KAKVI SU TO DANI BILI...

Prije deset godina snježno nevrijeme u Splitu izazvalo je totalni kolaps: Neke scene i izjave ušle su u povijest

Sjećanja nam nitko ne može izbrisati, barem dok je fotografija i YouTubea

Snježno nevrijeme u Splitu

 Cropix

Sjećate li se velikog snijega u Splitu? Ma naravno da se sjećate, sjeća ga se cijela država. Ono je bilo antologijski, jednom u sto godina. Snijeg, pa bura i led, stotine Splićana na traumatologiji, potpuni kolaps prometa, ma potpuni kolaps svega.

image

Splićani nisu bili spremni na bijeli pokrivač, te im je on uz snažnu buru otežavao svakodnevni život

Vojko Basic/Cropix

Škole i vrtići danima nisu radili, ispiti na fakultetima i ročišta na sudovima su se odgađali, nasred glavnih gradskih prometnica djeca su se sanjkala na škrovadama, ljudi su hodali okolo zabundani kao jetiji, a dobar dio ih je nosio čarape preko čizama...

image

Skijaš na Prokurativama

Josko Ponos/ Cropix

Ima od toga točno deset godina. Baš na današnji dan 2012. pao je taj veliki snijeg, a budući da nikome nije palo na pamet da bi ga se trebalo očistiti, a uslijedila je velika bura, led se zadržao danima. Strašna ciklona Gabor je bila kriva za sve, a pomogli smo joj malo i svi mi skupa s 'lako ćemo' pristupom.

image

Snjezni motivi i picigin na Bačvicama





Tom Dubravec/Cropix

Najprije nam je svima bilo smiješno, i djeca i odrasli su se ponašali kao djeca, sanjkali se po Marjanu, skijali po Bačvicama, a već za koji dan... pa Splićanima je bilo već malo manje smiješno. Ali se zato s nama sprdala cijela država, bili smo glavna nacionalna atrakcija tih dana, piše Slobodna Dalmacija.

image

Riva u ranim jutarnjim satima

Zvonimir Barisin/Cropix
image

Nikola Nimac (za bobom desno) i ekipa iz motokluba Fjaka guraju bob u splitskom kvartu Visoka

Bozidar Vukicevic/Cropix

Između svih onih nevjerojatnih snimki prometnih zgoda i nezgoda po gradu teško je izdvojiti najluđu, ali snimka cestarskog vozila, koje je, kao, trebalo "riješiti stvar" je u najužem krugu. I dandanas plačemo od smijeha dok ga gledamo kako nekontrolirano klizi zaleđenom cestom. Zimska oprema, malo sutra.

I da, Željko Kerum je bio gradonačelnik, a njegova sestra Nevenka predsjednica Gradskog vijeća. U moru njihovih legendarnih izjava, koje dobar dio Splićana zna napamet, one koje su dali za velikog snijega su za anale.

image

Darko Radović (45) ni po sniježnoj mećavi ne odustaje od svojih svakodnevnih aktivnosti,plivanja i vožnje kajakom kod bazena Jadrana na splitskom Zvončacu.

Tom Dubravec/Cropix

Ponovimo gradivo, ako ste ga uopće zaboravili.

Nevenka Bečić, četvrtog dana raspada sistema u gradu, na Dnevniku HTV-a održala je predavanje na temu kako moramo održavati dobrosusjedske odnose s rodbinom i prijateljima.

image

Četvero stanovnika gradskog kvarta Pazdigrad udruženim snagama uz pomoć lopate, motike i masklina odlučilo je razbit led i odledit Vinogradsku ulicu do svojih ulaza, ne čekajuci ralicu koja se već danima nije ni približila tome gradskom kvartu

Duje Klaric/Cropix

- Svi građani koji su izlazili van, a nisu imali potrebe izlazit’, su sami odgovorni ako im se nešto dogodilo. Nadalje, ako se radi o starijim sugrađanima, pa svi stariji bi trebali imati ili svoju djecu, a djeca su po zakonu dužna da se skrbe o roditeljima, a ukoliko nemaju djecu, onda su mogli imati nećake ili nećakinje i tijekom života uspostavljat’ s njima korektne odnose, a ako nemaju nećake i nećakinje imaju susjede, pa su trebali graditi dobrosusjedske odnose… - tako je govorila Nevenka Bečić.

Ostatak pogledajte u priloženom videu.

A njezin brat Željko je bio baš oduševljen snijegom u Splitu i poželio da opet padne i dogodine. Nije mu bilo jasno u čemu je problem, jer "hvala Bogu, nitko se nije ozlijedio i ugrozio život smrtno". Ma dobro je i rekao! I još je dodao: 'Dabogda pa i dogodine".

image

Snijeg u Splitu kod većine građana izazvao je oduševljenje, ali ujedno i probleme.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Sad više i ne pamtimo je li pao iduće godine, možda i jest zalepršala koja pahulja, ali ni blizu onom čuvenom snijegu iz 2012. Ali sjećanja nam nitko ne može izbrisati, barem dok je fotografija i YouTubea, piše Slobodna Dalmacija.

image

Automobil zapeo u snijegu

Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 18:00