STUDENTI ZABRINUTI

Rektor Aleksa Bjeliš najavljuje značajnu reorganizaciju: Hrvatski studiji se ukidaju i pripajaju Filozofskom fakultetu?

ZAGREB - Od sljedeće akademske godine na Hrvatskim studijima više se neće moći upisati studij psihologije, sociologije te diplomski studij komunikologije, što su studenti i zaposlenici ovog sveučilišnog centra shvatili kao najavu postupnog potpunog ukidanja ovog fakulteta, jednog od najpopularnijih u Zagrebu.

Takvu je odluku, na preporuku rektora Alekse Bjeliša, donijelo Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje.

Odluku da se studenti ne upisuju na jednopredmetni preddiplomski i diplomski studij psihologije, jednopredmetni prediplomski studij sociologije te diplomski studij komunikologije rektor je, tvrde profesori s Hrvatskih studija, obrazložio činjenicom da su ti studiji paralelni s drugima na zagrebačkom sveučilištu.

Zabrana zapošljavanja

Studenti psihologije, primjerice, dobivaju diplomu jednaku kao i oni koji su taj studij završili na Filizofskom fakultetu. Uz to, rektor problem vidi i u činjenici da Hrvatski studiji nemaju dovoljno kadrova jer, prema propisima za dobivanje dopusnice, 50 posto nastave moraju izvoditi stalni zaposlenici Fakulteta. Takvo što nije moguće, ali samo zato što od 2008. postoji zabrana zapošljavanja, pa nema dovoljno zaposlenih profesora.

- Nigdje se ne spominju kvaliteta ni zanimanje za naše studije. Kako to da su tek sada shvatili da su zvanja studenata ista? Zanimljivo je da se pokreću studij sociologije i psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Zaposlenike Hrvatskih studija zanima zašto se daje novac za pokretanje novih programa, a gase one koji uspješno rade 15 godina.

Više od 2000 potpisa

Rektor Bjeliš kaže da je prijedlog Sveučilišta otvaranje natječaja i zapošljavanje docenata. Zbog toga bi, smatra, Ministarstvo vjerojatno trebalo dati dopusnicu za održavanje nastave na problematičnim studijima na godinu dana.

- Hrvatske studije nećemo ukinuti, ali će biti značajnih promjena - tvrdi. Peticiju protiv gašenja programa potpisalo je više od 2000 studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:41