DVA PRIMJERA

Projekt Dom mladih u Splitu

Govore o uspješnoj revitalizaciji napuštenih prostora i njihovoj prenamjeni u kulturne centre iz Splita i Rijeke

Nikada dovršen projekt velikog kulturnog centra za mlade u Splitu stajao je u trajnoj krizi financija i koncepta korištenja skoro 30 godina. Kao rješenje predloženo je stvaranje multimedijalnog centra s prostorima različitih funkcija umjesto jedinstvenog teatra, model stalnih trupa zamijenjen je pojedinačnim umjetničkim inicijativama i pokrenut je ciklus manjih investicija koje zgradu dovode u približno upotrebljivo stanje. Grandiozna zamisao transformira se u mjesto raznolike i žive urbane kulture.

pišu Dinko Peračić i Miranda Veljačić, Platforma 9,81





Hartera - Klub Ljubitelja Buke

Hartera je svakako projekt zgušnjavanja grada. Ona u napuštenu tvornicu donosi prostoru potpuno oprečne valove zgusnute energije umjetnosti, zabave i seksa namijenjene proleterima, umjetnicima, znatiželjnicima i putnicima namjernicima.

S obzirom da je prostor derutne tvornice objektivno neadekvatan, da se jedan njegov dio nalazi izvan zone urbanističkog plana, te da ne posjeduje nijedan element komunalne infrastrukture poput pitke vode, struje, odvodnje ili bežičnog interneta, proces zgušnjavanja Hartere vrlo je sličan jednom drugom riječkom procesu zgušnjavanja, a to je romsko naselje na Pehlinu.

Klub Ljubitelja Buke su: Idis Turato, Saša Randić, Goran Lisica Fox, Damir Martinović Mrle i Ivan Šarar.

piše Ivan Šarar, KLJB

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 04:43