ULTIMATUM

Predstava ‘Maršal’ ipak na daskama splitskog HNK-a

ZAGREB - Komična opera “Maršal” Silvija Foretića, čije je praizvedba na sceni splitskog HNK 16. travnja odgođena na inicijativu gradonačelnika Željka Keruma zbog izricanja haaške presude hrvatskim generalima, ipak će se održati do kraja svibnja. To je jučer najavio Duško Mucalo, v.d. intendanta splitskog HNK.

Opera je rađena po motivima filma Vinka Brešana, u koprodukciji splitskog HNK i Muzičkog bijenala Zagreb, prvo je odgođena, a potom potpuno skinuta s programa ovogodišnje i uvrštena u program sljedeće kazališne sezone.

Smatrajući takvu odluku naglom i bez promišljanja o posljedicama, Berislav Šipuš, umjetnički direktor MBZ-a, najavio je i pokretanje sudskog postupka ukoliko se predstava ne održi do kraja svibnja.

Štoviše, dok su Kerum i Mucalo smatrali neprimjerenim izvođenje komične opere zbog presude generalima, Šipuš je bio mišljenja da se djelo nije trebalo otkazati, jer zbog haaške presude u Hrvatskoj nije proglašeno ni izvanredno stanje ni Dan žalosti. Kao mogući izlaz, ponudio je da se “Maršal” postavi do kraja svibnja. Prijedlog je prihvaćen pa će “Maršal” ipak ugledati svjetla pozornice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 10:01