NOVOTNY

MESO, RIBU, KRUH I ČOKOLADU UVOZIMO U ENORMNIM KOLIČINAMA 'Imamo strukturni problem, ne može to riještiti Karamarko kao što misli'

Ilustracija
 CROPIX / Ilustracija

Hrvatska je u prošloj godini, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, uvezla prehrambenih proizvoda za više od dvije milijarde i 300 milijuna eura. Uvoz poljoprivrednih proizvoda i gotove hrane iznosio je oko 860 milijuna eura više od izvoza, a uvozilo se sve – od mesa i mlijeka do žitarica, riba i hrane za životinje, piše Glas Istre.

U Vladi su najavili promjene i podršku domaćim proizvođačima, kako bi Hrvatska postala samodostatna u proizvodnji hrane. Novu politiku 'samodostatnosti' najavio je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko koji je ustvrdio kako nije dovoljno da se proizvodi samo sedamdesetak posto hrane za domaće potrebe.

- Imamo strukturni problem, ne može se to riješiti za mandata jedne vlade. Uvozimo mnogo proizvoda koje bi mogli sami proizvesti. Nema više 'uvoza' kad je riječ o EU tržištu. Riječ je tek o zajedničkom europskom tržištu na kojem naša poljoprivredna proizvodnja nije dovoljno konkurentna. Trgovački lanci uspoređuju naše proizvode i one iz drugih zemalja EU, te dovoze ovdje ono što potrošači žele. Hrvatska hrana je preskupa, od vina do mesa, pa je uobičajeno da trgovački lanci uvoze kruh i peciva - ekonomski analitičar Damir Novotny.

- Imamo niske prinose u poljoprivrednoj ratarskoj proizvodnji i u stočarskoj proizvodnji. U EU je normalno da krava da 12 tisuća litara mlijeka, kod nas daje šest tisuća. U Austriji jedan hektar rodi deset tona kukuruza, kod je prinos šest tona. Naša poljoprivreda je unatoč silnim investicijama i poticajima ostala niskoproduktivna. Mi ne proizvodimo dovoljno čak ni sira, a nismo konkurentni ni s mesom i ratarskim proizvodima. Jedino imamo dovoljno jaja - napominje Damir Novotny.

Trenutačno se prehrambeni artikli ponajviše uvoze iz zemalja Europske unije, ali nazočan je i uvoz iz afričkih zemalja, obje Amerike i udaljenih država poput Kube i Australije.

Najviše hrane uvezeno je iz Njemačke (279 milijuna eura), Italije (220 milijuna eura), Mađarske (172 milijuna eura), Nizozemske (151 milijun eura) i Slovenije (144 milijuna eura). Najviše je porastao uvoz iz Kube – za 253 posto, ali on iznosi 'svega' 33 milijuna eura, što je znatno manje od uvoza poljskih prehrambenih proizvoda od 140 milijuna eura. Uvoz hrane u Hrvatsku neprekidno raste.

Podaci o uvozu hrane pokazuju kako se uvoze i tradicionalni prehrambeni proizvodi, riba i meso u golemim količinama. Najveći je uvoz mesa, slijede proizvodi na bazi žitarica i škroba (dakle, kruh i konditorski proizvodi), hrana pripremljena za životinje, te mlijeko, mliječni proizvodi, jaja i med. Velik uvoz bilježe pića, alkoholi i ocat, kakao i proizvodi od kakaa, te šećer i proizvodi od šećera, piše Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:31