ZASTUPNIK SDSS-A

Pupovac optužuje: 'U Hrvatskoj Srbima sude pristrano i neprofesionalno'

Zagreb, 201112.Srpsko narodno vijece.Odrzana je konferencija za medije na kojoj su se clanovi Srpskog narodnog vijeca obratili predsjednicima Hrvatske i Srbije povodom presuda generalima Gotovini i Markacu.Na fotografiji: predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Sabor raspravlja o Strategiji razvoja pravosuđa od 2013.do 2018. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić zastupnike je podsjetio na sve što je u proteklom razdoblju učinjeno u njegovom resoru.

- Prošli tjedan smo imali raspravu o Zakonu o Državnom sudbenom vijeću i Zakon o sudovima. Radi učinkovitosti pred vama su već bili Zakon o parničnom postupku i ovršni zakon, promjenili smo stečajni zakon, a u raspravi je i Prekršajni zakon. Ubrzo idu i izmjene Zakona o zemljišnim knjigama – rekao je ministar. U strategiji je, objasnio je, prvi put dugoročno planiranje ljudskih potencijala za suce i državne odvjetnike, znači do 2025.

- Točno smo nabrojali kada tko odlazi, kada tko ne odlazi u mirovinu, kolike su potrebe i to nam je osnovni alat da možemo dalje upravljati s onim što će se događati kadrovski u pravosuđu – kazao je Miljenić koji tvrdi kako će građani vrlo skoro moći svoj predmet pretraživat vrlo jednostavno ulaskom na web stranicu.

Laburista Branko Vukšić smatra međutim kako je strategija zapravo - dobra namjera.

- To je okvir, to su alati koji hrvatskom pravosuđu trebaju pomoći da izađe iz gliba. No, jedno su napisani zakoni koji su daleko bolji od prakse, a drugo je sama praksa. Treba stvoriti preduvjete za neovisnost, nepristranost, profesionalizam i profesionalizam u pravosuđu. Treba skratiti sudske postupke, treba smanjiti broj neriješenih predmeta, odnosno treba ostvariti preduvjete za učinkovito pravosuđe. Radni sporovi traju i po trećinu prosječnog radnog vijeka hrvatskog radnika. To se posljednjih godina nije popravilo. U Hrvatskoj je građanima drugoga reda, a to su svi oni koji nemaju veza, novca ili utjecaja, pravda je teško dostupna. Još uvijek se uz pomoć sudova i sudaca otimaju zemljišta, nekretnine i ostala imovina. Još uvijek se u Hrvatskoj radi, a da se ne prima plaća, a da zato poslodavci ne snose nikakvu odgovornost, a kamoli krivicu. Iako je stanoviti doktor Rubala više od desetljeća i pol namještao lažne invalidnine, da je omogućavao zdravima i mladima odlazak u invalidsku mirovinu, osuđen je za djelić svojega protupravnog djelovanja i kazni se valjda i on sam smije. Probacijski sustav se u praksi tretira poput dobrovoljne plesne škole u kojoj nekoliko desetaka profesionalaca neobavezno uči kažnjenike prijevremeno puštene ne slobodu novim poštenim koracima uživo. Mnogi su suci nedovoljno stručni i nedovoljno intelektualno kapacitirani za jedan od najodgovornijih poslova u državi – sipao je kritike na račun pravosuđa Vukšić.

Pohvalio je međutim racionalizaciju sudova i državnih odvjetništava, ali tvrdi I kako su ključ svega kvaliteta postupka i kvaliteta sudaca.

- To je suština svih reformi. Najvažnije tko i kako sudi, odnosno presuđuje. Samo kvalitetni suci mogu pojačati ili smanjiti dojam o tome je li Hrvatska pravna država – poručuje Vukšić.

SDSS-ovog zastupnika Milorada Pupovca posebno je zasmetalo što se u Strategiji navodi kako se suđenja za ratne zločine vode nepristrano i stručno, neovisno etničkoj pripadnosti – tvrdi Pupovac.

- Nekoliko posljednjih presuda za ratne zločine, Koranski most i Kerestinec, pokazuju da se u Hrvatskoj ne sudi niti profesionalno niti nepristrano – tvrdi Pupovac.

SDP naravno podržava Strategiju.

- Ova Strategija priznaje da još uvijek nije sve napravljeno a ne treba se vraćati u onu prošlost još 2000. godine kada smo zatekli prestrašeno uplašeno pravosuđe koje nije imalo ni papira da piše na starim pisaćim mašinama. Pola sudskog pravosudnog kadra je nedostajalo, a ono što je ostajalo utjerali su im strah u kosti i mi se nismo oporavili u pogledu pravosuđa još uvijek u cjelini od one devastacije koja se dogodila 90-tih godina – tvrdi Ingrid Antičević Marinović koja naglašava kako još uvijek „moramo voditi računa da suci preuzmu ulogu gospodara u sudnici“.

- Građani takvu jednu odgovornost. I da to pravosuđe bude neovisno od koliko aktualne ali jednako tako i od poražene politike. I ne samo od politike nego od svih centara moći koji na ovaj ili onaj način kao vrag obilaze i tentaju to pravosuđe na različite načine – dodaje. Priznaje kako se „moramo zabrinuti jer kao zemlja koja ima tek nešto više od 4 milijuna stanovnika, svaki 3. stanovnik ima jedan predmet pred sudom”.

-To je alarmantno stanje – naglašava.

Na njezine ocjene o devastaciji pravosuđa tijekom 90-ih odmah je reagirala HDZ-ova Ana Lovrin.

- Zar zaista želite reći, da postupci nisu toliko trajali za vrijeme bivše Jugoslavije. Možda su doduše kazneni za verbalni delikt ili za povredu jugoslavenskog ustavnog poretka bili nešto brži ali ove ostale parnice su svakako trajale i ne možete reći da je devastacija pravosuđa u '90.-ima razlog današnjim problemima – odgovorila je Lovrin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 23:05