PIŠE BRANIMIR POFUK

U dva dana dvije operne premijere: Pagliacci u Rijeci, Maršal u Splitu

 Branimir Pofuk
Na premijeri i predstavama koje slijede, izmjenjivat će se niz odličnih domaćih i gostujućih pjevača

U utorak, 24. svibnja 2011., u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će održana posljednja ovosezonska operna premijera : „Pagliacci“ Rugera Leoncavalla. Verističku priču o ljubavnoj strasti, ljubomori i ubojstvu među članovima jedne putujuće glumačke družine režira stari znanac hrvatske publike, bugarski redatelj Plamen Kartalov, a za dirigentskim će pultom biti mladi maestro Igor Vlajnić, već dokazani inače izvrsni zborovođa riječkog HNK.

Na premijeri i predstavama koje slijede, izmjenjivat će se niz odličnih domaćih i gostujućih pjevača. Tako će na premijernoj izvedbi, u utorak, 24. svibnja u ulozi Canija nastupiti Davor Lešić, a u ulozi njegove supruge Nedde Olga Kaminska. Ulogu Tonija pjevat će Siniša Hapač, Beppa Sergej Kiselev, a Silvija Robert Kolar.

Večer kasnije, na izvedbi 25. svibnja u ulozi Canija hrvatska će publika ponovo moći čuti sjajnog slovenskog tenora Janeza Lotriča, dok će ulogu Nedde pjevati Olga Šober. Solisti u ostalim ulogama ostat će isti kao i na premijernoj izvedbi.

Uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca, u predstavi sudjeluje i Dječji zbor „Torretta“.

Popularna jednočinka bit će izvedena sama, bez uvriježenog sparivanja s publici jednako dragom Mascagnijevom „Cavaleriom rusticanom“ koju riječki HNK ima na repertoaru, ali ne na kazališnoj pozornici, nego u ljetnim mjesecima na trgu ispred riječke katedrale sv. Vida.

No, zato će samo dan nakon ove u Rijeci, uslijediti premijera komične opere „Maršal“ u splitskom HNK . Nakon kontroverznog odgađanja premijere, koja je trebala biti održana u okviru Muzičkog biennala Zagreb – koji je i koproducent predstave, prve velika opera hrvatskog skladatelja Silvija Foretića, nastala prema istoimenom filmu Vinka Brešana, napokon će doživjeti praizvedbu. I to upravo 25. svibnja, na dan na koji se u bivšoj Jugoslaviji praznikom koji se zvao Dan mladosti slavio Maršalov rođendan.

U Splitu se zato po drugi put okupila velika autorska ekipa na čelu s redateljem Mariom Kovačem i maestrom Ivom Lipanovićem. Podugački popis uloga i pjevača izgleda ovako:

On: Stefan Kokoškov

Marta, njegova kći, učiteljica: Adela Golac Rilović

Ivan, policajac – istražitelj: Branko Robinšak

Luka, predsjednik općine, direktor hotela, vlasnik kafića, kupac muzeja: Armando Puklavec

Marinko, stari partizan koji vjeruje da je Maršal živ: Dinko Lupi

Miško, rezervni policajac, Ivanov pomoćnik: Sveto Matošić – Komnenović

Skulina, iz Službe nacionalne sigurnosti: Marija Buzdovačić

Minić, iz Službe nacionalne sigurnosti: Mate Akrap

Mare, Ivanova majka: Terezija Kusanović

Bura, predvodnik veterana: Zlatko Aurelio Kokeza

Jugo, jedan od veterana: Vinko Maroević

Pogrebnik, koji je pao u grob: Miroslav Ljubičić

Slikarica, koja je vidjela duha: Žana Marendić – Bučević

Slikar, koji je vidio duha: Marijo Krnić

Doktor, ravnatelj ustanove za umobolne: Jadran Barišković

Lule, mjesni redikul: Ivan Jakus

Anđa, jedna od veteranki: Branka Papak

Roko, jedan od veterana: Tonči Banov

Prvi mještanin: Zdeslav Petrašić

Drugi mještanin: Marko Lasić

Uz ansamble Zbora, Orkestra i Baleta splitskog HNK u predstavi nastupa i Dječji zbor Glazbene škole Josip Hatze.

Za sada je, osim premijerne, zakazana još samo jedna izvedba Maršala, u petak 27. svibnja. Zainteresirana publika iz Zagreba na tu predstavu može poći u organizaciji Muzičkog biennala Zagreb i turističke agencije Alka tours. Uz povoljnu cijenu, turistički aranžman uključuje prijevoz autobusom, ulaznice za predstavu, nekoliko obroka, noćenje u trogirskom hotelu Medena, te obilazak trogirske katedrale i Skradina, uz stručno vodstvo. Zainteresirani se moraju što prije javiti na telefonski broj Agencije Alka tours 01/6184020, ili izravno producentici projekta Srđani Vrsalović na broj 099/4552202.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:47