SELIDBA

OTKRIVAMO: NOVI TROŠAK ZA PRORAČUN Zavod za vještačenje seli se iz svojih besplatnih prostora u Zagrepčanku, plaćat će najam od 400.000 kn mjesečno

 
 Ranko Šuvar / CROPIX, Srđan Vrančić / CROPIX

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u idućih mjesec do dva preselit će se iz ureda u vlasništvu države u kojima sada djeluju u unajmljene prostore u Zagrepčanki, za što će godišnje ukupno plaćati 4,8 milijuna kuna, doznaje Jutarnji list.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora s Croatia osiguranjem potpisan je 1. ožujka na određeno vrijeme od osam godina, a za 24 ureda koji se nalaze od 18. do 26. kata u poslovnom tornju Zagrepčanka, na adresi Savska cesta 41, ukupne površine gotovo 3900 metara četvornih, Zavod koji zapošljava više od 500 ljudi na tri lokacije u Zagrebu i ima godišnji proračun od 240,5 milijuna kuna plaćat će mjesečno 7,14 eura po četvornom metru bez PDV-a, odnosno nešto više od 257.000 kuna s PDV-om.

Zavod je zakupio i 40 garažnih parkirnih mjesta ukupne površine 466 metara četvornih, od čega će 20 biti namijenjeno korisnicima, za što će mjesečno plaćati 12.500 kuna s PDV-om. Ugovorom se obvezuje i na plaćanje mjesečne naknade za troškove tekućeg održavanja ureda po cijeni od 25,63 kune po četvornom metru bez PDV-a, odnosno ukupno gotovo 124.700 kuna s PDV-om. Plaćat će i mjesečnu naknadu za troškove tekućeg održavanja garažnih prostora po cijeni od 6000 kuna s PDV-om pa se ukupan mjesečni trošak najma penje na nešto više od 400.000 kuna s PDV-om. To znači da će za osam godina zakupa, do 28. veljače 2027., platiti ukupno 38,4 milijuna kuna s PDV-om.

Uz to, Zavod snosi sve režijske troškove za potrošnju struje, vode, telefona, čišćenja, odvoza smeća, troškove zaštitarske službe, naknadu za uređenja voda, komunalnu naknadu... Troškovi tekućeg održavanja pak uključuju strojarske i električarske poslove objekta i dizala, fizičku, tehničku i protupožarnu zaštitu, higijensko održavanje zajedničkih prostora, servisne radove na klimatizaciji, održavanje sustava kontrole ulaska u garažu, održavanje vatrodojavnog sustava i sustava nadzornih kamera, pranje staklenih površina, košnju trave i uređenje hortikulture te čišćenje i odvoz snijega.

Neadekvatan prostor

Zavod sada djeluje na tri lokacije: Središnja služba je u Ulici Antuna Mihanovića 3, u prostorima u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), područna služba Zagreb je u Tvrtkovoj 5, a neke zajedničke službe Zavoda i HZMO-a su i u Hebrangovoj 4/1.

Zagreb, 310319.
Zavod za vjestacenje seli se iz Tvrtkove 5 i Mihanoviceve 3 u Zagrepcanku.
Na fotografiji: zgrada u Tvrtkovoj.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
zgrada u Tvrtkovoj
Zagreb, 310319.
Zavod za vjestacenje seli se iz Tvrtkove 5 i Mihanoviceve 3 u Zagrepcanku.
Na fotografiji: zgrada u Mihanovicevoj.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrnačić / CROPIX
zgrada u Mihanovićevoj

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koje je nadležno za ovaj Zavod, kao i u samom Zavodu, pojašnjavaju kako su dosadašnji prostori u kojima su djelovali bili neadekvatni za osobe s invaliditetom koje su dolazile na vještačenje, a Zavod je djelovao na tri lokacije te da su se zato odlučili na preseljenje u Zagrepčanku.

Istina je da su postojali problemi u zgradi u Mihanovićevoj 3 pa se tako znalo dogoditi da se osobe s invaliditetom vještače na cesti. Poznat je medijski slučaj iz listopada prošle godine kada je jedna majka s djetetom u kolicima doživjela neugodnost jer portir na ulazu nije smio napustiti radno mjesto i dati joj jedini ključ od rampe koja se nalazi pored stepenica na ulazu u zgradu. Navodno su se takvi slučajevi događali još od 2015.

No, je li bilo lakše i jeftinije osigurati osobama s invaliditetom normalan pristup zgradi u Mihanovićevoj ili je zbog tih objektivnih problema potrebno seliti cijeli Zavod u unajmljene prostore?

Povoljnija cijena

- Ovime rješavamo problem koji je prošle godine nastao kada su se osobe s invaliditetom vještačile na ulici, a Zavod koji sada posluje na tri lokacije objedinit će svoje službe na jednom mjestu. Prostor smo tražili dulje vrijeme, a Zagrepčanka se pokazala idealnom jer je u tom neboderu i ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, liftovi su prilagođeni osobama s invaliditetom i ne bi se trebale događati situacije kao u Mihanovićevoj. Zavod će biti u centru grada u zoni tramvaja - pojašnjavaju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Ministarstvo državne imovine je 15. ožujka dalo suglasnost na sklapanje ugovora jer, kažu, ne postoji prikladan prostor u vlasništvu države te veličine. U igri je, doznajemo, bio Brodarski institut na adresi Avenija Većeslava Holjevca 20, no zgrada nema liftove i nije u centru grada pa je ta opcija otpala.

- Dali smo suglasnost jer država nema takav prostor, Zavod je poslovao na tri lokacije i sada će se sve to objediniti na jednom mjestu, u prostoru koji je adekvatan za vještačenje osoba s invaliditetom, dok će HZMO dobiti natrag svoje urede. Riječ je o Zavodu koji ima i po 300 vještačenja dnevno, a postigli smo i povoljnu cijenu najma - pojašnjavaju u Ministarstvu državne imovine.

I Đurđica Blažinkov-Živković, pomoćnica ravnateljice Zavoda za vještačenje, kaže kako se jako dugo tražio adekvatan prostor, da se kod ovog problema posebno angažirala i HDZ-ova Ljubica Lukačić, jedina zastupnica s invaliditetom u ovom sazivu Sabora.

- Prostori u kojima sada djelujemo nisu adekvatni, mi smo podstanari u HZMO-u na tri lokacije. U Mihanovićevoj postoji jedna rampa koja je vrlo nesigurna, osoba s invaliditetom ne može sama ući i uvijek treba asistenciju, a za lift je potreban ključ pa je tu dolazilo do problema. Sada će naši korisnici lako moći doći i do pravobraniteljice, koja je u istoj zgradi. U Zagrepčanki su liftovi pristupačni, ima ih dovoljno, prostor je vrlo ugodan - pojašnjava Blažinkov-Živković. Dodaje kako moraju osigurati i adekvatan prostor za zaposlenike koji su dobili dodatni posao jer moraju vještačiti i branitelje koji su dobili mogućnost da naknadno reguliraju svoj status ratnog invalida.

- A zagrebačka služba obavi polovicu svih vještačenja u RH - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:43