SRUŠIO SVA STABLA

Pustoš u Remetama: Uzeo motornu pilu i masakrirao šumu pod Medvednicom!

Vlasnik parcele Davor Marinić imao je dozvolu za rušenje samo 20 bolesnih stabala. Posjekao sve što je raslo na 2000 kvadrata. Tvrdi da nije srušio stotine stabala i da je sve radio prema dozvoli

ZAGREB - Dio stoljetne park-šume podno Medvednice, u zagrebačkom naselju Remete, potpuno je srušen nakon što je vlasnik Davor Marinić bez valjane dozvole odlučio posjeći nekoliko stotina stabala koja su tamo rasla.

Područje je u Generalnom urbanističkom planu grada Zagreba ucrtano kao zona Z2 (gradska park-šuma), u kojoj se ne smije ništa rušiti bez izdanih dozvola šumarske inspekcije.

Prenamjena kulture

Ali Marinić je na svojoj parceli veličine oko 2000 četvornih metara srušio sva stabla i teren prekrio zemljom, uz izliku da se radilo o bolesnom drveću za čije je rušenje imao dozvolu.

Istina je da je vlasnik dobio dozvolu od zagrebačke Šumarske savjetodavne službe, ali samo za sječu ukupno 20 stabala drvne mase od 8,66 kubičnih metara, i to isključivo jer su prijetila da se sruše na prometnicu.

Prema onome što smo sami vidjeli, i prema fotografijama s Google Eartha, tamo je nestao velik dio šume. Zbog toga su građani Remeta pozvali šumarsku inspekciju, ali ona se ogradila od slučaja jer je vlasnik u međuvremenu u katastru prenamijenio kulturu iz šume u livadu, pa samim time prestaje nadležnost inspekcije.

- U Gradskom uredu za katastar pozivaju se na isto to rješenje Šumarske savjetodavne službe u kojem se odobrava sječa 20 stabala i navode kako je na temelju toga promijenjena kultura - ogorčen je predsjednik Mjesnog odbora Remete Zoran Novosel, koji kaže da je došlo do protuzakonite promjene kulture u katastru.

Osobni obračun

Vlasnik šume Davor Marinić tvrdi da je sve radio sukladno dozvolama. On, pak, uvjerava da je srušio 20-ak stabala. Poslije se ispravlja pa kaže da ih je možda bilo više od 20, ali nikako stotine.

- Šuma je već bila devastirana kada je rađena cesta jer su izvođači radova proširivali put pa su se mnoga stabla sama srušila. Kada sve bude dovršeno, tamo ćemo posaditi voćnjak - kaže Marinić.

Zahtjev za promjenom kulture Marinić je, tvrdi, podnio Gradskom uredu za katastar, a njihovi djelatnici izašli su na teren i upisali promjenu kulture. Optužbe odbacuje, a za predsjednika MO Remete Zorana Novosela kaže da se obračunava s njim nakon što je otkrio da ima upisanu hipoteku na svojoj nekretnini. Zbog toga, kaže, diže buku, a ne zbog brige za okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:23