STUDENT LUKA NIJE JEDINI

REKTOR BORAS TUŽIO I MREŽU ANTIFAŠISTKINJA I u ovome slučaju sporan je bio tekst o aferi na Hrvatskim studijima objavljen na stranicama MAZ-a

 Ronald Gorsic / CROPIX

Dva dana od objave informacije da je zagrebački rektor Damir Boras tužio studenta Luku Kovača, pa zbog “povrede ugleda, časti, dobrog glasa i imena tužitelja” potraživao 20.000 kuna, Boras je izjavio kako se nada da će ipak sve ići u smjeru povlačenja tužbe.

Kritički prikaz

- Nemamo želju bilo koga kažnjavati - rekao je rektor novinarima, poručujući kako sa studentima i Studentskim zborom “ima odlične odnose, ali svi moramo biti oprezni u izjavama i to je bit stvari”.

A vijest da su i one dobile tužbu Damira Borasa, objavila je Mreža antifašistkinja Zagreb (MAZ).

U toj neprofitnoj organizaciji potvrdili su nam kako je tužba stigla nakon teksta objavljenog 12. listopada na mrežnim stranicama MAZ-a, pod naslovom “Propadanje rektorova protektorata”, točnije, nakon objave demantija na tekst, koji je zatražilo odvjetničko društvo koje zastupa Sveučilište u Zagrebu.

Tekst zbog kojega je rektor tužio MAZ kritički je prikaz krize na Hrvatskim studijima, od njezinih početaka do studentskog prosvjeda. Nakon objave teksta, Sveučilište je putem odvjetnika zatražilo demanti. Isti je objavljen na stranicama MAZ-a 25. listopada, no unatoč tome, stigla je tužba zbog načina na koji je demanti objavljen.

Najoštrija osuda

- Umjesto da se bavi pitanjem od prijeke važnosti za samo Sveučilište te njegove studentice i studente, rektor Boras očito je odlučio detaljno pratiti medijske objave i reagirati na svaku koja na bilo koji način propituje nepravilnosti koje se na Sveučilištu događaju te pritom potpuno svojevoljno i netransparentno trošiti financijska sredstva Sveučilišta. I to, naravno, u jeku kampanje za izbore za rektora Sveučilišta u Zagrebu koji se trebaju provesti za nekoliko mjeseci - poručuju iz MAZ-a.

Naglašavaju kako postupanje rektora u slučaju tužbi protiv medija, a posebno protiv studenta Luke Kovača, zahtijeva najoštriju osudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 14:35