REAKCIJE POLITIČARA

Pusić: Oni koji su se lažno ukrcali na popis imaju se čega sramiti

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Sramota je da se pravna država mora služiti gerilom da se objavi ono što se moralo objaviti. Stalno se ponavlja kako su ti podaci zaštićeni što je smiješno. Pa, svaki dan se po novinama objavljuju imena ljudi koji su, ne optuženi, nego osumnjičeni za stvari koje su doista sramotne. A biti branitelj nije sramota, oni mogu biti samo ponosni, rekla je Vesna Pusić (HNS) reagirajući na sinoć objavljeni popis branitelja .

- Oni koji su se lažno ukrcali na popis imaju se čega sramiti. Država ih godinama štiti. Sada je društvo preuzelo obavezu države. Vlada mora što prije objaviti popis koji postoji, a trebala je to učiniti i prije. Moj klub je to pokrenuo i zahtijevao puno ranije, ali je odbijeno, rekla je Pusić.

Željka Antunović (SDP): Poznato je da je SDP zagovarao i da zagovara objavu Registra branitelja. Smatram da nije riječ o tajnim podacima i dokumentima i da bi to pomoglo razrješenju otvorenih i bolnih pitanja u današnjem društvu. Da je Vlada postupila racionalno i objavila Registar mogle su se izbjeći ove situacije s poluilegalnim metodama kao i nepotrebna politizacija.

Igor Dragovan (SDP): Smatramo da nije riječ o nikavoj tajni i da Registar treba biti objavljen. Naravno, treba utvrditi okvir pod kojim će to biti objavljeno. Mene začuđuje odluke Vladimira Šeksa i saborskog Odbora za Ustav i poslovnik koji su odbili našem zastupniku i predsjedniku odbora za veterane Anti Kotromanoviću dati uvid u Registar . Odgovorili su mu da nema pravo na to, iako bi saborski zastupnici trebali dobiti pravo na sve podatke koje zatraže od Vlade. To dovoljno govori o kojem je apsurdu riječ.

Darinko Kosor (HSLS): Kao dragovoljac Domovinskog rata nemam ništa protiv objave Registra, ali naravno ne na ovakav nezakonit način. No, mislim da će ova nezakonita objava dovesti do toga da se konačno prekine ova politička rasprava oko toga treba li ga Vlada objaviti ili ne. Nakon ove objave Registar više nije tajan jer se može provjeriti tko je u njemu, a tko ne. Stoga sam uvjeren da će, dugoročno gledano, ova objava olakšati političku situaciju u zemlji. Za mjesec dana vjerojatno više nitko neće spominjati objavu Registra. Naravno kao legalist i kao član vladajuće koalicije smatram da treba poštivati zakone i da ovo nije bio dobar način objave.

Branko Bačić (HDZ): Dva su momenta bitna kad je u pitanju objava registra branitelja na internetu, a to su ustavno-pravni i politički. Kao prvo, riječ je o nezakonitom i neustavnom činu jer se radi o podacima osobne naravi koji su zakonom zaštićeni. Najprije treba utvrditi tko je i pod kojim okolnostima to učinio. Očito je riječ o nečijem propustu. Drugi moment je politički jer ne vidim koji je politički doseg te objave. Nisam za objavu registra jer će to samo doprinijeti novim podjelama u Hrvatskoj i bespotrebnim raspravama.

Ivan Jarnjak (HDZ): Neprimjereno je i neprihvatljivo da se Registar objavi na ovakav način. To je ozbiljan državni dokument. Zašto se onda u tom slučaju ne bi objavio i popis onih koji su napadali, popis onih koji su pravomoćno osuđeni, popis aboliranih? Protiv sam ovakvog načina objavljivanja. Državne institucije moraju djelovati brzo i otkriti počinitelja. Objava Registra povlači i niz drugih problema, jer su primjerice na tom popisu i adrese, pa se nekome može u bilo kojem trenutku pokucati na vrata. To su sada stvari koje je nemoguće ispraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:00