ŠEF DRŽAVE O SIROMAŠNIMA U HRVATSKOJ

PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ 'Gotovo svaki dan dobijem e-mail s porukom - gladan sam'

Zagreb, 111114.Hypo centar.Po treci put se odrzava medjunarodni sajam investicijskih projekata za Jadransku regiju REXPO Adriatics, na kojem su se okupili domaci i strani ulagaci te predstavili najbolje investicijske projekte u regiji. Sajam je uoci svecanog otvaranja posjetio predsjednik Republike Ivo Josipovic.Na fotografiji: Ivo Josipovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je večeras kako se smanjenje državnog proračuna za iduću godinu, za tri milijarde kuna u odnosu na ovu godinu, očito najviše odnosi na smanjenje troškova uprave, jer se na tom području, rekao je, može i mora uštedjeti.

"Kada se govori o smanjenju proračuna, očito će biti smanjeni troškovi uprave, to je nešto što se može i mora uštedjeti. Međutim, ušteda, odnosno minus koji će nastati iz ovakvog deficita, je nešto što upozorava i sve se to može sanirati samo boljim gospodarskim programima i aktivnostima", izjavio je Josipović u HTV-ovoj emisiji "Javna stvar".

No, naglasio je, pritom treba ostaviti prostora i optimizmu, jer u Hrvatskoj postoje uspješne tvrtke koje, tako što će se prepoznati karakteristike njihove uspješnosti, trebaju biti uzor svima ostalima

Predsjednik je ustvrdio kako u Hrvatskoj "sasvim sigurno" ima gladnih, označivši siromaštvo i socijalnu isključivost kao ozbiljan problem. "Gotovo svaki dan dobijem e-mail s ključnom porukom - gladan sam. Imamo cijele kategorije ljudi koje su danas, prije svega zbog nezaposlenosti, u situaciju da teško ili gotovo nikako ne namiruju svoje potrebe", kazao je.

Upitan tko je kriv za to što hrvatski građani ne žive u socijalno pravednoj državi, odgovorio je kako je najednovstavnije krivca tražiti u "sukcesivno nekoliko vlada", odnosno onima koji upravljaju državom i moraju brinuti da se socijalna pravednost ostvari u što većoj mjeri.

Za loše prognoze Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu i u idućoj godini predsjednik je rekao kako su potvrda da hrvatsko gospodarstvo nije doseglo potrebnu razinu razvijenosti kako bi ispunjavalo zadane ciljeve. "Mi možemo i moramo stvar prelomiti samo ozbiljnim reformama. Ako pogledamo što su radile uspješne zemlje, to je zato što su provele reforme, a reforme nisu samo donošenje jednog zakona iz područja gospodarstva, poticanja ulaganja niti jedan porezni zakon, već je riječ o cijelom paketu socijalnih promjena", naglasio je Josipović.

Svoj odnos s vladom Zorana Milanovića ocijenio je vrlo dobrim, isto kao i s prošlom vladom, a na upit ispunjava li aktualna vlada ciljeve koje si je sama zacrtala odgovorio je kako neke ciljeve ispunjava, nekim stvarima ni sama nije zadovoljna. "Još imaju jedno godinu dana mandata i nakon toga će se podvući crta i birači će reći u kojoj mjeri su obećanja ostvarena ili nisu", kazao je.

Josipović smatra kako uz gospodarstvo treba reformirati i upravu, pravosuđe te lokalnu samoupravu kroz decentralizaciju i ustroj od pet do osam regija s većim ovlastima i više novca. Vladi, dodao je, trebaju veće ovlasti u vođenju poslova države kako njezine nekretnine ne bi stajale blokirane.

Za aktualne četiri referendumske inicijative rekao je kako bi se mogla održati četriri referenduma odjednom. "Zašto ne? Ne vidim ništa loše u referendumima, sve se može obaviti odjednom. Ne isključujem ni tu mogućnost", rekao je.

Poražavajućom i za Haški sud i za međunarodno pravo ocijenio je činjenicu da je ratni zločinac Vojislav Šešelj pušten na slobodu bez presude. Da je takva odluka potpuno pogrešna, tvrdi, pokazuje i to da se Šešelj po povratku u Srbiju politički aktivirao, "pa prijeti i Vladi Srbije, a možemo zamisliti kakve bi ambicije Šešelj imao prema susjedima ako bi se vratio na koncept politike kakvu je vodio".

Izrazio je i sumnju da su Šešeljeve zdravstvene tegobe razlog puštanja, čim je sposoban voditi političku kampanju. "Ali, ne mogu u to ulaziti, neka to bude na dušu onima koji su odluku donijeli". Josipović je, kao poznavatelj pravila Haškog suda, ustvrdio da politički angažman puštene osobe jest razlog za povratak u pritvor, te očekuje da će se to i dogoditi, kao i inicijativu hrvatske strane u tom smislu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:21