PODSTANAR IZ PAKLA

Prisjelo mu iznajmljivanje kad je vidio na što mu stan sliči: ‘Sve sam morao izbaciti, ostali su goli zidovi...‘

‘Dao mi je i jednu najamninu više u slučaju štete, ali taj iznos ovo ne može ni približno pokriti‘, ističe najmodavac
 Privatni album

Pronaći dobar stan za najam po pristojnim cijenama u Splitu, ravno je dobitku na lotu. Još veći dobitak je podstanaru pronaći normalnog vlasnika i obrnuto. Svaka medalja ima dvije strane. No, jednom Splićaninu, prisjelo je iznajmljivanje stana. Nakon izlaska podstanara, Splićanin je doslovno sve morao baciti, a njegov stan je totalno uništen, piše Slobodna Dalmacija.

- Godinu i pet mjeseci živio je kod mene. U početku je sve bilo super, a stvari su pošle na gore prije nekoliko mjeseci kada nisam bio kod kuće jedno razdoblje. Moja majka, starija žena, bi se s njime našla zbog stanarine i u tom periodu nije ulazila u stan jer bi je podstanar uvijek dočekao ispred u dvorištu. U početku nam nije bilo ništa sumnjivo jer dok sam ja bio kod kuće uvijek bih bacio oko na stan. Bilo bi uredno, ali nisam ni u snu mogao očekivati ovo – priča nam Splićanin.

image
Privatni album

Dodaje kako je početkom godine ušao u stan i nije mogao doći sebi na što sve sliči.

- Pa sam na guzicu kad sam uša unutra. Sve je bilo zatrpano. Smeća je bila na sve strane, a smrad je teško dočarati riječima. Poludija sam jer stan nije ima veze s onim što sam iznajmio. U siječnju sam mu rekao da ima rok od mjesec dana da sve počisti i iseli se – govori nam sugovornik.

Do podstanara je došao na preporuku prijatelja, a čak mu je i snizio cijenu najma.

- Kad sam mu rekao da se iseli, počeo je s obećanjima da će sve srediti i zapravo me izvlačio. Tek u travnju je izašao iz stana i to sam došao tamo i iznio mu stvari. Stan je bio u takvom stanju da sam sve morao izbaciti. Frižider, mašina, kauč, krevet, ormari, ma sve sam pobaca jer je smrdilo. Ostali su goli zidovi. Sad moram sve nanovo jer mi je napravia 10 puta više štete nego koristi – govori nam Splićanin.

Ugovor je imao, ali mu to u ovom slučaju ama baš ništa nije značilo.

- Imali smo potpisan ugovor, gdje je sve bilo navedeno. Dao mi je i jednu najamninu više u slučaju štete, ali taj iznos ovo ne može ni približno pokriti – objašnjava nam.

Do sada je uvijek stan iznajmljivao na dugoročno jer kako kaže, grozno mu je bilo izbacivati nekoga samo radi sezone.

- Nikada nisam iznajmljivao turistima, ali sada će se priča promijeniti. Neću se više baviti dugoročnim najmom, nego samo turistima pa što bude – iskreno će za kraj naš sugovornik koji više ne pronalazi riječi kojima bi opisao stanje stana.

Koliko su ovakvi slučajevi česti, pitali smo Jasminku Biliškov, vlasnicu agencije "Biliškov nekretnine", ujedno i predsjednicu Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK - Županijskoj komori Split.

- Takvi slučajevi su vrlo rijetki. U svojoj 30-godišnjoj praksi znam samo za jedan takav slučaj, ali se sama nikad nisam susrela s tim – na samom početku nam govori Biliškov.

Ističe kako u ugovoru između najmodavca i najmoprimca stoji da je otkazni rok 30 dana, ali naglašava još neke 'cake' kako se najmodavac može dodatno zaštititi.

- Uobičajena praksa je da se prilikom najma uzima dodatna najamnina kao osiguranje, a služi za primjerice plaćanje računa ako ih podstanar ne plati ili za slučajeve neke štete. Naravno, ako je pri izlasku iz stana sve u redu tada najmoprimac vraća tu jednu najamninu. Kod dugoročnih najmova mi uvijek savjetujemo da se u ugovor stavi i klauzula da vlasnik stana može jednom mjesečno doći u stan, naravno uz najavu. Na taj način vlasnik može vidjeti u kakvom je stanju stan i eventualno na vrijeme reagirati ako vidi da se događa nešto loše, poput zapuštanja stana – objašnjava nam Biliškov.

Ako je stanje stana pri izlasku podstanara toliko loše, da tu štetu ne mogu nadoknaditi od jedne najamnine, Biliškov objašnjava, da nažalost jedino što preostaje je traženje pravde sudskim putem, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 17:47