NACIONAL TVRDI

Postignut dogovor sa Strabagom? ‘Propao je pokušaj ucjene HŽ-a, spašeno najmanje 50 milijuna eura‘

HŽ Infrastruktura postigla dogovor sa Strabagom o rekonstrukciji željezničke pruge između Hrvatskog Leskovca i Karlovca.

Ilustrativna forografija

 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Ispod naslova "Strabagu propao pokušaj ucjene HŽ-a: dogovoren nastavak najvećeg prometnog projekta u Hrvatskoj", tjednik Nacional donosi vijest kako je državno poduzeće HŽ Infrastruktura postigla dogovor s austrijskim koncernom Strabag o rekonstrukciji željezničke pruge između Hrvatskog Leskovca i Karlovca.

Nacional piše kako im je informacija o spomenutom dogovoru potvrđena i iz HŽ Infrastrukture, te da je tim dogovorom okončan spor zbog kojeg je prijetila obustava rekonstrukcije jednog od najvažnijih željezničkih pravaca u zemlji. Vrijednost obnove pruge i izgradnje drugog kolosijeka iznosi 227,4 milijuna eura (bez PDV-a).

Tjednik Nacional piše kako je jedan od najvažnijih prometnih projekata Vlade Andreja Plenkovića došao u pitanje nakon što je Strabag krajem lipnja poslao dopis HŽ Infrastrukturi u kojem se prijeti raskidom ugovora (potpisanog lani u srpnju).

"Iako se u početku činilo kako Strabag ima argumente za raskid ugovora, čini se kako je ovdje prije svega bila riječ o zauzimanju što bolje pozicije u pregovorima oko revidiranja ugovora, ali i o određenom pokušaju ucjene Strabaga koji je od HŽ Infrastrukture tražio da mu se odobre neke stvari na koje prema osnovnom ugovoru nije imao pravo. Strabag je u svojim zahtjevima, ali i pregovorima, zauzeo poziciju velike međunarodne kompanije te je očito pokušao HŽ Infrastrukturu prisiliti da plati dodatne iznose kako bi pokrio rast cijena materijala i radova izazvan inflacijom i ratom u Ukrajini. Na kraju je 4. kolovoza potpisan sporazum u kojem je dogovoren nastavak suradnje, a samim time i nastavak rekonstrukcije pruge do Karlovca. Ono što je u ovom sporazumu možda i najvažnije za hrvatske porezne obveznike je da HŽ Infrastruktura nije pristala na plaćanje razlike u cijeni koju su tražili u Strabagu, te je tako ušteđeno najmanje 50 milijuna eura", navodi tjednik Nacional.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:50