KASNILE SU

Radnicima Doma zdravlja Šibensko-kninske županije u Šibeniku isplaćene plaće za svibanj

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) smatra da je krivac za to Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)

Petar Čagalj

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nakon desetak dana kašnjenja, u utorak su isplaćene plaće za svibanj radnicima Doma zdravlja Šibensko-kninske županije u Šibeniku, potvrdio je ravnatelj Doma Petar Čagalj.

Plaće su isplaćene izvan zakonskog roka, na što je u svom priopćenju upozorila Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) koja, kao i ravnatelj Čagalj, smatra da je krivac za to Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

„Nitko ne bi bio sretniji da ne postoji taj problem i da se može ležerno riješiti, ali to nije hir poslodavca nego splet okolnosti koje su kulminirale ovih dana, zbog čega je ustanova u financijskoj krizi, odnosno imamo manjak sredstava koji isplaćuje HZZO u odnosu na obvezu koju imamo prema zaposlenicima i dobavljačima“, rekao je Čagalj Hini.

KoHOM tvrdi da zbog ponašanja HZZO-a, koji ignorira Vladinu odluku iz travnja o povećanju sredstava za primarnu zdravstvenu zaštitu i plaće zaposlenika, domovi zdravlja propadaju jer nemaju ni za plaće niti za medicinske materijale za liječenje pacijenata.

Da je problem u HZZO-u tvrdi i šibensko – kninski župan Marko Jelić. „Plaće su uredno isplaćene, a županija je samo u ovom mjesecu Domu zdravlja Šibensko – kninske županije doznačila 64.000 eura pomoći“, rekao je Jelić podsjetivši da je lani za tri doma zdravlja trebalo izdvojiti oko 560.000 eura.

„Situacija se neće riješiti dokle god budemo imali gubitke uzrokovane nerentabilnim ordinacijama bez dovoljno pacijenata, s druge strane su odlukom Vlade povećane plaće, a sredstva koja prate financiranje svih izdataka ustanova koje se sufinanciraju sredstvima HZZO-a nisu dovoljna. Sve to pada na teret osnivača, u ovom slučaju Šibensko – kninske županije“, kaže Jelić.

Također upozorava da mali proračuni jedinica lokalne (regionalne) samouprave, kao što je Šibensko – kninska županija, ne mogu pratiti takav porast izdataka, niti je uredu donositi odluke o povećanju plaća, a očekivati da će to ići iz tuđih sredstava.

"Nemamo mi taj problem samo u Domu zdravlja već i u Zavodu za javno zdravstvo i Socijalnoj skrbi. Samo u ovoj godini nam treba oko 670.000 eura za Dom za starije i nemoćne, koji financijski ne može pratiti povećanje plaća, a država je s druge strane povećala decentralizirana sredstva svega pet posto. Već smo dva puta povećavali cijenu korisnicima Doma, ali to više nećemo raditi jer naši korisnici to ne mogu pratiti“, otkrio je Jelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 13:05