DIO HRVATSKE U CRVENOM

DHMZ izdao posebno priopćenje: ‘Budite spremni na leteće krhotine, iščupana stabla...‘

Za utorak je zbog jakog vjetra izdano crveno upozorenje za vozače i pomorce za područje Velebitskog kanala, srednje i južne Dalmacije

Bura u Ražancu kraj Zadra; ilustracija

 Jure Miskovic/Cropix

Unatoč snježnim pahuljama koje su u utorak zalepršale nad Zagrebom i sjevernim dijelom Hrvatske, za ljubitelje pravog zimskog ugođaja i dalje nema dobrih vijesti. Naime, temperatura zraka i sljedećih će dana biti oko prosječne, pa i malo viša, kaže mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a za HRT.

'Tijekom noći na istoku Hrvatske oblačno s oborinama, a i tijekom promjenjivo oblačnog prijepodneva u utorak još ponegdje može biti susnježice ili snijega. Poslijepodne sunčanije. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 0 °C, a najviša dnevna uglavnom oko 5 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, uz umjeren, ponegdje i jak sjeverni vjetar. Tijekom dana promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, a povremeno može biti i slabih oborina na granici kiše i snijega.'

Na jugu zemlje jaka bura i tramontana

'Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima barem djelomice sunčano i vjetrovito. U gorju ponegdje može pasti i malo snijega ili susnježice. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od -4 do -2 °C, uz obalu između 0 i 4 °C. Najviša dnevna od 1 do 5 °C, na moru između 7 i 10 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vjetrovito, s jakom i olujnom burom i tramontanom, te more valovito, mjestimice i jače valovito. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 2 °C, uz obalu između 4 i 7 °C. Najviša dnevna od 5 do 7 °C, na moru između 8 i 11 °C.

image

Bura u Ražancu kraj Zadra; ilustracija

Jure Miskovic/Cropix

I na jugu Hrvatske vjetrovito, a ujutro, uz povećanu naoblaku, ponegdje još može pasti i malo kiše. Veći dio dana djelomice sunčano', kaže magistar Dragojlović.

Idućih dana će na kopnu biti djelomice sunčano, mjestimice s povećanom naoblakom. Povremeno može biti slabih oborina na granici kiše i snijega, uglavnom u petak. U srijedu će na istoku puhati umjeren sjeverozapadnjak.

Na Jadranu u srijedu pretežno sunčano. U četvrtak i petak djelomice sunčano, a na sjevernom dijelu moguća je i slaba kiša. U srijedu slab do umjeren sjeverozapadnjak, u četvrtak u Dalmaciji ponovno bura, a na sjevernom dijelu zapuhat će jugo koje će u petak biti umjereno i jako', prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Crveno upozorenje za vozače i pomorce

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas 1. veljače crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala, srednje i južne Dalmacije. Također je izdao i narančasto upozorenje za splitsku i dubrovačku regiju i Kvarner i Kvarnerić, upozorilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području splitske i dubrovačke regije puše mjestimice olujna bura i sjeverni vjetar, s mogućim orkanskim udarima. Najjači udari vjetra 65-145 km/h.

image

Crveno upozorenje za jak vjetar

DHMZ

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području Kvarner i Kvarnerića puše mjestimice jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h). Na području sjeverne Dalmacije puše vrlo jaka bura i tramontana s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:23