NIŠTA NISMO DALI

Premijerka Kosor ništa nije obećala Pahoru, pa ni izlaz na otvoreno more

Pahor je u sučeljavanju s Janšom iznio detalje pregovora s premijerkom Jadrankom Kosor
Slovenian Prime Minister Borut Pahor (L) smiles as he hugs his Croatian counterpart Jadranka Kosor in Zagreb, on March 31, 2010. Pahor arrived for an unexpected one-day unofficial visit to Zagreb to participate at the opening of the exhibition of Slovenian artist Oskar Kogoj and Croatian artist Nenad Fabijanic (both out of camera range). AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN
 HRVOJE POLAN

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor premijeru Slovenije Borutu Pahoru u pregovorima o rješavanju otvorenih graničnih pitanja nije ništa obećala, a ponajmanje teritorijalni dodir Slovenije s otvorenim morem - reagiralo je danas naše Ministarstvo vanjskih poslova na istup slovenskog premijera.

Nema naznaka obećanja

Pahor je, kako prenosi Novi list, u televizijskom sučeljavanju sa šefom oporbe Janezom Janšom iznio detalje o pregovorima s Kosor koji su rezultirali dogovorom o Arbitražnom sporazumu o granici. Pahor tvrdi da je našoj premijerki, kako bi je uvjerio da treba prihvatiti Sporazum, rekao: mi trebamo pravično rješenje graničnog spora, vi trebate potporu Slovenije na putu u EU.

Na taj način, prema Pahorovim tumačenjima, hrvatska premijerka pristala je na to da Slovenija dobije izlaz na otvoreno more, a Hrvatska zauzvrat slovensku deblokadu pregovora.

Ministarstvo vanjskih poslova odbacuje takve Pahorove interpteracije i naglašava da su Pahor i Kosor jedino dogovorili “Arbitražni sporazum, o čijem je sadržaju hrvatska javnost detaljno izviještena”.

“Nitko od zastupnika, ali i uvaženih stručnjaka međunarodnog prava, pa i oni koji se nisu slagali s prijedlogom Arbitražnog sporazuma, u njemu nije pronašao stavove kako je premijerka obećala izlaz na otvoreno more”, poručuje MVP.

Umjetnički dojam

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, HNS-ovka Vesna Pusić, ocjenjuje da Pahor svojim izjavama želi stvoriti umjetnički dojam uoči slovenskog referenduma o Arbitražnom sporazumu koji će se održati 6. lipnja.

- Pahor želi stvoriti pozitivnu atmosferu kako bi Arbitražni sporazum prošao na refendumu jer zna koliko je to važno - dodaje. I Pusić se slaže s mišljenjem da je važan jedino Arbitražni sporazum, koji predviđa da će granični spor rješavati arbitražna komisija.

- To što je tko kome obećao je izvan razine politike i na razini poziva na kavu. Imamo Arbitražni sporazum temeljem kojeg će se rješevati granični spor - rekla je Pusić, koja vjeruje da će slovenski građani tom sporazumu dati zeleno svjetlo. A to je, upozorava, izuzetno važno i Hrvatskoj.

Najmanje zlo

- Sporazum nije pretjerana sreća, ali je najmanje zlo. On odvaja granični spor od pregovora, ali ako ne prođe na slovenskom referendumu, to znači da ćemo ponovno morati sjesti za stol i naći alternativnu kako ćemo rješiti granice, a da to bude odvojeno od pregovora. No, uvijek postoji mogućnost da se u tom slučaju Slovenija ne drži dogovora i mogla bi nam opet blokirati pregovore - upozorava Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:16