DETALJI PROGRAMA

Prvi potezi Karamarka: Za svaku bebu dajemo tisuću eura i povećavamo rodiljne naknade

HDZ planira i povećati mirovine, rodiljne naknade, smanjiti PDV, graditi hidrocentrale, nizinsku prugu...
Zagreb, 110115.Slavonska avenija 6.Izborni stozer predsjednicke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarovic u Hypo centru slavi objavu rezultata izbora za predsjednika Republike Hrvatske.Kolinda Grabar Kitarovic nova je predsjednica Republike Hrvatske.Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

HDZ današnjim predstavljanjem izbornog programa “Pet plus Hrvatska” i velikim skupom u dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu službeno počinje kampanju za parlamentarne izbore. Na skupu će u sklopu programa “Pet plus” biti predstavljen i dio mjera iz HDZ-ova gospodarskog programa koji ta stranka već dulje radi s njemačkm IFO institutom.

No, koje će od tih mjera prve u realizaciju, odnosno što će biti prvi potezi šefa HDZ-a Tomislava Karamarka osvoji li vlast i postane novi premijer? Kako doznajemo, prvo što Karamarko planira učiniti je, u dogovoru s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog migrantske krize.

Interventne mjere

S obzirom na to da je u njihovu programu stavljen velik naglasak na populacijsku politiku, doznajemo da će u sklopu toga biti povučen niz interventnih mjera kako bi se, ističu u HDZ-u, zaustavilo odumiranje nacije. Jedna od tih mjera, u čiju će se realizaciju krenuti odmah, jest i ona da će roditelji za svako novorođeno dijete od države dobiti 1000 eura.

U HDZ-ovu programu “Pet plus” stoji i da će delimitirati rodiljne i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta.

Također će se, kako kažu u toj stranci, odmah ići na ukidanje pedesetak parafiskalnih nameta, a smanjit će se i broj ministarstava. U HDZ-u zasad ne otkrivaju koja ministarstva planiraju ukinuti, ali ističu da će neka biti objedinjena, dok će biti i nekih novih. Moguće je, doznajemo, da će se formirati ministarstvo koje bi se trebalo baviti demografskom obnovom i mladima. Predviđa se također drastično rezanje Vladinih agencija.

U prvoj godini mandata HDZ planira krenuti u realizaciju triju investicijskih projekata koji su u potpunosti pripremljeni te za njih povući sredstva iz EU fondova. Riječ je o nizinskoj pruzi Rijeka - Zagreb, projektu navodnjavanja i odvodnje te projektu gradnje osam hidrocentrala. Plan im je i da u četiri godine, do 2019., iz EU fondova povuku ukupno pet milijardi eura.

U HDZ-u kažu da će tijekom četiri godine ići na smanjenje uvoza hrane kako bi se podigla domaća proizvodnja i oživjelo selo. Plan je u prvom mandatu smanjiti uvoz hrane za oko 50 posto. U HDZ-u kažu i da će postupno tijekom četiri godine smanjiti PDV, ali zasad ne navode koliko bi to smanjenje trebalo biti.

Obećanje braniteljima

U HDZ-ovu izbornom programu “Pet plus Hrvatska” naveden je još cijeli niz obećanja, a većina toga se vrti, kao što sam naziv govori, oko brojke pet. Tako se, primjerice, obećava do 2019. rast BDP-a od pet posto, potom pet posto manja nezaposlenost i 100 tisuća novih radnih mjesta, tu je i pet posto PDV-a na dječju hranu, pet posto veće rodiljne naknade i mirovine... Obećavaju i puno brže rješavanje papirologije koja je građanima potrebna te da će ubuduće biti potrebno tek pet dana od zahtjeva do izdavanja dozvola za gradnju, pet dana od upita do odgovora u državnoj i javnoj službi, pet dana do upisa vlasništva...

Iz HDZ-a su u izbornom programu najavili i unapređenje bolničke mreže, gradnju i obnovu bolnica te modernizaciju opreme, gradnju širokopojasnih mreža za pristup internetu, veće ovlasti županijama, izuzimanje politike iz imenovanja pravosudnih dužnosnika... HDZ-ovci u izbornom programu posebno naglašavaju i domoljublje te brigu o iseljeništvu i braniteljima kojima obećavaju vratiti ukinuta mirovinska prava sukladno gospodarskom oporavku.

Ono što se, međutim, ne navodi u HDZ-ovu programu jest kako sve to eventualna Karamarkova vlada planira financirati s obzirom na stanje u državnom proračunu. Primjerice, sadašnja jednokratna naknada za novorođeno dijete iznosi 2328 kuna, a poveća li se na tisuću eura, kako to planira HDZ, to znači da se u državnom proračunu mora osigurati dodatnih 200 milijuna kuna. Isto tako, izjednačavanjem roditeljskih naknada tijekom drugih šest mjeseci s punom plaćom roditelja, koji sada primaju najviše 2660,80 kuna, to znači dodatnih 250 milijuna kuna iz proračuna.

Kome će se oduzeti?

Povećanje mirovina za pet posto, što HDZ obećava, znači dodatnih 1,7 milijardi kuna iz proračuna na sadašnjih 35 milijardi kuna. U HDZ-u na pitanje o financiranju kažu da će se u prvoj fazi napraviti preraspodjela sredstava te da isplate od tisuću eura za svako novorođeno dijete neće biti upitne jer je njima populacijska politika prioritet, dok će se u kasnijim fazama, kad krene rast, osloboditi i nova sredstva.

Ipak, preraspodjela u prvoj fazi znači i da će se nekima nešto morati oduzeti da bi se dalo drugima. Kome će se, koliko i što oduzimati zasad se ne zna. Tome treba dodati i činjenicu da u HDZ-ovu programu postoje i nepopularne mjere, odnosno radikalni i bolni rezovi koji će se morati provesti, a koje HDZ taji i o njima ne želi ništa reći prije izbora. Dakle, s ključnim stvarima, kao i načinom njihove provedbe, javnost još nije upoznata.

No, ako ništa drugo, barem nam je poznata HDZ-ova lista obećanja i želja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 06:24