NOVI VJETROVI PUŠU IZ HDZ-a?

Premijerka Kosor popušta oporbi: Prvo izbori, onda referendum o EU

Od osam oporbenih stranaka na sastanak s premijerkom došli tek HDSSB I HSP
 Boris Kovačev/Cropix

ZAGREB - Nikada nismo rekli da treba čekati referendum ili što. Završimo pregovore, pa se onda dogovorimo oko izbora, kazala je danas poslijepodne premijerka Jadranka Kosor. Iz njezina govora, nakon propalog sastanka na koje su došle tek dvije, od osam oporbenih stranaka , može se iščitati kako će se parlamentarni izbori ipak održati prije referenduma o ulasku u EU. Model je to koji su dosad zagovarali u oporbi, dok HDZ-ovi dužnosnici za to nisu htjeli niti čuti.

- Do referenduma ima dosta, jer period između završetka pregovora I potpisivanja pristupnog pregovora, koji je uvjet za referendum, treba puno toga ostvariti. Ja ću ponovno pozvati oporbene čelnike na sastanak na temu završiti pregovore ili ne - najavila je još jedan sastanak s oporbom šefica Vlade te je ustvrdila kako, u slučaju da se izbori raspišu odmah, vlada postaje tehnička I pregovori se ne bi mogli završiti.

- Ako zbog ničeg drugog, onda zbog poglavlja vezanog za financije, jer vlada financijske odluke ne bi mogla donijeti. To su činjenice oko kojih SDP i ostale stranke moraju jasno reći svoja stajališta. Šansu imamo i oko poglavlja 8 i poglavlja 23, ali poglavlje 33. Financijske I proračunske odredbe ne možemo zatvoriti ako bi sada išli na izbore - zaključila je Kosor.

Ustvrdila je kako je, “više nego ikada spremna na razgovore”, čak I s onima koji njoj, njenim ministrima I stranačkim kolegama nalaze “milijardu zamjerki”.

- Zato sam pozvala Milanovića na sastanak, koji onda kaže da je nepristojno što ga pozivam, a ja mislim da nije. Jer, u nekim prijašnjim vremenima je uvijek dolazio, a meni se teško odaziva. Valjda je to stvar stila ‡ bocnula je Kosor čelnika oporbe podsjetivši na njegovo sastančevanje s bivšim, danas pritvorenim, premijerom Ivom Sanaderom.

Oporba priziva izvanredno stanje I traži veliku raspravu u Saboru, a s druge strane govore das u prosvjedi demokratska stečevina, nastavila je premijerka:

- Neka se odluče! Pred parlament uvijek, ali zaista oko ozbiljne rasprave i to ćemo mi potaknuti, završiti pregovore ili ne, je li Hrvatska spremna za ulazak u EU ili ne.

Što se tiče današnjih konzultacija s predsjednikom Ivom Josipovićem, Kosor vjeruje kako ti razgovori nisu zamišljeni kao medijacija između zakonodavne I izvršene vlasti jer dolaze parlamentarne stranke, “a predsjednik prema Ustavu nema ovlasti da koordinira”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 13:04