UZNEMIREN NALAZOM REVIZIJE

Rektor zagrebačkog sveučilišta napao medije: Stvarate krivu sliku!

 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Nalaz Državne revizije silno je uznemirio prof. dr. Aleksu Bjeliša, rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Ne toliko sadržaj, koliko medijska prezentacija. Svi su se, tvrdi, okrenuli protiv sveučilišta: i ministarstvo i mediji i sindikat.

- Kada se u javnost izlazi samo s fragmentima umjesto da joj se predoči cjelina, dolazite u opasnost da se o Sveučilištu stvara kriva slika - kazao je jučer Bjeliš na konferenciji za novinare održanoj u povodu sjednice Senata na kojoj se raspravljalo i o nalazu Državne revizije.

Uvjetno mišljenje

Smatra kako izvješće revizije nije ništa nepovoljnije od izvješća koje su dobile druge javne institucije u zemlji.

- Točno je da su samo četiri fakulteta dobila pozitivno mišljenje, no samo je jedan dobio negativno. Ostali su dobili uvjetno mišljenje, što ne znači da su napravili prekršaje i kaznena djela - kazao je ljutio Bjeliš. Na konstataciju novinara kako je na tri fakulteta koji su dobili uvjetno mišljenje revizija utvrdila da se novac protuzakonito ulagao u investicijske fondove, Bjeliš je odgovorio kako eventualne istrage moraju pokrenuti drugi.

- Ja za to nemam ovlasti - rekao je Bjeliš i dodao: - Ministarstvo znanosti imao puno više ingerencije. Podsjetio je i kako je, čim se potvrdilo da je Ekonomski fakultet djelovao protuzakonito, upravo on od Senata zatražio suspenziju bivšeg dekana Darka Tipurića.

Pad prihoda

Ukupni prihodi u 2010. odnosu na 2009. pali su za 6,5, a rashodi za 7 posto . Za ovu godinu Ministarstvo im još duguje 80 posto novca ugovorenog za školarine (38 milijuna kuna). Vanjska suradnja nije im u cijelosti plaćena još za 2010. te proteklu akademsku godinu.

- Ljudi su radili cijelu godinu, a nisu dobili ni kune. Nasuprot tome čitamo u medijima kako su profesori strpali novac u džep. Ni sam ministar ne zna tko je od onih koji su stigmatizirani zaslužio stigmu, a tko ne - kaže Bjeliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:33