NAKON INCIDENTA

Razriješili Stjepana Sučića pa mu dali novi ugovor i plaću od 6000 kuna

Pomoćnik Sučić podnio je ostavku, ali je nedugo nakon toga sklopio novi ugovor. Šeremet je i dalje na čelu Memorijalnog centra
Stjepan Sučić
 Ranko Šuvar/Cropix

Težak incident koji su 28. studenoga prošle godine u Vukovaru izazvali Stjepan Sučić, tadašnji pomoćnik ministra branitelja, i Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru, kada su ni pola sata od početka stupanja na snagu mjera za suzbijanje pandemije, kojom su među ostalim zatvoreni i kafići, prekršili odluku Stožera civilne zaštite RH, nije na njihovim profesionalnim karijerama ostavio ozbiljnije ožiljke.

Doduše, sve do prije dva dana činilo se da je Sučić ipak platio cijenu svog neprimjerenog ponašanja, jer je 30. studenoga podnio ostavku na dužnost pomoćnika ministra. No, prije dva dana portal Index otkrio je da je Ministarstvo sa Sučićem sklopilo ugovor o djelu kojim je nastavio rad na poslovima traženja nestalih osoba u Domovinskom ratu. Podsjetimo, Sučić je bio i prvi čovjek Sektora za traženje osoba nestalih i zatočenih u Domovinskom ratu, a sada ga je Ministarstvo, očito po staroj doktrini "pojavu osuditi, druga spasiti" ponovno angažiralo za isti posao i tako mu dalo drugu priliku.

Policijsko izvješće

Šeremetu, pak, ni prva prilika nije uskraćena, jer je on i dalje na čelu MCDR-a u Vukovaru. Podsjetimo, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, inače i predsjednik Upravnog vijeća MCDR-a, u prvim je danima nakon incidenta svojim izjavama nastojao pronaći olakotne okolnosti za ponašanje svojih suradnika, pa je tako na novinarske upite o Šeremetovoj sudbini na čelu javne ustanove odgovarao kako će UV o tome odlučivati nakon što dobiju potpuno izvješće policije, kako bi temeljem toga mogli donijeti eventualne odluke.

No, gotovo tri mjeseca kasnije, ništa se nije dogodilo. Štoviše, od tada nije održana nijedna sjednica UV-a, što nam je potvrđeno i u samom Ministarstvu. Iz PU vukovarsko-srijemske na naš upit o tome u kojoj je fazi ovaj postupak do zaključenja teksta odgovor nismo dobili, a iz Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru odgovorili su kako su zaprimili posebno izvješće PU vukovarsko-srijemske te da je u tijeku provođenje izvida koji se smatraju tajnima.

Udario i oštetio vrata

Podsjetimo, Sučića i Šeremeta vukovarski su policajci 28. studenoga u 00.35 sati zatekli u konzumiranju pića s još nekoliko osoba u pubu Vukovarsko pub. No, umjesto da policajcima daju svoje osobne iskaznice, Sučić i Šeremet počeli su svađu s policajcima, pri čemu su ih navodno i vrijeđali, a sukob je otišao toliko daleko da su morali doći i interventni policajci koji su tek uz upotrebu sile priveli Šeremeta, a Sučić je ipak mirno pošao prema policijskoj postaji. No, nije se uspio do kraja suzdržati, pa je prilikom ulaska u prostorije PP Vukovar rukom udario u vrata i oštetio ih.

Na kraju nijedan nije zadržan u policiji, a protiv njih su podnesene prekršajne prijave, dok je zbog Sučićeva razbijanja vrata ODO-u poslano posebno izvješće. Što se, pak, Sučićeva ponovnog aktiviranja na poslovima traženja nestalih osoba tiče, iz Ministarstva, koje je u međuvremenu imenovalo Ivonu Paltrinieri za ravnateljicu Uprave za zatočene i nestale, odgovaraju kako je Sučić angažiran prije imenovanje Paltrinieri te da joj neće biti nadređen.

"Gospodin Sučić angažiran je temeljem ugovora o djelu do 30. lipnja 2021. za poslove vezane uz aktivnosti pronalaženja grobišta, ekshumacije i identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka svih stradalih, uz naknadu od 6000 kn mjesečno. Na poslovima vezanim uz traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu, g. Sučić dokazao se po iznimnoj stručnosti, što su prepoznale i udruge i članovi obitelji osoba nestalih u Domovinskom ratu, koji su mu u više navrata izrazili potporu i koji s njime održavaju izvrsnu suradnju", priopćili su iz Ministarstva.

Inače, Sučić je i dalje i član Upravnog vijeća Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:56