MAGNITUDA 4,6

Potres zatresao Dalmaciju: kraj Dugopolja se urušio dio kuće, manji odron na cesti kod Trilja

Potres se snažno osjetio na širem području oko Sinja, Splita, Makarske i okolice
Mapa s epicentrom potresa i prizor napuknutog zida koji se dijelio društvenim mrežama
 Emsc/Screenshot: Facebook

Potres od 4.6 po Richterovoj ljestvici zabilježen je u srijedu u 21,57 sati na granici s BiH kod Buškog jezera, objavila je večeras Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Prve informacije EMSC-a govorile su da je magnituda potresa bila 5,1, ali to je u međuvremenu revidirano.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u razgovoru za HTV da je "potres bio jak".

- Intenzitet u epicentru je VI stupnja EMS ljestvice. Takav potres može izazvati materijalne štete, doduše ne velike, ovisi o kvaliteti građevina. Prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete i mi ih ne očekujemo, makar ne izrazitije - rekao je Kuk i dodao da su naknadna podrhtavanja bila slabija, te da će ih biti još.

Potres se u Hrvatskoj snažno osjetio na širem području oko Sinja, Splita, Makarske i okolice, stoji u izvješću o potresu.

Prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete. Vatrogasci su poručili da je došlo do manjeg odrona na Trilj-Bisko, a u jednoj kući u Dicmu došlo je do pucanja zida.

Kako piše 24sata, u naselju Liska pokraj Dugopolja se urušio dio stare kuće u kojoj nitko ne živi.

Vatrogasci u Trilju, zatrpani pozivima uznemirenih građana, apeliraju da se oslobode linije u slučaju da nekome zaista bude potrebna pomoć.

Ispod možete pročitati tijek događaja nakon potresa, kao i reakcije građana, lokalnih vlasti i vatrogasaca


NOVO, 23:55 Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u razgovoru za HTV da je potres koji je u srijedu u večernjim satima pogodio Dalmaciju bio jak te da takav potres može izazvati materijalne štete.

- To je jak potres. Intenzitet u epicentru je VI stupnja EMS ljestvice. Takav potres može izazvati materijalne štete, doduše ne velike, ovisi o kvaliteti građevina. Prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete i mi ih ne očekujemo, makar ne izrazitije - rekao je Kuk.

Više pročitajte OVDJE.


23:37 Dogradonačelnik Splita, Bojan Ivošević, ujedno i načelnik Civilne zaštite, rekao je kako je u Splitu stanje dobro nakon potresa.

- U Splitu zasad nema prijavljene štete - osim nekoliko palih kupa - niti ozlijeđenih. Nadamo se da će tako i ostati. Pozivam građane da ostanu mirni i prate službene upute o postupanju u slučaju potresa.

Naše službe su spremne i ukoliko neka od susjednih općina bude trebala pomoć, na raspolaganju smo - rekao je Ivošević za Dalmatinski portal.


23:25 Iz DVD-a Trilj uputili su apel građanima putem Facebooka.

- Smanjite pozive prema liniji, razumijemo da ste uznemireni. Zauzimate liniju ako je zaista nekome potrebna pomoć. U kratkom vremenu više od 200 poziva. Zasad nemamo prijavu nikakvih šteta, osim manjeg odrona ceste na dionici Trilj-Bisko. Cestarska služba uklanja kamenje s ceste te je cesta prometna - poručili su.


23:19 - Prema riječima djelatnika službe 112 nema prijavljene štete nakon potresa koji je kasno večeras, nešto prije 22 sata, dobrano zatresao cijelu Dalmaciju, ali i susjednu Bosnu i Hercegovinu. Ipak, sve će biti jasnije ujutro, piše Dalmacija Danas.


23:18 Na svojoj službenoj Facebook stranici oglasio se i Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

- Nadam se da ste svi dobro nakon potresa na području Cetinske krajine. Ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć, slobodno se javite meni ili službama Stožera civilne zaštite grada Sinja - napisao je na društvenoj mreži.


23:02 - Korisnici na društvenim mrežama opisuju kako su doživjeli potres, a pojavio se i video, navodno iz okolice Dicma, koji, kako tvrdi korisnik, pokazuje štetu nakon potresa.

Koliko se moglo vidjeti, riječ je o napuknuću zida.


23:00 - Epicentar potresa bio je kod Trilja, u naselju Jabuka. Ljudi su se poprilično uplašili, neki će noć provesti u autima. Vipe pročitajte OVDJE.


22:52 - Potres koji se osjetio diljem Dalmacije bio je magnitude 4.6 po Richterovoj ljestvici, a udario je na granici s BiH kod Buškog jezera, objavila je večeras Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete. Potres se u Hrvatskoj snažno osjetio na širem području oko Sinja, Splita, Makarske i okolice, stoji u izvješću o potresu.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak za RTL Direkt izvijestio je kako su bili u kontaktu sa službom 112 i prema njihovim prvim izvještajima izgleda da nema štete u Splitu, niti ima ozlijeđenih.

"Ono što mi znamo da je to stupanj 5.1, ali između Livna i Sinja tako da je u Splitu ipak slabiji. Mi se zaista nadamo da niti tamo gdje je epicentar neće biti većih šteta niti ozlijeđenih", rekao je, dodavši da će građanima biti na raspolaganju za bilo što je vezano uz potres.


22:50 - Grad Split objavio je upute za ponašanje u slučaju potresa, više pročitajte OVDJE.


22:41 - Građani Splita poprilično su se uplašili, kažu da je "bilo grozno i da se jako treslo". Više pročitajte OVDJE.


22.33 - Dežurni vatrogasac u Splitu za Slobodnu Dalmaciju je kazao kako ih do sada nitko od građana nije zvao niti prijavio neku štetu.

Poziva nije bilo ni u dežurnom centru Javne vatrogasne postrojbe Grada Sinja.

- Treslo je dobro. Ovako jak zadnji potres na ovom području je bia 90-ih koliko ja pamtim. Nije zvao nitko od građana, samo obitelj i prijatelji da se uvjere da smo i mi osjetili, kazao nam je dežurni vatrogasac.


22:25 - Hrvatska seizmološa služba objavila je da je magnituda potresa bila 4,6.

Dalmacija Danas javlja kako su se u Trilju upalile sirene, a da su na mosorskom području kupe padale s krovova.


Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) izvijestio je u srijedu navečer kako je oko 22 sata zabilježen potres jačine 5.1 prema Richteru koji se osjetio na području Dalmacije i BiH.

Potres se dogodio 40 kilometara sjeveroistočno od Splita, a 20 kilometara jugozapadno od Livna u Bosni i Hercegovini. Epicentar je bio na pet kilometara dubine.

Za sada nema informacija o eventualnoj šteti, a čeka se izvješće Seizmološke službe RH.

Prema svjedočanstvima na internetskoj stranici Europsko-mediteranskog seizmološkog centra, potres je trajao između 10-tak i pet sekundi.

Brojni žitelji šireg područja oko Splita rekli su da se zgrade tresle te da su osjetili snažno podrhtavanje. Nekolicina je istaknula da je prvo pomislila da se radi o grmljavini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:11