PORUKA EUROPI

Jandroković i Žbogar: Kosor i Pahor pokazali su put ljubavi i mira

U pismu podsjećaju na važnost brdskog procesa koji je počeo susretom šefova država i vlada
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - “Međusobno uvažavanje i poštovanje uz osobno povjerenje između predsjednika vlada Hrvatske i Slovenije, Jadranke Kosor i Boruta Pahora, omogućilo je pomak u odnosima između Hrvatske i Slovenije i rješavanje graničnog spora. Pozitivna poruka ovog iskustva sada se prenosi na cijelu regiju s čvrstim uvjerenjem kako dobrosusjedski odnosi osiguravaju osnovu za mir i sigurnost u čitavoj regiji”, stoji u zajedničkom pismu koje su javnosti jučer uputili hrvatski i slovenski ministri vanjskih poslova, Gordan Jandroković i Samuel Žbogar.

U pismu podsjećaju na važnost “Brdskog procesa” koji je počeo susretom šefova država i vlada 20. ožujka ove godine te navode da je posljednji sličan susret bio održan prije 20 godina, kad je Slobodan Milošević odbio prijedloge mirnog razdruživanja bivše države. Ministri ističu da su “nasilje i krvavi ratovi” koji su slijedili “ostavili dugotrajnu negativnu percepciju naše regije u očima europske javnosti”.

Žaljenje zbog Tadića

Stoga hrvatski i slovenski šef diplomacije žele Europi poslati drukčiju poruku iz regije: da čelnici mogu sjesti za isti stol i imati zajedničke ciljeve te da mogu nadići neslaganja i povijesne nesuglasice i zajednički raditi na izgradnji mira i prosperitetnije budućnosti regije.

Jandroković i Žbogar naglašavaju da je izostanak srpskog predsjednika Borisa Tadića sa sastanka na Brdu kod Kranja “primljen sa žaljenjem. Smatrali smo kako će naš poziv za potpuno neformalni sastanak biti dostatan da svi pozvani sudionici sjednu za isti stol bez iznimke, uključujući predstavnike Srbije i Kosova”. No, ministri u pismu ističu da je sastanak bio sam početak “Brdskog procesa” u kojem se očekuje sudjelovanje Srbije.

Višegradska skupina

Model za proces je tzv. Višegradska skupina koju su osnovale zemlje srednje Europe, Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska koje su se međusobno pomagale na putu u EU i NATO. Jandroković i Žbogar posebno ističu da taj format suradnje isključuje “vodeću ili prevladavajuću ulogu u regiji” bilo koje od zemalja sudionica. “Djelotvorno suočavanje sa sadašnjim i budućim izazovima podrazumijeva dijalog i suradnju na ravnopravnoj osnovi te iznad svega uzajamno poštovanje”, zaključuju ministri.

‘Zajedno ćemo graditi ceste i željezničke mreže’

Ministri su u pismu najavili susret ministara prometa svih zemalja regije s jednom točkom dnevnog reda: ocjena mogućnosti izrade zajedničkog plana obnove cestovne i željezničke infrastrukture u regiji koji bi zamijenio pojedinačne planove pojedinih zemalja i dobio potporu EU i drugih financijskih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 10:16