POSJET HRVATSKOJ

Predsjednik Milanović ipak se sastaje sa španjolskim premijerom: Doznali smo u čemu je bio problem

Ovo će biti prvi službeni posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj od osamostaljenja 1991. godine
Zoran Milanović
 Jure Makovec

Predsjednik Republike Zoran Milanović ipak će se sastati danas u 19 sati sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, iako je iz Ureda predsjednika jutros bilo najavljeno da se susret otkazuje.

Problem je bio, kako doznajemo, kod usklađivanja termina sastanka. Španjolska delegacija je nekoliko puta mijenjala termine, zbog promijenjenog reda letenja Sanchezova zrakoplova on je planirao ostati kratko u Zagrebu, pa je prvo otpao susret s Milanovićem, no na kraju su se ipak uskladili i odlučili produžiti boravak u Zagrebu, tako da će se španjolski premijer prvo u 16 sati sastati s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima, a potom u 19 sati na Pantovčaku s predsjednikom Republike.

Ovo će biti prvi službeni posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj od osamostaljenja 1991. godine. Socijalist Sánchez, na vlasti od 2018. godine, sudjelovao je jutros u Ljubljani na sastanku Europske unije i zemalja zapadnog Balkana, a popodne će doputovati u Zagreb. Sánchez bi s Plenkovićem trebao razgovarati o bilateralnim odnosima dviju zemalja, želji hrvatske vlade za ulaskom u zonu slobodnog kretanja Schengena te eurozonu, a također i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Španjolski mediji su najavili da je već dugo namjeravao posjetiti Hrvatsku, kao i da će se na svojim sastancima u Hrvatskoj baviti raznim pitanjima vezanim uz europsku agendu o kojima će se raspravljati na summitu EU koji će se ovog mjeseca održati u Bruxellesu, kao i težnjama zemalja Zapadnog Balkana da se pridržavaju Zajednica Europa.

Na rasporedu je također i pregled bilateralnih odnosa svih vrsta, a među njima i onih komercijalne prirode. Usto, najavio je dnevnik El Diario, Pedro Sanchez, koji nosi nadimak El Guapo (Ljepotan), namjerava lobirati za uvođenje španjolskog jezika među fakultativne predmete u školama u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:29