugi prostor ne može "dati" Zavodu, iako u Zagrepčanki postoje i dizala prilagođena osobama s invaliditetom, a tamo je smješten i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 18:46