BIJESNI SU

HZZO nije isplatio liječnike: Da isplatimo plaće ili kupimo lijekove za pacijente?

‘Ovo je samo još jedan u nizu problema. Imamo samo jednog osiguravatelja, koji ima monopol, smiješno niske cijene i onda još ne plaća‘

Arhivska fotografija (ilustracija)

 Duje Klaric/Cropix

Liječnici primarne zdravstvene zaštite bijesni su na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje jer kasne s plaćanjem dijagnostičko-terapijskih postupaka odrađenih u svibnju. Dakle, sve ono što su odradili u prethodnom mjesecu još im nije plaćeno, što, kažu nam liječnici, dovodi u pitanje njihov rad.

- Isplatili su nam glavarine i hladni pogon, što je dostatno za plaću medicinske sestre i liječnika, ali ne za potrošni materijal, zavoje, lijekove, plaćanje knjigovođe, informatike... - govori predsjednica KoHOM-a, liječnica Nataša Ban-Toskić.

Pojašnjava, kako je upravo provjerila s kolegama i nitko još nije dobio novac za odrađene DTP-ove.

- Dakle, nalazimo se u situaciji da moramo platiti režije, medicinsku sestru i materijal za rad, što će vjerojatno za neke liječnike značiti da neće sebi isplatiti plaću, odnosno da će kasniti. Sramotno je da HZZO krši ugovorne obveze, prema kojima je dužan sve isplatiti do 15. u mjesecu - govori Ban-Toskić.

image

Nataša Ban-Toskić

Zeljko Puhovski/Cropix

Nadalje, govori, da je tragično i to da HZZO, koji bi trebao biti njihov partner nema pristojnosti ili bar da iz kurtoazije najavi kašnjenje.

- Da postoje neki objektivni razlozi mi bismo shvatili, no ne postoje. Ovo je samo još jedan u nizu problema. Imamo samo jednog osiguravatelja, koji ima monopol, smiješno niske cijene i onda još ne plaća. Primjerice, previjanje nam plaćaju dva eura, a UZV pet - govori Ban-Toskić.

Iz HZZO-a pak kažu kako su primarnoj zdravstvenoj zaštiti 7. lipnja 2024. godine plaćene glavarine, hladni pogon i dodatne mogućnosti, što je tri dana prije dana kada se navedeno obično plaća (10. u mjesecu za prethodni mjesec).

- Napominjemo kako hladni pogon obuhvaća plaću medicinske sestre i doktora.S datumom, 19. lipnja 2024. godine, bit će plaćeni dijagnostičko-terapijski postupci u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prema dostavljenim računima za prethodni mjesec - kažu iz HZZO-a i zaključuju da ne rade razliku između ugovornih partnera i isti dan se plaća ugovorenim privatnim ordinacijama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao i ordinacijama u sklopu domova zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 13:04