KULTNO MJESTO

Odlazak čovjeka kod kojeg je Sanader imao rezervni ured, a Mesić je toliko volio tamo jesti da ga je na kraju - odlikovao!

Jedna od gradskih legendi kaže kako bi se na prste jedne ruke mogli nabrojati svi bivši i sadašnji ministri koji nisu barem jednom jeli u tom kultnom restoranu

Prizori iz restorana Baltazar u koji je zalazio niz domaćih političara,

 Cropix/

Vijest o smrti Slobodana Čimbura, vlasnika jednog od najpoznatijih zagrebačkih restorana, brzo se proširila političkim kuloarima pošto je njegov Baltazar već dugo mjesto u kojem se kroje neke od najvažnijih odluka u državi.

Brzo po otvorenju Baltazar je postao omiljeno kulinarsko odredište u Zagrebu, a u političku mitologiju taj su kaptolski restoran uveli nekadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić i nekadašnji predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader koji su se tamo često gostili.

image

Leđima okrenuti Ivo Sanader, Jadranka Kosor i vlasnik restorana Baltazar Slobodan Čimbur

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Zli gradski jezici govore da je Sanader toliko zavolio menu tog kaptolskog restorana da ga je svojevremeno pretvorio u svoj rezervni ured, dok je bivši predsjednik Mesić na samom kraju svog drugog mandata vlasnika Baltazara odlikovao Spomenicom domovinske zahvalnosti.

image

Slobodan Ćimbur, Toni Lukšić, Bernard Kozina, Stjepan Mesić, Mladen Lukšić, Tomislav Antunović

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Jedna od gradskih legendi kaže kako bi se na prste jedne ruke mogli nabrojati svi bivši i sadašnji ministri koji nisu barem jednom jeli u tom kultom kaptolskom restoranu. Navodno je jedan od bivših ministara kulture bio toliko zaljubljen u tamošnju gastronomsku ponudu da su za njega unaprijed pripremali njegove omiljene specijalitete.

image

Slobodan Ćimbur i Željko Kerum

Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Sanaderovu tradiciju da stranačke kolege i svoje ministre počasti ručkom u tom kaptolskom restoranu nastavio je i aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Nakon što su Zoran Milanović, Radimir Čačić i Ivan Jakovčić proslavili kastavski restoran po kojem je nazvana SDP-om predvođena Kukuriku koalicija, neki su Plenkovićevu koaliciju nazvali Baltazar koalicija pošto je u nekoliko navrata tamo ugostio šefove stranaka koje podržavaju Vladu. Naravno da je među Plenkovićevim gostima bio je i tadašnji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

image

Andrej Plenković na ulasku u restoran Baltazar

Goran Mehkek/Cropix

Posljednje veliko političko okupljanje u Baltazaru šef Vlade i HDZ-a organizirao je u srpnju kada je tamo ugostio svoje kolege Božidara Kalmetu, Branka Bačića, Željka Reinera, Krunoslava Katičića, Karla Resslera, Vilija Beroša...

image

Andrej Plenković na ulasku u Baltazar

Damjan Tadic/Cropix/Cropix
image

Gordan Jandroković na ulasku u Baltazar

Damjan Tadic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:14