INICIJATIVA

Milan Kučan: Da se održi referendum u BiH, ta bi se država raspala

ZAGREB/BRUXELLES - Da se sutra održi referendum u Bosni i Hercegovini, ta bi se država vjerojatno raspala. Po Gallupovu istraživanju s kraja prošle godine, 88 posto građana Republike Srpske je za otcjepljenje. Većina Hrvata i Bošnjaka to ne podržava, ali 27 posto Hrvata i 13 posto Bošnjaka ne bi se protivilo da Srbi zauvijek odu iz BiH. Podjelu Federacije BiH podržava 43 posto Hrvata i 12 posto Bošnjaka.

Tajni Kučanov izvještaj

Žele li uopće sami građani BiH tu državu ili ne, naglas se upitao bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, koji je u studenome imenovan specijalnim izaslanikom slovenske vlade za BiH, s namjerom da ispita spremost lidera u BiH za značajnije reforme što bi povećale djelotvornost države.

Nakon niza razgovora, Kučan je još u prosincu izvješće predao premijeru Borutu Pahoru, početkom veljače o njemu izvjestio predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya i američke diplomate SAD. O Kučanovu se reportu raspravljalo u Bruxellesu, na Odboru za vanjsku politiku i sigurnost.

Izvještaj je tajan, a stavovi iz njega procurili su u ljubljanskom Delu. Prema onom što je objavilo Delo, Kučan smatra da odgovornost za BiH kao državu ne leži na međunarodnoj zajednici, nego na njezinim građanima, koji trebaju odgovoriti koliko im uopće BiH znači kao zajednička država.

U slučaju negativnog odgovora, logično bi se otvorilo pitanje dezintegracije zemlje po linijama etničkih podjela, s upitnom mogućnošću priključenja dijelova države Srbiji i Hrvatskoj, i upitnom mogućnošću formiranja posebne bošnjačke države, prenosi Delo.

Kučanov izvještaj nisu vidjeli ni u Uredu predsjednika Josipovića, ni u našoj Vladi pa ga nisu htjeli komentirati, a upućeni izvori iz Bruxellesa kažu da je realan, prilično kritičan i negativan.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJE JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:45