PALAC DOLJE

Ministarstvo kulture: Zaustavite gradnju restorana Fani Horvat

U park-šumi su dopušteni samo zahvati i radnje čija je svrha uređivanje i održavanje

SPLIT - Ministarstvo kulture protivi se gradnji na Marjanu do donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja (PPPO) Marjana.

Fani Horvat, djevojka splitskog gradonačelnika Željka Keruma , tako je sve dalje od ostvarenja plana da među borovima na sjevernoj strani splitskog brda podigne restoran površine 300 četvornih metara.

Društvo Marjan dobilo je naime očitovanje Ministarstva u kojem stoji da bi do donošenja (PPPO) za posebno zaštićeno područje park-šume Marjan Grad Split trebalo obustaviti izdavanje dokumenata vezanih za gradnju u park-šumi.

Propisati moratorij

Iz Uprave za zaštitu prirode podsjećaju da su u park-šumi dopušteni samo oni zahvati i radnje čija je svrha njezino održavanje ili uređenje.

“Ako su Generalnim urbanističkim planom Splita predviđene namjene prostora koje su u suprotnosti s osnovnom namjenom park-šume (odmor i rekreacija), smatramo da je prilikom donošenja odluke o izradi PPPO-a Marjana za područje park-šume trebalo propisati moratorij na izdavanje svih dokumenata vezanih uz gradnju do donošenja PPPO-a”, navodi se u očitovanju Ministarstva. Donošenje PPPO-a u nadležnosti je Županije, a njegova izrada još nije ni počela, što znači da se, prema mišljenju Ministarstva kulture, barem sljedeće dvije godine ne bi smjelo graditi na Marjanu.

Čeka se zabrana

Društvo Marjan očekuje da o očitovanju Ministarstva kulture raspravi Gradsko vijeće Splita i donese odluku o zabrani gradnje na Marjanu do donošenja PPPO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:13